Культуру приготування і споживання «Засипаної капусти» визнали елементом нематеріальної культурної спадщини України.
Як інформує УМ, про це повідомила пресслужба Міністерства культури на інформаційної політики України у Фейсбуці.
Така традиція побутує в селах Руда, Гніздичів, Облазниця, Лівчиці, Ганівці, Покрівці та містах Стрий, Жидачів, Журавно, Ходорів Стрийського району Львівської області. Подібні страви готують і в інших частинах України, але вони мають свої особливості.
«Культура споживання засипаної капусти — це не тільки спосіб харчування, це спосіб життя. Страву готували і на весілля, і на похорон, і в будні, і на свята», — йдеться у повідомленні.
За переказами, великим поціновувачем «Засипаної капусти» був Іван Франко. Віддавали їй належне також і гетьман Іван Виговський, митрополит Андрій Шептицький, письменники Іван Нечуй-Левицький та Михайло Коцюбинський, колекціонерка Ольга Бачинська. До вподоби засипана капуста була й Соломії Крушельницькій.
Як повідомляла УМ, нацперелік нематеріальної культурної спадщини України доповнено 4 новими елементами.