МУЛЬТИКухня
Уже кілька років поспіль аніматори активно експлуатують тему кухарства і їжі. Творці «Рататуя» присвятили щурику–кухарю цілий повнометражний фільм. У «Гарфілді» однією з червоних ліній проходить любов кота до лазаньї... У мультфільмі «Мінлива хмарність, часом фрикадельки» спочатку всі змушені їсти продукцію фабрики сардин, а після винаходу юним головним героєм своєрідної продуктової машини урізноманітнюють меню. «Справа про хліб і смерть» Ніка Парка, в якій розгортається конфлікт між пекарем хліба і майстринею з виготовлення тортів, взагалі вийшла до півфіналу цьогорічного «Оскара».
Отже, щоб перетворити часом набридливе та одноманітне готування страв у веселе свято, готуємося до столування з улюбленими стравами мультгероїв.
Улюблені страви праправнуків
Зараз у Львові мешкають спадкоємці Івана Франка — Галущаки. «Коли бабця — Ольга Франко — готувала, ми, онуки, їй допомагали, — розповідає «УМ» 58–річна Любов Мирославівна Галущак. — Бабуся до 91 року куховарила. Любила робити борщі, вареники, голубці, котлети. На кожне свято в нас було три–чотири торти, спечених бабусею». Пані Люба і зараз наслідує куховарство Ольги Франко. Наприклад, борщ «підбиває» картоплею: варить у страві кілька бульб, виймає, а потім тре на тертушку — щоб загустити страву, проте не видавати присутність у ній картоплі. Індичку чи курку правнучка Каменяра, як і бабуся, начиняє сумішшю з перемеленої печінки та булки, яйця та підсмаженої цибулі. Якщо начинка рідка, додає у неї трохи манки, усе солить, перемішує, начиняє птицю і зашиває.
Хто готував? Невістка
Вісім десятиріч тому побачила світ збірка рецептів «Перша українська загально–практична кухня», яку написала невістка Івана Франка — Ольга. А син письменника — інженер–хімік Петро — написав передмову. Час пройшов, а рецепти залишилися. Сьогодні ми пропонуємо приготувати обід чи святкову трапезу за правилами початку минулого століття.
ЗІРКОВА КУХНЯ
— Для мене найважливіше у приготуванні їжі — час. Коли його трохи більше — готую якусь першу страву і паралельно наварюю овочі, щоб було з чого найближчим часом зробити гарнір чи салати. Із супів найбільше смакує гороховий та перетертий грибний. Свій перший борщ зварила у Львові на загальній кухні у дитячій каструльці у 7 років. Найсмачніше цю традиційну українську страву, щедро засмажену, у нашій сім’ї готує чоловік — із телятиною чи свининою.
КУЛІНАРНА ЕНЦИКЛОПЕДІЯ
Рис — усьому голова,
У багатьох азійських країнах перед початком трапези не кажуть традиційне «Смачного». Як побажання приємного столування там звучить: «Пригощайтеся рисом». Як у нас хліб — усьому голова, так на Сході — рис. У східних країнах піала з рисом — не соленим і нічим не приправленим — подається окремо як символ чистоти та благополуччя. Захід рис обожнює по–своєму. Наприклад, за останню сотню років візиткою Італії стало різотто, Іспанії — паелья, основою яких є рисові зерна. Сьогодні ми спробуємо поповнити рецептурний записник стравами з корисного злаку.
Суп–меню
Французи кажуть: «Обід без супу — як будинок без парадного входу». Таке ж шанобливе ставлення до перших страв і в українців. І навіть якщо найголовніший у національній кухні — борщ, вміння приготувати прозорий суп, суп–пюре чи суп із заправкою — справа честі кожної порядної господині. І якщо влітку ми «балуємось» із холодними супами, то зараз затребувані фундаментальні і наваристі перші страви: прийшовши з холоду додому, відразу хочеться нагрітися чимось рідким і теплим (глінтвейн першою стравою не вважається).
Пальчики оближеш. Із кмином
Чашка здоров’я
Зі зниженням температури повітря активно зростає попит на чаї. І нашвидкуруч, як правило, насичуєш організм то чорним чаєм, то чорним із молоком чи лимоном, то зеленим, то сумішшю чорного з зеленим. Щоправда, уже за тиждень–другий на цей традиційний набір не хочеться дивитися. Якщо у вас такі ж настрої, спробуємо разом урізноманітнити чаювання.