Легкість буття

30.03.2011
Легкість буття

Пісні страви — і смачно, і корисно.

Весна завжди змушує по–новому подивитися на життя загалом і харчування зокрема: відмовитися від усього зайвого і збагатитися новими смаками та відчуттями. Їсти, як правило, малокалорійну пісну їжу, навіть якщо ти не дотримуєшся релігійного посту, — це смачно, приємно і корисно! Варто лише у тарілці поєднати звичні інгредієнти по–новому.

 

Балуємо себе салатами

Багата на білки квасоля преспокійно компенсує організму м’ясо (у деяких сортах їх навіть більше). І якщо ви її ще не любите, то тільки тому, що не компонували квасолю, скажімо, з волоськими горіхами чи... апельсином. Вас здолала цікавість чи потекла слина?! Тоді діствайте 200 г квасоляних бобів і замочуйте їх на ніч. Уранці промийте, залийте холодною водою і ставте на вогонь. Тільки закипить, злийте воду, знову наповніть посудину вдвічі більшим об’ємом холодної води, ніж у вас є квасолі, влийте трохи олії і знову ставте на плиту. Коли знову закипить, додайте для смаку або тільки цибулину і морквину, або ще й 2 лаврові листки та 2 стеблини селери (чи 6—7 невеликих брусочків кореня). Варіть усе близько години, не помішуючи, а потім вийміть усі приправи і трохи посоліть. Якщо ви не маєте стільки часу для приготування квасолі, візьміть просто банку консервованої. Щоб приготувати салат iз квасолі з горіхами і зеленню ще потрібно 1 склянка чищених волоських горіхів, по 1 пучку петрушки, кропу, базиліку та зеленої цибулі, 2–4 зубчики часнику, 3–4 столові ложки олії. Хай вас не лякає така велика кількість зелені. Кладіть усе, крім цибулі, у блендер, додавайте часник, горіхи, олію, за смаком сіль і чорний мелений перець — і отримуйте соус (якщо загустий, додайте трохи відвару чи соку iз квасолі). Наостанок залишилося поєднати квасолю з подрібненою цибулею, полити соусом та акуратно перемішати.

Екзотичний салат iз квасолі, авокадо та апельсина. Для його приготування потрібні ті ж 200 г звареної квасолі або банка консервованої (краще брати червону), по 2 помідори та авокадо, 1 апельсин і пучок зелені петрушки. Далі все просто: ріжемо плоди на невеликі часточки, зелень подрібнюємо, усе солимо, притрушуємо білим меленим перцем і заправляємо оливковою олією.

Інший наш фаворит на наших столах — білокачанна капуста — скарбниця вітамінів навіть весною. Але їсти її постійно з морквою, як жартують любителі анекдотів, — кроликом станеш. Спробуйте салат iз капусти з чорносливом — наче теж не найнесподіваніше поєднання (бо смак тушкованої капусти iз сушеними сливами знайомий багатьом), але «стріляє» по–новому. Тож приготуйте, невелику голівку капусти, 1 морквину, 200 г чорносливу без кісточок, лимон (потрібно 2 столові ложки соку), а цукор, сіль, чорний мелений перець і рослинна олія точно в кожного є. А далі все просто. Капусту шинкуємо, солимо і перетираємо руками. Моркву натираємо на великiй тертцi і додаємо до капусти. Чорнослив заливаємо кип’ятком, через 2—3 хвилини відціджуємо, промиваємо, ріжемо соломкою і змішуємо з овочами. Далі готуємо заправку: змішуємо 2—3 ложки олії (з видами можна експериментувати на власний смак: соняшникова, кукурудзяна, оливкова тощо), лимонний сік, 1 чайну ложку цукру. Капусту посипаємо чорним меленим перцем, заливаємо заправкою — і через 10 хвилин салат можна їсти.

Любителі селери можуть звеселити її болгарським перцем. Щоб приготувати салат «Червоне і біле», беріть 2 перчини, 300 г печериць, 1 середнього розміру селеру, 5 зубчиків часнику , 2 столові ложки білого сухого вина та 1 — винного оцту.Почистіть гриби, поріжте і обсмажте на олії спочатку часник, а потім — печериці. Влийте вино і тушкуйте ще 5 хвилин. Поки печериці охолоджуватимуться, перець і селеру поріжте тонко соломкою. Потім усе з’єднайте, скропіть оцтом, посоліть, поперчіть, додайте трохи цукру і заправте олією.

Картоплю можна «звеселити» червоним інгредієнтом іншого відтінку, зготувавши картопляний салат з горіхами і гранатом. Відваріть 5 бульб, почистіть і наріжте кружальцями. Таку ж форму повинна мати і біла частина цибулі–порею. Зелена теж знадобиться — її, а також по півпучка петрушки і кінзи подрібнюємо. Потім готуємо заправку: змішуємо 2 столові ложки гранатового соку, розчавлених 2 зубчики часнику, 2—3 столові ложки олії. Поєднуємо картоплю, цибулю, усю зелень, посипаємо 4 столовими ложками подрібнених волоських горіхів, солимо, перчимо, акуратно перемішуємо, викладаємо у салатник, поливаємо заправкою і посипаємо салат 2—3 столовими ложками гранатових зерен.

Зігріє перше

А капусняк iз сушеними грибами ви давно готували? Смакота неймовірна — як у дитинстві у бабусі. Квашену капусту (близько 1 кг) дрібно посікти, влити 1 склянку води і тушкувати на маленькому вогні, помішуючи і підливаючи за потреби воду, 1,5—2 години. Гриби (100 г) замочити на 4—5 годин у холодній воді, промити, залити 1,5 л свіжої води і варити протягом 30 хвилин. Готові гриби процідити (відвар не виливати), порізати соломкою і висипати у грибний бульйон. Цибулину порізати кубиками, 2 моркви і корінь петрушки натерти на крупній тертці й потушкувати на олії до готовності. Капусту і тушковані овочі додати до грибів, усе посолити, поперчити, всипати за смаком цукор і варити 15—20 хвилин. Подавати капусняк, додавши дрібно січену зелень.

Зовсім інше тепло — Середземного узбережжя — в овочевій солянці. Для приготування страви знадобляться 4 картоплини, 5 квашених огірків, 3 цибулини, 1 морквина, 0,5 банки чорних маслин, півлимона, 3 столові ложки томатного соусу, 1,5 л води, 1 ст.л. цукру, січена зелень кропу і петрушки. Огірки порізати соломкою, цибулю — дрібними кубиками, картоплю — великими, а моркву натерти на крупній тертці. В олії обсмажити моркву з цибулею, додати огірки та томатний соус і тушкувати на маленькому вогні 5 хвилин. Воду довести до кипіння, опустити у картоплю і варити 10 хвилин, додати овочі, цукор, сіль, перець і варити до готовності. Подавати, притрусивши подрібненою зеленню і додавши в тарілки по кружальцю лимона та кілька маслин.

А суп з опеньками і вівсянкою хай буде вашою імпровізацією. Для його приготування знадобляться: 100—150 г відварених опеньків, 50 г кореня селери, по 1 морквині, цибулині та картоплині, 2 столові ложки олії та 2—3 — вівсяних пластівців. Спочатку треба спасерувати подрібнену цибулю. Корінь селери та моркву нашаткувати тонкою соломкою або нарізати кубиками й обсмажити в олії до золотистого кольору. Картоплю нарізати кубиками і покласти разом з овочами в окріп (1,5 л) чи грибний відвар. Через 5 хвилин додати гриби та вівсяні пластівці. Варити ще 5—7 хвилин до готовності. Насамкінець посолити, поперчити. Залежно від уподобань цю страву можна перетворити на суп–пюре. Подати зі свіжою подрібненою зеленню.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>