Весна банкет справляє

Весна на порозі й готова вбратися у зелень. Найближчими днями на територію України переміщуватиметься тепла повітряна маса із Західної Європи, повідомляє Укргідрометцентр. «Уже цими вихідними стовпчик термометра підніметься до +10—15о удень, — запевнила «УМ» начальник відділу метеорологічних прогнозів Укргідрометцентру Людмила Савченко. — По всiй Українi без опадів, крім Криму та Приазов’я. Вітер північно–західний, приблизно 5—10 м/с. Проте мiсцями вночi ще можливi заморозки до –2о».

Японський дощ?

Японський дощ?

Концентрації ізотопу йоду–131 почали фіксувати з 25 березня у зонах спостереження навколо українських атомних електростанцій — Рівненської, Хмельницької та Миколаївської. Про це повідомила Держінспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ). «Штатнi пости автоматизованої системи контролю радіаційної обстановки почали фіксувати мікроскопічні мінімально–вимірювані концентрації ізотопу йоду–131 в повітрі, на рівні від 0,00005 Бк/куб.м до 0,000008 Бк/куб.м, — йдеться у повідомленні. — У 30–кiлометровiй зоні спостереження навколо АЕС у Запорізькій області концентрація ізотопу йоду–131 знаходиться нижче порогу чутливості приладів». Ядерники заспокоюють: за нормамим радіаційної безпеки України, допустима для населення концентрація ізотопу йоду–131 становить 4 Бк/куб.м. Так що «японський дощ» українцiв хай не лякає. Міністерство з питань надзвичайних ситуацій повідомляє, що радіаційна обстановка в Києві та області стабільна й не перевищує норму. Саме викидами у навколишнє середовище йоду–131 та цезію–137 характерна аварія на АЕС «Фукусіма–1». Однак виміряти кількість цезію–137, який може прийти з Японії, заважає те, що в Україні його рівень уже перевищений залишками цього самого ізотопу з Чорнобильської катастрофи. Однак концентрація обох радіонуклідів на три–чотири порядки нижча від так званого «рівня втручання».

Будеш у Брюсселі, не ходи там у магазини!

Будеш у Брюсселі, не ходи там у магазини!

Французи в шоці: 250–грамова упаковка масла подорожчала у них майже на третину! Поляки стали менше пити молока. Якщо раніше літр селянського продукту коштував у цій країні 40 євроцентів, то нині — цілих 60. Такі катастрофічні дані оприлюднив на вчорашньому відкритому засіданні вітчиняного Кабінету Міністрів особисто Микола Азаров, додавши до загальної картини всеєесівського колапсу повідомлення: «У Німеччині ціна хліба зросла на небачені 10%». Але тікати з Європи на простори колишнього СРСР також не варто. «Кілограм хліба коштує в Москві, в перерахунку на нашу валюту, 11 гривень, в Баку — 9, в Мінську і Єревані — 10 гривень», — підрахував головний урядовець.

Дуля від Ювілейного

Дуля від Ювілейного

Дніпропетровськ, у якому лише за останнi п’ять рокiв кiлькiсть населення скоротилася на 40 тисяч осiб, втрачає статус міста з мільйонним населенням. Кажуть, що для цього жителів тут має поменшати всього–на–всього на якихось 7 тисяч чоловік. Тому влада в обласному центрі з цього приводу неабияк стурбувалася. І кращого виходу, як приєднати до мегаполісу найближчі населені пункти, не побачила. Заступник міського голови Ігор Циркін уже навіть заявив публічно, на які з них «поклали око». Це — селища Ювілейне, Авіаторське, Дослідне, Кіровське, імені Шевченка, місто Підгороднє і низка навколишніх сіл. Та ледь чиновник повідомив про такі наміри, неабиякий переполох зчинився у Ювілейному. Це селище, за великим рахунком, є територією Дніпропетровська — з обласним центром його умовно розділяє вулиця Радгоспна. Проте люди запевняють, що вони, на відміну від міста, є таким собі оазисом благополуччя.

Крапка на «торгових точках»

Крапка на «торгових точках»

У столиці триває боротьба з дрібними кіосками. За даними Головного управління контролю за благоустроєм КМДА, від початку року в місті ліквідовано вже 297 МАФів (малих архітектурних форм). Днями поряд зі станцією метро «Золоті ворота» вже знесли п’ять таких торгових точок, якi захаращували тротуари. А вчора крани з’явилися i на столичнiй Шулявцi. Бiля станцiї метро робiтники КП «Київблагоустрiй» пiд наглядом мiлiцiянтiв демонтували сiм кiоскiв «дикого» базарчика, де торгують дешевим одягом i взуттям. «Ну i добре, — каже Олена Пащенко, мешканка цього району. — Такий «гадюшник» був: брудно, пiдозрiлi типи постiйно вештаються...» Найближчим часом «руйнівна хвиля» пронесеться усіма районами Києва.

Нервовий реванш

Нервовий реванш

Як учора повідомляла «УМ», українські «робін гуди» на чемпіонаті Європи в закритому приміщені здобули три нагороди. Всі наші відзнаки мають різні проби, проте їхнє автор­ство належить представникам однієї спеціальності — лучникам–«класикам». Найкращим здобутком «синьо–жовтих» «блочників» стало шосте місце жіночої команди.

О, Данія щаслива

О, Данія щаслива

Якщо в недавньому матчі проти ісландців наставник української молодіжної збірної Павло Яковенко зробив одразу вісім замін по ходу поєдинку, то в позавчорашньому протистоянні з данцями він використав лише двох запасних гравців. До Хернінга наша «молодіжка» прибула без «шахтарів» Ярослава Ракицького й Тараса Степаненка та «динамівців» Артема Кравця та Андрія Ярмоленка, які повернулися до табору національної збірної, а також травмованого Володимира Чеснакова з «Ворскли». Зрозуміло, що практично без половини команди Яковенкові та його підопічним грати проти данців було складніше, ніж у понеділок з ісландцями.

Погроми по–донецькому

Попри те, що хокей на наших теренах ледь жевріє, вболівальники не забули про цю видовищну гру. Яскраво підтверджує це донецька публіка, яка рясно заповнює трибуни Палацу спорту «Дружба» навіть під час матчів чемпіонату світу в другому дивізіоні серед юніорів. На першу гру українців, у неділю, прийшло 3500 (!) глядачів. Позавчора, вже в будній день, їх було трохи менше, але все одно чимало — 2700. І наша команда щедро дякує за підтримку яскравими перемогами.

Легкість буття

Легкість буття

Весна завжди змушує по–новому подивитися на життя загалом і харчування зокрема: відмовитися від усього зайвого і збагатитися новими смаками та відчуттями. Їсти, як правило, малокалорійну пісну їжу, навіть якщо ти не дотримуєшся релігійного посту, — це смачно, приємно і корисно! Варто лише у тарілці поєднати звичні інгредієнти по–новому.