Томатний джем до сиру
Літо поступово підносить усе нові й нові дари. З останніх — помідори. Традиційні червоні чи екзотичніші жовті, малинові чи бурі, зрозуміло, доречні будуть у будь–якому овочевому салаті у поєднанні з іншими овочами й сирами. Утiм вдало прилаштувати томати можна й в інших стравах. А для приготування заготовок на зиму інколи можна використовувати навіть нестиглі плоди.
Шоколадом можна отруїти песика і кошеня
Теобромін — це один із двох найважливіших алкалоїдів, який міститься у какао–бобах, що переходить у шоколад. Другий — усім відомий кофеїн. Експериментальні дослідження показали, що теобромін, за хімічним складом дуже близький до кофеїну, аналогічно діє на організм людини: його терапевтичні дози змушують серце частіше битися, а також подразнюють нирковий епітелій — і від цього збільшується в сечовому міхурі рідина, після чого частіше хочеться відвідувати «одне місце». Хоча у порівнянні з кофеїном теобромін має менш збудливу дію.
Салати–закуски для осені–зими
Кабачки під кришкою
Мало солі в огірочках
Ось уже дозрівають огірки, кабачки... Щоправда, просто свіжа городина уже за кілька днів набридає. І тоді ми починаємо урізноманітнювати смаки — і готуємо овочі малосольними. Ви ще не знаєте, як?! «Ловіть» нові рецепти.
Трапеза, як біля єгипетських пірамід
Щоб зготувати суппюре зі шпинатом iз грінками пофранцузьки, потрібно: 500 г шпинату, маленька цибулина, 12 зубчики часнику, столова ложка вершкового масла, один лiтр м’ясного бульйону, склянка молока, 2 скибочки білого хліба, 40 г натертого твердого сиру, 0,75 чайної ложки мускатного горіха, сіль і мелений чорний перець за смаком. Молодий шпинат промивають, обсушують і нарізають смужками, часник і цибулю чистять і подрібнюють. Половину зазначеного вершкового масла розігрівають у каструлі, обсмажують у ньому цибулю і часник, додають шпинат, сіль, перець і мускатний горіх, вливають бульйон і молоко, доводять до кипіння, накривають кришкою і варять 20 хвилин. Потім суп збивають міксером і знову доводять до кипіння. Скибочки хліба підсушують у духовці, нарізають кубиками і обсмажують на вершковому маслі до золотистого кольору, потім посипають їх тертим сиром і смажать на повільному вогні двi хвилини. Суппюре розливають у тарілки і додають у кожну кубикисухарики.
Новий смак заїжджих фруктів
Незадекларовані консерванти
У більшості господинь на кухні є соєвий соус. Приправа не першої необхідності, але вона суттєво урізноманітнює можливості приготування різних салатів, гарнірів, м’яса і риби. І хоча соєвого соусу багато у страви не додаси, знати про те, з чого він складається, варто. Щоправда, інколи про повний склад інгредієнтів можна дізнатися лише після проведення лабораторних досліджень.
Суп вихідного дня
Буденна зайнятість змушує на кухарство витрачати мінімум часу. Тому з понеділка по п’ятницю у працюючих господинь, як правило, свіжі страви зготовані нашвидкуруч. У суботу ж можна розслабитися і приготувати, скажімо, на перше — український борщ чи щось з інших національних кухонь.