Улюблена страва Моцарта
Якщо не знаєте, за корисністю печінка значно переважає всі види м’яса, простіше засвоюється і легко поєднується з іншими продуктами. Крім того, печінка містить багато хрому, що допомагає при атеросклерозі й діабеті, вітаміни багатьох груп і корисні мікроелементи. Та що там говорити — усім відомо, що печінка з давніхдавен вважається стравою аристократів. Біографи Моцарта стверджують, що паштет із печінки був обов’язковим у щоденному меню славетного композитора.
Рибний рай
Риба і морепродукти можуть замінювати м’ясо не лише в піст, а й у звичайні дні, особливо для тих, хто дбає про своє здоров’я. Якщо вони не надто доступні для регулярного вживання, то серед запропонованих страв можна знайти собі цікаве до святкового столу. Готуйте тар тар з лососю, чи інші страви. Які, читайте далі.
Через поле, через гай йде до діток Миколай!
Через тиждень святий Миколай особливо старанним і слухняним діткам має принести подарунки. А зустріти святого чарівника, в якого хочеться вірити і дорослим, і малим, можна солодощами. Свято буде казковішим, якщо напекти барвистих «миколайчиків» разом із дітьми, — упевнена мама двох дітей Наталя Чотлош iз Львівщини, яка зараз iз родиною мешкає в Угорщині.
Рослинний замінник м’яса
Дивовижна схожість складу квасолі та м’яса, хоча продукти належать до абсолютно різних світів , просто вражає. У квасолі містяться білки, корисні мікроелементи і вітаміни, дуже подібні до тих, які є у м’ясі. Користь для людського організму білка, який міститься у квасолі, навіть більша — бо він легко засвоюється. А ще ця, за відомим віршем, «родичка гарбузова» мiстить нескінченний список усього вкрай необхідного людині: залізо, мідь, фосфор тощо. Якщо людина регулярно споживає страви з квасолi, в її органiзмi навіть відбувається зниження рiвня цукру у крові, бо у бобах міститься інсуліноподобна речовина — аргінін. А ще, коли їси страви з квасолі, нерви стають міцнішими і швидше з організму виводяться шкідливі речовини...
Борошняний піст
Піст — не лише обмеження в їжі. Найперше — це духовне очищення, про яке не скажеш лаконічніше, ніж: «Не їж ближнього свого». Щодо матеріальних харчів: пісні страви — це корисно, смачно і різноманітно. Цього разу пропонуємо приготувати пісні страви з борошна.
Оригінальна і швидка
Вона — корисна для здоров’я, має багато вітамінів і мікроелементів, поліпшує травлення, виводить з організму холестерин, має протизапальну дію і ще багато переваг. Та головне — це доступний для нас овоч, а у вмілих руках ще і дуже смачний. Мова, звичайно, про білокачанну капусту.
Квашена капуста і компанія
У пізньоосінньому арсеналі залишається все менше і менше страв зі свіжих овочів. Утім люди вже багато років тому навчилися припасати їх на холодну пору, створюючи умови для консервування. Більшість господинь заквасили на зиму звичайну білокачанну капусту, таким чином суттєво примноживши у ній вміст суперкорисного у пору простудних захворювань вітаміну С. Але постійно їсти просто капусту можуть змусити себе не всі. І не треба! Є багато способів поєднати квашену капусту з іншими інгредієнтами — і їсти смачні, корисні й оригінальні страви.
Дитячий сніданок
Шкільна пора — постійний головний біль для мам iз приводу того, чим дитину нагодувати зранку. Ось кілька практичних порад для перебірливих учнів.
Бабусинi котлетки
Серед розмаїття котлет iз магазинів, ресторанів та їдалень справжня домашня котлета завжди буде символом родинного затишку. Пам’ятаю, у дитинстві бабуся скрутно хитала головою і казала нам, онукам, що ми — худі й виснажені навчанням, і турботливо несла до столу гарячі запашні рум’яні котлетки, які пахли по–особливому спеціями. На гарнір було ніжне картопляне пюре і щедро накраяний салат з огірочків, помідорів, цибулі й кропу в полумиску. Ось така ідилія родинного тепла і смачної їжі! І які б варіанти меню тепер не перебирала для сімейного застілля — відразу згадую про котлетки.