Молодий, зелений
З приходом справжньої теплої весни хочеться бачити на столі більше по–весняному яскравих кольорів. Організм, стійко витримуючи напади авітамінозу, їх просто вимагає. А вдовольнити ці бажання найпростіше салатним листям.
З приходом справжньої теплої весни хочеться бачити на столі більше по–весняному яскравих кольорів. Організм, стійко витримуючи напади авітамінозу, їх просто вимагає. А вдовольнити ці бажання найпростіше салатним листям.
Випікання Великоднього хліба — це священнодійство, до якого може долучитися кожен. А якщо за порадника — досвідчена господиня (як львів’янка Ольга Вербенець, одна з авторок виданої минулоріч книги «Великодній кошик. Обряди і страви Великодніх свят») — можна не сумніватися, що все вийде.
Скільки не кажи «цукор» — солодко у роті не стає. І скільки б ми не знали рецептів із сьомги, пармезану й авокадо з кедровими горішками — сім’ю не нагодуєш, якщо немає за що ці продукти купити. Утім це не означає, що всі будуть голодні. Бо коли позбирати вдома по засіках усі скромні припаси, то, як у хитруватого солдата з відомої казки, може вийти смачнюща каша і не тільки.
Весна завжди змушує по–новому подивитися на життя загалом і харчування зокрема: відмовитися від усього зайвого і збагатитися новими смаками та відчуттями. Їсти, як правило, малокалорійну пісну їжу, навіть якщо ти не дотримуєшся релігійного посту, — це смачно, приємно і корисно! Варто лише у тарілці поєднати звичні інгредієнти по–новому.
Серед перших страв у нас, українців, є один спільний фаворит — як написано у «Вікіпедії», «овочевий суп «Борщ український». А далі кожен знаходить свою першу страву за своїм уподобанням. Приміром, я нарешті зготувала, імпровізуючи, найсмачніший гарбузовий суп–пюре. А чоловік дві неділі поспіль приносив із супермаркету яловичий шлунок і чаклував над польсько–болгарськими «флячками»–«шкембе чорбою», які (о диво!) їли навіть діти.
Зорганізувати достойне свято — та ще й оригінальне — завжди складно. «Сценарієм» до нинішнього жіночого дня пропонуємо взяти книгу «Розмова навколо їжі. Кулінарія від Бориса Бурди». Ведучий кулінарної телепередачі та інтелектуал проекту «Що? Де? Коли?» зізнається, що його більше цікавить «побалакати з глядачем», але й рецепти у Бурди детальні й доступні. До того ж деякі страви мають такі назви, що, здається, створені саме до свята прекрасної половини, яка, як відомо, любить вухами.
Щоб влаштувати собі домашній японський обід, без походу у відділ супермаркету, де є розкладка «Усе для суші», чи замовлення в інтернет–магазині не обійтися. Якщо вам потрібен привід — 3 березня у Країні Схiдного Сонця — день дівчаток. Тож часу ще вдосталь, щоб придбати все необхідне і трохи потренуватися. Повірте, не тільки святі горшки ліплять, і не тільки нащадки самураїв уміють формувати різні суші–роли–сашимі.
Усі ми добре пам’ятаємо, що треба їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти. Утiм не менш відомий і правильний інший філософський постулат — про те, що ніщо так міцно не об’єднує, як спільне столування. А коли ж як не у свято згадати про не раз перевірену мудрість. І День святого Валентина, який сердечками у крамницях уже активно нагадує про своє наближення, послугує найдоречнішим приводом організувати сніданок, обід чи вечерю на двох.