Епіфаній освятив Центральний хрест Софійського собору, фото

20:31, 11.07.2024

Предстоятель ПЦУ та керівництво Національного заповідника «Софія Київська» під час освячення хреста. (Фото ПЦУ)

Предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній освятив Центральний хрест Софійського собору в Києві у четвер.

 

Хрест було оновлено фахівцями за унікальною реставраційною технологією старовинної чеканки.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Православна церква України.

 

«Центральний хрест Софійського собору повертається на своє почесне місце! Древня тисячолітня святиня Православної Церкви Софія Київська увінчається новим відреставрованим хрестом, який вже завтра встановлять на найвищій бані собору.

 

В кінці минулого року цей хрест вагою у 150 кг зняли на реставрацію через аварійний стан», - йдеться у повідомленні.

 

 

Предстоятель ПЦУ освятив хрест і подякував меценатам і благодійникам, родині Соколових, які долучилися до цієї величної та благородної справи реставрації нашої древньої святині.

 

«Софія Київська, яка височіє в серці Києва вже понад тисячу років, є для нас особливим місцем і свідком багатьох важливих подій української історії. І нині ми з вами теж пишемо чергову її сторінку – новітню, героїчну, в тяжкий час війни захищаючи нашу Батьківщину від сусіда-загарбника», – зазначив митрополит Київський і всієї України.

 

Він нагадав, що нещодавно були освячені та встановлені інші оновлені триметрові хрести Святої Софії.

 

 

За його словами, Центральний хрест – сьомий за кількісним рахунком – довершить цю важливу реставраційну місію і невдовзі «своєю позолотою осяє нашу столицю, духовно оберігаючи Київ та всю Україну від усякого зла».

 

У Національному заповіднику «Софія Київська» додають, що митрополит Епіфаній звершив освячення напередодні Дня державності України і вшанування пам'яті великого рівноапостольного князя Володимира та чергової річниці Хрещення Руси-України.
 
«Сьогодні ми з вами ще можемо доторкнутися до цього хресного знамену, а вже завтра ми лише зможемо бачити його, сяючим над нашою столицею.
 
Незабаром ми будемо святкувати  День державності і вшановувати князя Володимира та згадувати ті знакові події, які є основою нашої української державності, адже на час правління князя Володимира припав апогей розквіту нашої Київської держави, а ми з вами є спадкоємцями цієї славетної історії, яку ми повинні знати, вивчати, щоб будувати наше спільне українське майбутнє», – зазначив Предстоятель. 

 

 

Нагадаємо, що наприкінці грудня 2023 року на Софійський собор повернули  відреставровані хрести. Тоді як Центральний хрест собору демонтували на реставрацію після Різдва.

 

Як повідомляла «УМ», хрест з бані собору Софії Київської впав під час сильного вітру у січні 2022 року – за місяць до повномасштабного вторгнення рф в Україну. Тоді багато хто казав, що це поганий знак.

 

Водночас, намір заповідника реставрувати хрести у 2023 році викликав суспільний резонанс, зокрема, у Спілці ветеранів війни заявили, що такі витрати «не на часі».