Джордж Буш. Мовна робота язиком

08.09.2007

Словесні «па» американського президента знову в центрі уваги ЗМІ. Джордж Буш, який ставав посміховиськом після сходження на посаду, за кілька років унаслідок копіткої роботи штату радників і помічників довго тримав себе за язика. Втім якимось дивом під час саміту країн Азіатсько–Тихоокеанського економічного співробітництва контроль за словом Буша було втрачено — й президента найвпливовішої країни світу понесло в небезпечну ріку підсвідомих обмовок.

Спершу пан Буш переплутав абревіатуру організації, на саміті якої він виступав. Обмовка розсмішила кількасот осіб, присутніх у залі. Потім він, звертаючись до прем’єр–міністра Австралії Джона Говарда, пригадав, як минулого року відвідував у Іраку вояків цієї країни. Втім назвав їх Джордж Буш чомусь не австралійськими військами, а австрійськими. Чим, звісно, засмутив колегу Говарда. Адже Австралія, силкуючись догодити США, надіслала в Ірак, попри громадський спротив своїх співвітчизників, півтори тисячі солдатів, тим часом як Австрія не дала на цю війну ні шеляга, ні людини.

Наостанок лідер США, зійшовши з трибуни, помилився дверима — і виступ ще більше став схожим на кінокомедію. Австралійський прем’єр допоміг Бушеві знайти вихід.

Відомий італійський письменник Умберто Еко впродовж усіх двох президентських каденцій Джорджа Буша збирає його перли. І ці, сказані на саміті в Австралії, теж увійшли в колекцію Еко, з невеликою частиною якої хочемо вас познайомити.

 

* «Звісно, це бюджет... Там багато цифр».

* «Довкіллю загрожує не забруднення, а нечистота води і повітря».

* «Про незаконність дій нам слід говорити так, начебто її у нас немає».

* «Я маю намір зберегти виконавчу владу не тільки за собою, а й за своїми попередниками».

* «Ми готові працювати з обома сторонами, щоб знизити рівень терору до рівня, прийнятного для обох сторін».

* «Украй важливо зрозуміти, що існує значно більше торговельних відносин, ніж торгівлі».

* «Відверто кажучи, вчителі — це єдина професія, представники якої вчать наших дітей».

* «Я певен, що люди і риби можуть мирно співіснувати».

* «Природний газ — напівсферичний. Мені подобається говорити про те, що він напівсферичний, тому що ми можемо зустріти його по сусідству».

* «Сподіваюся, ті, хто сповнений амбіцій, усвідомлюють, що значно простіше перемогти, коли тебе супроводжує перемога, аніж поразка».

* «Жінка, яка знала, що в мене дислексія?.. Як вона могла знати, якщо я з нею навіть не зустрічався?!»

* «Ми стоїмо на шляху до ще більшої свободи й демократії, з якого неможливо зійти. Втім усе може змінитися».

* «...Треба створити таку систему, яка перетворить Америку на країну, де люди вміють читати і чекати».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>