Морська трубка

Морська трубка

Морепродукти — це вишукано, смачно і корисно. Проте, як правило, досить дорого. Серед приємних винятків — кальмари, без яких не уявити середземноморської, японської чи корейської кухонь. Якщо відійти від українських кулінарних стереотипів щодо того, чи є цей молюск у стравах, то можна до безкінечності урізноманітнювати їх. Кальмари «а ля Італія» — з рисом, томатами і зеленню — це звично. А з солоним огірком, апельсином чи білокачанною капустою не пробували?

Обізвалася квасоля...

Обізвалася квасоля...

Тільки прискіпливі ерудити не відступаються від істини: батьківщиною квасолі є Південна Америка. Вітчизняні господині не одного покоління цю «родичку гарбузову» сприймають як свою. Бо ледь не кожна українка час від часу готує традиційний борщ — для навару — саме з квасолею з родини бобових.

Наслідуючи мексиканців, індусів, євреїв чи кухарів ще багатьох народів, додавати квасолю можна у безліч страв — від закусок до десертів. Звичайно, бобовий гарнір із курагою та чорносливом можуть готувати тільки фанати. Як і боби з сушеними грушами — на завершення трапези. Але є безліч рецептів, у яких квасоля не вибивається із загального наповнення страви, а лише органічно підкреслює його.

Вирощуй їжу на підвіконні

Вирощуй їжу на підвіконні

Соя найпопулярніша в Китаї, Японії та Кореї. З насіння цього виду бобових ще багато–багато років тому китайці навчилися робити рослинне псевдом’ясо — бо намагалися знайти собі доступну їжу. А винахідливість окупилася сторицею. Бо саме вживання соєвих продуктів сучасні науковці вважають однією з причин того, що відсоток серцево–судинних недуг та діабету в мешканців Піднебесної, корейців та японців менший, ніж у європейців та американців.

Горохове борошно, «надутий» хліб і корінь лотоса

Горохове борошно, «надутий» хліб і корінь лотоса

Індія — це ведичні традиції, буддизм, замовляння змій, музичні мелодрами і гострі страви. Таке спрощене сприйняття країни, куди більшість мандрівників–українців ще не доїхали. Хтось через стереотипи, інші — не маючи півтисячі доларів на переліт. Наблизитись до справжньої Індії ми спробуємо через кухню. Нашим кулінарним гідом стала Ранджина Бхаргава, що народилася в Індії, проте вже 14 років живе в Україні. За освітою — дизайнер, мати двох синів і зразкова дружина–вегетаріанка. Для свого чоловіка і синів наша героїня готує м’ясні страви з курятини, свинини і козлятини. Ранджина влаштувала нам у київській квартирі міні–прийом в індійському стилі.

Як гострий соус вгамовує голод

Як гострий соус вгамовує голод

Кухня на півночі Індії відрізняється від кухні на півдні, сході чи заході. Але характерним для всієї Бхарати (прадавня назва Індії, якій понад сім тисяч років) залишається одне — це приправи і спеції. Традиційними тут є аніс, асафетида, базилік, гвоздика, гірчиця, імбир, калінджі, кардамон, коріандр, кориця, кумин, куркума, карі, мускатний горіх, перець чилі та чорний, фенхель, шамбала, шафран та багато іншого, чому відповідників у нас складно знайти. Трохи не кожна сім’я має свою спеціальну суміш спецій, що називається масала. Складників у ній може бути більше двох десятків.

М’ясо в «шоколаді»

М’ясо в «шоколаді»

Класична рецептура перевірена не десятиліттями — століттями: на те вона й класика, щоб не змінювати ні пропорції, ні інгредієнти, ні технологію. Проте це не означає, що здивувати чимось новим за столом неможливо. Бо варіацій змішування на перший погляд непоєднуваних речей — тисячі. Приміром, чи пробували ви яловичину, приправлену чорносливом і корицею, або курятину з цедрою апельсина, курагою та імбирем?! А це незвично і смачно.

Кисільні береги

Кисільні береги

Усі знають, що напої зі свіжих овочів та фруктів дуже корисні. Із сухофруктів — концентровано корисні. І таку смакоту можна приготувати усім: дітям — кисіль, дорослим — компот, повнолітнім — настоянку.

Енергозбагачуючі кошики й конверти

Енергозбагачуючі кошики й конверти

Скільки б рецептів випічки ми не знали, але звичні страви набридають, завжди хочеться чогось нового. А коли до цього бажання додається ще й потреба організму — в холодну погоду тягне насититись додатковою енергією зі здоби, — точно варто напекти пирогів, навертіти «пундиків» чи ароматних тістечок–булочок. Сьогодні спробуємо кулінарити за рецептами, що не потребують особливих навичок. Випічка ця буде смачною, проте її можна швидко зробити, прийшовши з роботи, чи у вихідні поміж інших домашніх справ.

Жива культура,

Жива культура,

Не знаю, хто як, але я в супермаркеті щоразу з острахом підходжу до полиць із йогуртами. Маючи малих дітей, які люблять цей продукт, завжди на кожній скляночці, пакеті чи пляшці шукаю термін зберігання. У більшості йогуртів він становить 30 днів. А це означає, що в такому продукті «жива» кисло–молочна флора вмерла, бо корисні бактерії здатні «протриматися» лише два тижні.

Полювання почалося!

Полювання почалося!

Грибування називають «тихим полюванням», хоч я вважаю, що тихе полювання — це інше, це шопінг у час розпродажів. А збирання грибів є пристрастю такою ж дещо аномальною, як азартні ігри чи інші адреналінові захоплення. Це, пафосно кажучи, некорисливе хобі — затятий грибник збирає не для того, щоб смачно поїсти, а просто для «процесу».