Опришки у «Жандармських гуморесках»

07.09.2007
Опришки у «Жандармських гуморесках»

На вокзалі в Хусті. Режисеру довелося шукати для зйомок «допотопні потяги». (Кадри з фільму.)

Серіал «Жандармські гуморески», що у Чехії та Словаччині отримав неабияку популярність, звернувся до романтичного періоду першої, Масарикової, Чехословацької Республіки, до якої входила і колишня Підкарпатська Русь. Режисер Антонін Москалик, який сам родом із Хуста, головного героя — жандарма Карла Аразіма — в одній із серій спрямував сюди «у відрядження», щоб вивести на чисту воду банду опришків. Але отаман банди виявився давнім другом жандарма: у чехословацькому легіоні вони разом воювали у Росії з більшовиками.

 

Серіал про серіал

Цей гумористично–кримінальний серіал почали знімати у 1998 році. Найвідоміші актори Томаш Тепфер, Іван Троян, Ян Григар та інші у перших 13 серіях настільки вдало уособили слідчих кримінального розшуку міста Брно, що телебачення у 2000 році вирішило дозняти історію. Наступні 13 серій, які транслювалися у 2003 році, викликали інтерес у майже трьох мільйонів глядачів. У 2005–му серіал отримав престижну глядацьку премію «ТиТи». Тому студія Чеського телебачення у Брно вирішила повернутися до зйомок третього циклу серіалу.

На горе, режисера Антоніна Москалика здолала важка хвороба, і він на початку 2006 року покинув цей світ. Справу завершила його донька Павліна, і нині останній цикл із 13 серій знову б’є рекорди популярності.

«Чехи — не мадяри»

Цей «острівок демократії» в Європі існує півтора десятка років. Республіка вже отямилася від Першої світової, але оточена ворогом. Гітлерівська Німеччина підживлює свою «п’яту колону» в Судетах, Польща Пілсудського все поглядає на північноморавську Сілезію, Угорщина ласиться на «горні Угри» — Словаччину та Підкарпатську Русь, комуністичними агентами переповнена російська еміграція.

Жандармські підрозділи тоді мали завдання розслідувати як кримінальні злочини, так і оберігати безпеку країни. Ці напіввійськові формування славилися аскетизмом, не брали хабарів, розуміли людські слабкості, і за це їх дуже поважало незаможне провінційне населення. Жандарми не боялися «братися» за впливових політиків. Випадки з їхнього життя, змальовані у серіалі, не вигадані: їх ретельно відшукував у архівах радник поліції і «жандармолог» Міхал Длоуги. «За комуністичного режиму їх представляли лише як антинародних карателів, котрі стріляли у робітничий клас, визискували його і захищали буржуїв. Ми ж хотіли об’єктивно висвітлити цю сторінку історії», — каже він.

25–та, «хустська», серія перегукується із романом Івана Ольбрахта про розбійника Шугая. Неподалік Хуста, в околицях села Крива, орудує банда під проводом Гаврила Горби: грабує крамниці, банки, пошти, а місцеве населення їй співчуває. Боротьба з нею неуспішна, під час операції гине один із жандармів. На допомогу колегам відсилають одного з головних героїв — Аразіма. «А де той Хуст є, чи мають там телефон, дороги?» — запитує він свого крайового начальника. На жаль, це питання актуальне і зараз на початку XXI століття.

«Хлопці з лісу» жорстоко покарали свого «братка» Мигаля Баранчука, який убив жандарма. «Ти порушив угоду, — каже йому суворо ватажок Горба, — ти вбив!». «Але якби не я його, то він би мене», — захищається той. «Не забив би він тебе! Чехи — це не мадяри, — відказує батько. — Поставили б тебе перед судом, відсидів би пару років, ну то що?»

Хустщина у Старій Любовні

Ця серія, як зізнавався режисер Москалик, була однією з найважчих. Серіал відомий своєю автентичністю, тому треба було зобразити і тодішній залізничний вокзал у Хусті, і паровоз зі старими вагонами, довоєнні автомобілі, мотоцикли та брички, дерев’яні верховинські хати, і колоритний вишиваний одяг, і самих розбійників, які б розмовляли близькою до хустської говіркою. Цього всього в Чехії не знайдеш, тому зйомки провели в Музеї народної архітектури під відкритим небом у східнословацькому містечку Стара Любовня. Розбійників та селян зіграли актори Пряшівського театру ім. Олександра Духновича.

Очевидно, що місце народження — у 1930 році в Хусті, у сім’ї українського емігранта та угорської шляхтички, та перші роки життя надихнули Антоніна Москалика до зйомок цієї серії. «Я пам’ятаю, що на тодішній Підкарпатській Русі було багато різних груп, які жили з того, що «давали бідним і брали від багатих». Ватажок Гаврило Горба насправді існував, але називався трохи інакше», — розповідав пізніше режисер, автор десятків кінострічок у детективному жанрі. «Гуморески» стали останнім твором Москалика.

  • 82% членів Американської торгівельної палати в Україні вважають боротьбу з корупцією пріоритетом №1 для України

    Результати дослідження сприйняття корупції в Україні серед членів Американської торговельної палати показують, що бізнес, на жаль, наразі не спостерігає суттєвого прогресу у боротьбі з корупцією, однак сподівається на покращення ситуації у 2016 році. >>

  • Україна і семеро гігантів

    Для проведення свого чергового саміту лідери країн «Великої сімки» (а точніше, господиня заходу, Німеччина) обрали справжній райський куточок. Мальовничий замок Ельмау, неймовірної краси краєвиди Баварських Альп, чисте гірське повітря з гіркуватим присмаком цілющих трав, мелодійне калатання дзвіночків на шиях флегматичних альпійських корів... Ну як працювати в такій розслаблювальній атмосфері? >>

  • Шлях через Україну

    Лідери «Великої сімки» не лише говорили про Україну на саміті в Баварських Альпах — дехто з них туди й поїхав «транзитом» через Київ. Окремо варто наголосити на візиті прем’єр-міністра Японії Сіндзо Абе — першого в історії двосторонніх відносин між нашими країнами. >>

  • Дружнє плече на шляху до ЄС

    Сьогодні в Ризі стартує саміт програми Європейського Союзу «Східне партнерство». Уже відомо, що про скасування візового режиму з ЄС для України на цьому саміті не повідомлять — наша держава не встигла виконати й половини пунктів Плану дій з візової лібералізації (ПДВЛ), необхідних для надання безвізового режиму. >>

  • Кордони для «Лікарів без кордонів»

    Держдума Росії ухвалила законопроект про «небажані» в Росії іноземні та міжнародні неурядові організації. Згідно з документом, ідеться про неурядові організації, які «створюють загрозу основам конституційного ладу РФ, обороноздатності країни та безпеці держави». >>

  • Кому мінімум, кому — банкрутство

    Немає сумнівів, що Євросоюз є корисним для його членів міждержавним утворенням. Але навіть у дружній родині конфліктів не уникнути. Європейська Комісія розпочала процедуру проти Німеччини за порушення союзного закону про мінімальну оплату праці. >>