До чаю — смалець і квасоля

27.04.2011
До чаю — смалець і квасоля

Печиво–підкови можна зробити з картоплі. (Фото з сайту produkti.com.ua.)

Угорці полюбляють випічку. Крім традиційних борошна–сметани– яєць нерідко додають у ці страви смалець та картоплю. Або готують квасоляний... торт. Незвично і смачно.

«Чайні губки». Для приготування цих коржиків потрібно 300 г борошна, 1 пачка порошка для печива, 200 г смальцю, 100—150 г сметани, 2 яйця, 150—200 г твердого сиру, кмин. Спочатку змішуємо борошно з порошком для печива, розтираємо все зі смальцем, за смаком солимо і вимішуємо, поступово додаючи сметану, щоб вийшло тісто середньої консистенції. Розкатуємо його скалкою, змазуємо збитим яйцем, посипаємо кмином, тертим сиром і згортаємо. Цей процес повторюємо 4—5 разів. Потім розкачуємо тісто завтовшки з палець і нарізаємо прямокутниками. Поверхню коржиків акуратно змащуємо збитим яєчним жовтком так, щоб він не потрапив на боки (інакше тісто при випіканні не ростиме), і посипаємо тертим сиром. Випікаємо при високій температурі.

Картопляні підкови. Щоб зробити їх, потрібно 8 великих картоплин, зварених у мундирі, 300 г цукрової пудри, 2 столові ложки борошна, півпачки порошку для печива, 1 пачка ванільного цукру, сіль, смалець. Картоплю очистити і ще гарячою пропустити через м’ясорубку, додати порошок для печива, борошно, сіль і вимісити тісто середньої консистенції (у залежності від сорту картоплі — тісто може ввібрати більше борошна). Потім розкачати «ковбаски» товщиною з мізинець, порізати на шматочки 8—10 см, зігнути «підковами» й опускати на пласкій ложці у киплячий смалець. Виймати, коли підрум’яняться. Далі гарячі вироби обкачати у цукровій пудрі, попередньо змішаній iз ванільним цукром, — і подавати до столу.

Квасоляний торт. Потрібно: 250 г квасолі, 2 яйця, 140 г цукру, 1 столова ложка рому, 2 столовi ложки панірувальних сухарів, натерта лимонна цедра, 20 г какао, 30 г молотого ядра волоських горіхів, півпачки порошка для печива. Для начинки: абрикосове повидло та шоколад для глазурування. Квасолю треба традиційно залити водою на ніч, потім відварити і протерти через друшляк, до маси додати всі інгредієнти для тіста, крім яєць. Яйця збити у піну, ввести її у квасоляне пюре. Потім викласти тісто у змащене вершковим маслом і присипане борошном деко та випікати при середній температурі до готовності. Коли корж охолоне, розрізати його вздовж, змастити одну частину абрикосовим джемом і накрити іншою. Зверху залити розтопленим шоколадом. Спробуйте!

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>