Знайди відмінності

Для малих ласунів звучить не переконливо, що в магазинних цукерках чи печиві багато консервантів чи барвників. Утім мами розуміють, що навіть солодощі краще їсти домашні. А вони можуть бути дуже схожими на промислові і за смаком, і за назвою.

Мелодія двох сердець

Мелодія двох сердець

Усі ми добре пам’ятаємо, що треба їсти, щоб жити, а не жити, щоб їсти. Утiм не менш відомий і правильний інший філософський постулат — про те, що ніщо так міцно не об’єднує, як спільне столування. А коли ж як не у свято згадати про не раз перевірену мудрість. І День святого Валентина, який сердечками у крамницях уже активно нагадує про своє наближення, послугує найдоречнішим приводом організувати сніданок, обід чи вечерю на двох.

Солодкі «валентинки»

Один з атрибутів романтичного народного свята закоханих в Італії — солодощі. У країні–«чобітку» День святого Валентина називають просто «солодким». Тому який же стіл 14 лютого без торта чи печива?!

Аз та буки науки про сніданки та вечері

Аз та буки науки про сніданки та вечері

Як зробити, щоб «чадо» було і задоволеним, і ситим, і здоровим — це повсякденний клопіт більшості батьків. Тому ми запросили поділитися знаннями і досвідом Олену Єлєзову, дієтолога–гастроентеролога, шкільного лікаря столичної гімназії №56 і маму трьох дітей.

Від мами — мамам

Молочно–овочевий суп. Традиційно кладемо в окріп подрібнену цибулину, терту морквину, цвітну капусту, спаржеву квасолю чи горошок (100 г). Можемо додати рис, гречану чи вівсяну крупу (50 г). У кінці доливаємо молоко — одну третину об’єму рідини. (До речі, цибуля, зварена у молоці, — це народний засіб боротьби із застудою). Коли все закипить, солимо і кладемо грудочку масла.

Звабливе число 13

Звабливе число 13

Кожному городу, казав наш філософ Григорій Сковорода, свій нрав і права. І це місцеві жителі визначають, які кому гастрономічні фестивалі проводити. Особливо багато їх на Закарпатті. Цього року в Мукачевому місцеві мешканці та туристи вже шістнадцятий раз збиралися на «Червлене вино».

«Ой, ой, ой, ти до душі припало...»

«Ой, ой, ой, ти до душі припало...»

Скільки б дієтологи не переконували, що жири — це не надто корисно, небагато є українців, хто хоча б раз на місяць та не з’їв апетитний шматочок сала. А для селян цей продукт узагалі стратегічний, який про запас засолюють у банки й діжки.

До шкварок

До шкварок

Посмажене шматками сало з прорістю запросто може замінити котлету чи куряче стегенце. Навіть просто з куснем хліба шкварки — це смачно. А якщо додати тушковану квашену капусту — виходить практично повноцінний обід. А ось іще кілька ідей «до шкварок».

На кухні зі шпигункою Джулією

На кухні зі шпигункою Джулією

Відому телеведучу кулінарних шоу Джулію Чайлд широкому загалу представив фільм «Юлія і Джулія. Готуємо щастя за рецептом», який вийшов на великі екрани минулого року. Образ американки, що вчила готувати по–французьки, блискуче зіграла Меріл Стріп (за цю роль отримала «Золотий глобус» і номінацію на «Оскар»). Саме образ Джулії–Меріл спонукав тоді комбінувати варіації ключових слів для пошуку в інтернеті рецептів від Чайлд. Але всесвітня павутина видавала тексти лише англійською. Інформаційний голод російськомовних утамувало ще минулого року московське видавництво «Эксмо» збірником «Voila! Кулінарна мудрість від Джулії Чайлд». Відтепер книгу без проблем можна придбати і в українських книгарнях, на жаль, тільки російською. А в ній — філософія кулінарки: «Люби своє життя, люби свого обранця, люби світ iз його задоволеннями, люби процес споживання їжі, який завжди об’єднує людей».

Оригінальні м’ясниці

«А що другий празник Святого Василя, радуйся...». Вервечка зимових свят продовжується. 14 січня — Новий рік за старим стилем. А цьому світлому для християн дню передує Щедрий вечiр. По всій Україні знову варять кутю і готують багато страв. На Гуцульщині, де кутю, як правило, не варили, пекли спеціальні хліби «василі». Але повсюди у кожній господі на столі — на відміну від Святвечора — було багато страв із м’ясом: після різдвяного і перед великоднім постом люди наїдалися тваринною їжею.

Дотримуєтеся ви релігійно–народних традицій чи ні — пропонуємо оригінальні рецепти приготування м’яса з української традиційної кухні і не тільки.