Нобелівська премія-2024: у галузі літератури лауреаткою стала південнокорейська письменниця Хан Канг

15:53, 10.10.2024

Шведська академія назвала лауреата найпрестижнішої літературної премії світу — Нобелівської премії з літератури: нею стала південнокорейська письменниця Хан Канг . (Фото: сайт Нобелівського комітету.)

Південнокорейській письменниці Хан Канг присудили Нобелівську премію з літератури   — за її «насичену поетичну прозу, яка протистоїть історичним травмам і викриває крихкість людського життя».

 

Як інформує УМ, про це 10 жовтня повідомив Нобелівський комітет.

 

Нобелівська лауреатка Хан Канг.

 

Хан Канг — лауреатка Букерівської премії-2016 за роман «Вегетаріанка», а ще дочка південнокорейського письменника Хан Сонг Вона. Їй 53 роки. Окрім письменства, вона також присвятила себе мистецтву та музиці — це знайшло відображення у всій її літературній творчості.

 

У творчості Канг протистоїть історичним травмам та невидимим наборам правил, а в кожному своєму творі викриває крихкість людського життя. Нобелівський комітет зазначає, що вона має унікальне усвідомлення звʼязків між тілом і душею, живими і мертвими, і завдяки своєму поетичному та експериментальному стилю стала новатором у сучасній прозі.

 

Свою літературну карʼєру Канг почала у 1993 році — опублікувала вірші в журналі «Література і суспільство». А вже у 1995 році вона опублікувала першу прозу — збірку оповідань «Любов до Йосу».

 

Творчість Канг характеризується подвійною експозицією болю, відповідністю між душевними та фізичними муками та тісними звʼязками зі східним мисленням.

 

Нобелівська премія є однією з найпрестижніших міжнародних премій, яку щороку присуджують за видатні наукові дослідження, революційні винаходи або значний внесок у культуру чи розвиток суспільства. Розмір Нобелівської премії — близько $1,1 мільйона.

 

11 жовтня оголосять лауреата Нобелівської премії миру, а 14 жовтня стане відомо, хто у 2024 році отримав премію з економіки памʼяті Альфреда Нобеля (її заснував Банк Швеції 1968 року).

 

Як повідомляла УМ, Нобелівська премія-2024: обрано лауреатів у галузі фізики.