З Різдва Христового — 7 січня — починаються зимові м’ясниці. Усі страви з м’яса готували напередодні. Бо на Різдво не можна було користуватися ножами, сікачами чи сокирами. Вважалося, хто візьме до рук ріжучі й колючі предмети — матиме збитки й постійно сваритиметься. Раніше навіть хліб цього дня просто ламали руками.
Після церковної служби уся родина сідала за стіл, на якому залишалися святвечірні кутя, пироги, узвар та інші пісні страви. А вже за ними з’являлося м’ясне розмаїття: холодець, капусняк із свинячою грудиною, печеня, смажені ковбаси, кров’янка, шинка. Хоча після тривалого посту скоромну їжу споживали обережно, не переїдаючи. Ось рецепти кількох різдвяних страв.