На кухні зі шпигункою Джулією

19.01.2011
На кухні зі шпигункою Джулією

Джулія Чайлд дебютувала у ролі телеведучої кулінарного шоу в 52 роки. (Фото з книги «Voila! Кулінарна мудрість від Джулії Чайлд» («Эксмо», 2010).

Відому телеведучу кулінарних шоу Джулію Чайлд широкому загалу представив фільм «Юлія і Джулія. Готуємо щастя за рецептом», який вийшов на великі екрани минулого року. Образ американки, що вчила готувати по–французьки, блискуче зіграла Меріл Стріп (за цю роль отримала «Золотий глобус» і номінацію на «Оскар»). Саме образ Джулії–Меріл спонукав тоді комбінувати варіації ключових слів для пошуку в інтернеті рецептів від Чайлд. Але всесвітня павутина видавала тексти лише англійською. Інформаційний голод російськомовних утамувало ще минулого року московське видавництво «Эксмо» збірником «Voila! Кулінарна мудрість від Джулії Чайлд». Відтепер книгу без проблем можна придбати і в українських книгарнях, на жаль, тільки російською. А в ній — філософія кулінарки: «Люби своє життя, люби свого обранця, люби світ iз його задоволеннями, люби процес споживання їжі, який завжди об’єднує людей».

 

У Джулії Чайдл можна запозичити рецепти багатьох небуденних для нас страв. Ми зупинимося на перших. Французький цибулевий суп телеведуча–кулінарка готувала так. У великій каструлі на невеликому вогні близько 20 хвилин на 3 столових ложках вершкового масла і 1 олії підсмажуйте тонко нарізану цибулю (8—9 мірних чашок, 1 чашка — 230 мл). Додайте по пiвчайної ложки солі та цукру, перемішайте і смажте до золотисто–коричневого кольору на середньому вогні ще 15—20 хвилин, часто помішуючи. Посипте цибулю двома столовими ложками борошна і готуйте ще двi хвилини. Знімайте, і за допомогою вінчика підмішайте до цибулі двi чашки гарячого яловичого бульйону і чверть чашки коньяку чи бренді. Ретельно все змішавши, додайте ще 2 л бульйону та 1 чашку сухого білого вина або сухого білого вермуту. Поставте на маленький вогонь, каструлю нещільно прикрийте кришкою і варіть суп 30 хвилин. Насамкінець додайте сіль та перець за смаком.

Із класичного цибулевого супу можна зробити вишуканий «Гратине». Для цього супу–запіканки треба попередньо зробити крутони — підсмажити до «хрумкої скоринки» грінки з французького батона зав­товшки 1 см, а коли охолонуть — змастити їх оливковою олією. Потім викласти крутонами дно великої каструлі чи кількох порційних горщиків і покласти на них тонкі пластинки швейцарського сиру. Зверху полити гарячим цибулевим супом, ще покласти на верх крутони (вони плаватимуть) і посипати їх тертим швейцарським сиром чи пармезаном. Запікають «Гратине» при температурі 230 градусів 20 хвилин, поки сир не розплавиться і не підрум’яниться.

Для гурманів — рибний суп по–середземноморськи. Візьміть по 1 чашці ріпчастої цибулі та порею і обсмажте на оливковій олії (чверть чашки) майже до повного розм’якання. Додайте 2—4 подрібнені зубчики часнику, 3 чашки нарізаних помідорів без шкірки та насіння, 1 столову ложку томатної пасти, 2 шматки сушеної апельсинової шкірки, по половині чайної ложки сушеного тим’яну та насіння фенхелю. Потримайте на маленькому вогні 5 хвилин. Влийте 2 л рибного чи світлого курячого бульйону, киньте дещицю шафрану. Трохи посоліть, поперчіть. Коли закипить, варіть на маленькому вогні 20 хвилин.

Тим часом приготуйте «Руіль» — червоний часниковий соус (ним також можна приправляти картоплю, яйця, макаронні вироби). У масивній ємності (ступці, наприклад) розітріть із 1/4 чайної ложки солі 6—8 великих зубчиків часнику, згодом додавши 18 великих подрібнених листків свіжого базиліку. Потім до «кашки» всипте три чверті чашки свіжих хлібних крихт (у режимі пульсації подрібніть у блендері кубики м’якушки свіжого дріжджового хліба) і влийте 3 столові ложки бульйону чи молока. Після ретельного перемішування додайте 3 яєчні жовтки. За допомогою міксера підмішайте третину частки консервованого червоного перцю «Пім’єнто». Поступово, як при приготуванні домашнього майонезу, доливайте оливкову олію з фруктовими нотками (три чверті — одна чашка). Насамкінець за смаком додайте сіль, перець і табаско. Далі наріжте шматками філе нежирної риби — тріски, палтуса, морського окуня (1,4 кг — 6 чашок) — і покладіть їх у суп. Коли все закипить, нехай побуде на вогні зовсім недовго — близько хвилини (риба має змiнити колір і стати пружною). Знявши суп, намащуйте густий «Руіль» на крутони і кладіть тости у супові тарілки. Поверх наливайте суп, розкладіть рибу, посипте петрушкою та натертим пармезаном — і подавайте до столу. Окремо — соус. Відчуття неперевершеного смаку гарантоване!

 

ДОСЬЄ «УМ»

Джулія Чайлд народилася у США у штаті Каліфорнія у 1912 році. У роки Другої світової війни була... шпигункою — працювала в американському Управлінні стратегічних служб у Китаї та на Цейлоні. Після війни з чоловіком — спочатку колегою, який перекваліфікувався на дипломата, — жила у Парижі, вивчала основи високої кухні у знаменитій кулінарній школі Кордон Бльо. Разом із колежанками–співвітчизницями Сімоною Бек та Луізеттою Бертоль Джулія відкрила у столиці Франції кулінарні курси для американських туристів «Школа трьох гурманів», а згодом написала у співавторстві свою першу кулінарну книгу «Мистецтво французької кухні» (1961 р.)

У 1963–му, коли Чайлд було 52, американка дебютувала на телебаченні Бостона як ведуча першого американського кулінарного шоу «Французький кухар». Її кулінарна телекар’єра тривала до 1999 року. Видала два десятки збірників кулінарних рецептів. Удостоєна французького ордена Почесного легіону та американської президентської медалі «Свобода», почесних докторських звань у Гарвардському університеті. Пішла з життя у 2004 році.

 

ДЛЯ М’ЯСА

Маринад із лимоном і травами для баранини та яловичини. На 1 кг м’яса взяти 2 столові ложки свіжовитисненого соку лимона, 1 — соєвого соусу, по 1 чайній ложці — мелених розмарину, тим’яну, орегано чи прованських трав, «кашку» двох великих зубчикiв часнику та чверть чашки рослинної олії.

Маринад із сухих спецій для свинини, гуски та качки. Потрібно змішати сіль, по двi столові ложки гвоздики, мускатного горіха, паприки, тим’яну та лаврового листя, по 1 — духмяного перцю, кориці і чабера (перцевої трави), 5 столових ложок горошин білого перцю. Суху суміш втирають у м’ясо, обмащують поверх олією і залишають на ніч маринуватися. Як правило, суміш спецій додають із розрахунку 1 чайна ложка на 1 кг м’яса.

Соус для запеченої яловичини. Збити діжонську гірчицю (2 ст. ложки) і тертий хрін (5 ст. ложок). Додати пiвчашки сметани, сіль і перець за смаком, ретельно перемішати.

 

САЛАТ–БАР

Салат із картоплі по–амери­канськи. Половинки почищених бульб (1,3 кг) нарізати шматками завтовшки 0,5 см і відварювати у пiдсоленій воді 3—5 хвилин. Воду злити, закрити каструлю кришкою і залишити картоплю «доходити» ще 3—4 хвилини. Перекласти гарячу картоплю у велику миску, додати сіль, перець, пiвчашки дрібно нарізаної цибулі та три чверті чашки курячого бульйону. Залиште на кілька хвилин, потім перемішайте і дайте ще постояти. Потім додайте солоні огірки (скільки — залежить від смаку і солоності овоча), 3—4 яйця, кубики 3—4 стеблин селери та попередньо підсмажені 4—5 смужок бекону. Холодний салат заправте майонезом. Додайте сіль–перець за смаком, при­красьте половинками яєць і петрушкою.

Салат із картоплі по–французьки. Приготуйте основу з бульб, як у попередньому рецепті (з цибулею та бульйоном). Поки картопля ще тепла, додайте оливкову олію, подрібнену петрушку, якщо потрібно — посоліть–поперчіть. Подавайте холодним.

Салат із курятиною. Порізане варене чи запечене куряче філе (6 чашок) перемішайте з сіллю (за смаком), оливковою олією (1—2 столові ложки), лимонним фрешем (2—3 столові ложки), кубиками стебел селери, подрібненими волоськими горіхами (по 1 чашці) і кубиками червоної цибулі (половина чашки). Накрийте кришкою і поставте в холодильник мінімум на 20 хвилин, а краще — на всю ніч. Потім злийте рідину і додайте петрушку (пiвчашки) та естрагон (1 чайна ложка подрібненого свіжого листя чи чверть цієї міри — сушеного). Заправте салат майонезом і викладайте на салатні листки. Зверху тонко покрийте майонезом, прикрасьте вареними яйцями, петрушкою, солодким перцем.

  • Кріпчик-петрушка кучерявляться

    Ще свіжі зимові спогади про морозні вітряні дні, коли великою насолодою було зігрітися тарілкою гарячого борщику зі сметаною. Господині урізноманітнювали цю насолоду замороженим щавлем, законсервованою заправкою для борщу, заготовленими з осені чи купленими в магазині бурячками. >>

  • Поласуємо полуничкою

    Найочікуваніший «смачний» сезон — це все-таки полуничний. Думаю, мало хто не погодиться зі мною, що полуниця — це не просто ягода, це ціла історія: весна в розпалі, відпустки на носі і навіть повернення з роботи додому — особливе: обов’язково з пакетиком запашної червоної ягоди. >>

  • Від кулешу і ніг не поколишу!

    Про користь кулешів, про яку я і так, утім, знаю, цього разу наслухалася від бабусь на лавочці. А народні рецепти — перевірені часом і, як правило, доступні. Тож готуємо. >>

  • Лимонадна прохолода і насолода

    Уже майже літо, а це означає, що ми знову шукатимемо затінки, холоднi страви і прохолоджувальнi напої. Лимонади — прекрасний засіб для втамовування спраги, охолодження організму і вітамінізації, як кажуть, три в одному. Отож за роботу! >>

  • Сонце в цеберку!

    «Сонце в цеберку» — саме так назвав своє знамените варення з кульбаб Микола Канішевський, відомий нам як телепродюсер, перший віце-президент Національної телекомпанії України, ведучий телевізійних програм («Вісті тижня» та інших цікавих проектів). >>

  • Знімаю капелюха

    От так і незчулися, як перша їстівна зелень, обдарувавши нас весняними вітамінами, відбуяла, і на зміну їй для багатьох несподівано приходять... грибочки. Це і ви помітите, коли зайдете в лісопосадку чи хвойний ліс подихати цілющою хвоєю, а додому повернетеся з торбинкою тугеньких маслючків. >>