Салати–закуски для осені–зими

03.07.2013
Салати–закуски для осені–зими

Консервовані помідори взимку — як знахідка. Фото з сайта bp.blogspot.com.

Прогуляти прекрасне літо, звичайно, можна. Але справжні господині, з любов’ю, навіть у спекотні дні готуються до осені–зими, коли всі домашні та гості із задоволенням смакують домашню консервацію. Сьогодні — чергова порція рецептів салатів–закусок, випробуваних господинями.

Консервовані помідори можна приготувати так. На 3–літрову банку беремо 1,5–2 кг дрібних помідорів, 0,5 кг ріпчастої цибулі, 3 горошини чорного перцю, 3 зубчики часнику, 2 лаврових листки, 1,5 л води, 2 столові ложки цукру, 60 г солі, 2 гілочки кропу, 2 листки хрону, 2 листки смородини, 50 мл 9–процентного оцту. На дно стерилізованої трилітрової банки кладемо накришені зубчики часнику, ріпчасту цибулю, зелень кропу, листя хрону та смородини і перець горошком. Зверху акуратно викладаємо вимиті помідори, заливаємо кип’яченою водою і залишаємо на 10 хвилин. Потім переливаємо заливку в каструлю. Додаємо цукор і сіль, нагріваємо до кипіння, після чого вливаємо оцет. Помідори заливаємо киплячим розсолом і відразу ж закручуємо кришкою. Далі треба перевернути банку догори дном, закутати її, і нехай так стоїть до цілковитого охолодження. На зберігання відправити у холодне місце.

Консервовані смажені кабачки готуємо так. На півлітрову банку беремо 225 г обсмажених молодих кабачків, 200 г свіжих томатів, 1–2 зубчики часнику, 5 г солі, 20 г борошна, 50 г вершкового масла.

Для приготування відбираємо молоді кабачки з недорозвиненим насінням. Овочі гарненько промиваємо проточною водою, попередньо видаливши з плодів залишки зав’язі й відрізавши плодоніжки. Потім плоди розрізаємо на кружальця або невеликі часточки. Обсипаємо часточки борошном iз сіллю. Все це викладаємо на сковороду й обсмажуємо з двох боків на вершковому маслі, щоб наші часточки придбали рівномірний жовто–коричневий колір. Часник чистимо, миємо і дрібно–дрібно нарізаємо. А ще краще буде, якщо ми потовчемо його у ступі. Також відбираємо зрілі здорові томати зi щільною м’якоттю, промиваємо їх, видаляємо плодоніжки і розрізаємо на шматочки або часточки. Кабачки, томати і часник солимо і вкладаємо в банку пошарово, але не до самого верху, а так, щоб між верхом горла банки і овочами залишалося пару сантиметрів вільного простору. Кожну банку стерилізуємо 35 хвилин при температурі 100 градусів. Після цього залишається закрутити банку з консервованими смаженими кабачками і поставити кришкою вниз для охолодження.

Смачного!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>