Як Луценко за Януковича агітував

21.08.2007
Як Луценко за Януковича агітував

В'ячеслав Кириленко в соборі Святого Володимира в Кіровограді. (Фото Зої ЛЕБIДЬ.)

                Все-таки добре мати на чолі списку дві сильні політичні постаті. За минулі вихідні лідери «Нашої України — Народної самооборони» Юрій Луценко та В'ячеслав Кириленко в компанії соратників відвідали три області: Сумську, Полтавську та Кіровоградську. Удень вони встигали порізно відвідати невеликі міста: наприклад, на Кіровоградщині Кириленко їхав у Новомиргород, Луценко — у Світловодськ, ще кілька населених пунктів узяли на себе інші «нашоукраїнці». А ввечері всі «нашоукраїнські» «гастролери» збиралися разом на сцені в обласному центрі. Така тактика допоможе хлопцям за цю коротеньку кампанію відвідати щонайбільше населених пунктів.

 

Старт не із Заходу, не зі Сходу — з Сумщини

                Після проводів на Софійській площі у Києві автобуси «нашоукраїнців-самбістів» понеслися на Сумщину. «Це і символічно, бо звідси родом наш Президент, — пояснив вибір голова політради НСНУ і другий номер у списку блоку В'ячеслав Кириленко, — і потрібно, бо ваша область дуже своєрідна, тут у людей загострене почуття справедливості. Це не Захід і не Схід — це Сумщина».

                Спогадами про Суми почав свій виступ і перший номер виборчого списку Юрій Луценко. Про спалення опудала Щербаня, студентське наметове містечко, помаранчевий Майдан...

                Усі лідери визнають, що у «помаранчевому» русі були помилки. «Хтось чув бій революційних барабанів, — каже Луценко, — а хтось за цим — шурхіт грошей». Але тепер, запевняють лідери блоку, відбулося реальне об'єднання. Зради в політиці більше не має бути, і це одна з місій виборів 30 вересня. «Потрібно скоригувати вибір, то давайте його скоригуємо, — закликає міністр оборони у відпустці Анатолій Гриценко. — Для України потрібно сто хороших менеджерів, і ми перевернемо всю країну». Виявляється, Анатолій Гриценко теж зберігає безпосередню причетність до Сумщини. Тут, в Охтирці, він починав свою службу, тут народився його первісток Олексій, сьогодні теж член «Нашої України».

                У Глухові, Лебедині, Білопіллі, Сумах лідери «НУНС» окреслили кілька програмно-світоглядних засад блоку: жодної коаліції з нинішніми парламентськими більшовиками; скасування депутатської недоторканності як магніту, що притягує кримінал до Верховної Ради; всенародне обрання суддів заради торжества закону; введення обов'язкового декларування доходів і видатків чиновників для очищення від хабарництва; створення Національного антикорупційного бюро...

                «Зрозуміло, на перегонах вам усі щось обіцятимуть, як обіцяємо і ми, — каже Юрій Луценко. — Але ми одні чітко вказуємо, де взяти гроші на те, що обіцяємо, — у кишенях мафії». І наголошує: «Найміть нарешті таких політиків, які працюватимуть на вас. І якщо вам до вподоби наші гасла — наймайте нас. Ми працюватимемо».

«Якщо у павіана червоний зад, це ще не означає, що він є захисником трудящих»

                Саме такий колоритний образ знадобився Юрію Луценку в суботу на велелюдному мітингу в Полтаві для оцінки діяльності одвічного «захисника трудового народу», сьогоднішнього комуністичного вождя Петра Симоненка, котрий «проміняв «Капітал» Маркса на капітал Ріната».

                Дісталося й фактичним патронам-покровителям тих-таки комуністів (ну й соціалістів) — Партії регіонів. Менш образно, але більш конкретно висловився з приводу їхніх неміряних щедрот-обіцянок провідник «Нашої України» В'ячеслав Кириленко. Він запропонував полтавцям пригадати, як іще півроку тому перший віце-прем'єр Микола Азаров казав, що президентську програму грошової допомоги матерям, які почали одержувати вісім з половиною тисяч гривень при народженні дитини, взагалі треба скасувати.

                «Півроку тому той же Азаров запевняв депутатів і в тому, що на підвищення зарплат і пенсій «нєту ні копєйкі дєнєг», — зазначив пан В'ячеслав. — А ми, «нашоукраїнці», говорили тоді йому: «Ось, будь ласка, два з половиною мільярда гривень, які ви сховали на свої кланові потреби: там хочете вкрасти і там... Хіба не Азаров звинувачував нас тоді в тому, що, мовляв, тільки й думаємо про «кєфір для пєнсіонєров». Лунала і ще цинічніша риторика про те, «сколько же надо пєнсіонєрам випіть кєфіра, чтоби построіть новий мост». Зрештою, вони ні пенсій та зарплат не підвищували, ні мостів не будували. А перед виборами витягли рівно два з половиною мільярда гривень, що їх Президент і об'єднана опозиція не дали розтягти по кишенях, і починають щось там підвищувати».

                Претензії до маніпулювання великими числами та економічними показниками має й третій номер списку «НУНС» Арсеній Яценюк — у минулому міністр економіки, а сьогодні — керівник зовнішньополітичного відомства. «Ці цифри, суми додаткових виплат, які пропонуються (а Партія регіонів, наприклад, обіцяє за народження третьої дитини давати 50 тисяч гривень. — Ред.), просто нереальні, — зазначив пан Яценюк. — Адже йдеться про сотні мільярдів гривень, яких ніколи не буде в Державному бюджеті».

                Розповідаючи ж про ініціативи пропрезидентської команди, Арсеній Петрович сказав, що від своїх головних політичних опонентів вона відрізняється насамперед середнім віком — 30—40 років. Кожному ж молодому політику «є що втрачати». Отже, таку розкіш, як порожні обіцянки перед політичною пенсією, вони собі дозволити не можуть. Бо ж обов'язково доведеться відповідати за їх виконання. «Тому ми не беремо участі у параді обіцянок і феєрверку брехні», — підсумував Арсеній Яценюк.

Агітація на Спаса та вимкнений фонтан

                Перебування агітаційного десанту «НУНС» у Кіровоградській області збіглося зі святом Преображення Спаса Господнього. Кошики з яблуками, виноградом і медом, свячену воду на дорогій сорочці, помазання і навіть виступ перед прихожанами взяв на себе В'ячеслав Кириленко. Присутні в соборі Святого Володимира (УАПЦ) кіровоградці на гостей не очікували (штабом був запланований похід у церкву московського патріархату), але виступ про помісну українську православну церкву підтримали. В храмі до В'ячеслава Кириленка приєдналися Ольга Герасим'юк та Руслан Князевич.

                Інші члени агітбригади — Юрій Луценко та Анатолій Гриценко — почали святковий день із зустрічей з виборцями та журналістами. Вони розповіли про плани блоку щодо перевиборів місцевих органів влади. «В угоду про об'єднану опозицію було внесено єдину поправку — спільне зобов'язання провести дострокові вибори до органів місцевої влади у Києві та Харкові», — повідомив на прес-конференції Юрій Луценко. Кіровоградцям лідер блоку НСНУ пообіцяв посприяти з переобранням мера, за якого проголосувало лише 4 тисячі мешканців міста і проти якого не закрито судові справи.

                «Не виключено, що справа дійде до позачергових виборів в органи місцевої влади по всій Україні», — додав Луценко.

                Наступні півдня представники НСНУ провели в райцентрах Кіровоградської області. Новомиргород і Знам'янка зустрічали В'ячеслава Кириленка, Олександрівка, Бобринець — Ольгу Герасим'юк та Руслана Князевича, в Долинській побував Анатолій Гриценко.

                На долю Юрія Луценка припали Олександрія та Світловодськ. На бульварному спуску в Світловодську перед виступом Юрія Луценка перестав працювати міський фонтан, який влітку у вихідні зазвичай працює з ранку до вечора. І тільки після виступу, коли конструкції сцени практично розібрали, фонтан включили знову. Світловодці, які, незважаючи на 40-градусну спеку, прийшли на зустріч, вважають, що це пов'язано з приїздом Луценка.

                «Ми не будемо знову смішити людей багатомісячними коаліціядами, — звернувся до тих, хто прийшов на зустріч, Юрій Луценко. — Ми відразу сформуємо демократичну більшість, яка знає, де брати гроші на реалізацію соціальних ініціатив Президента. Вже з 1 січня 2008 року люди відчують не ефемерне «покращення життя вже сьогодні», а реальне покращення. Вже з 1 січня середня зарплата буде 2100, а мінімальна пенсія — 600 гривень».

                День 19 серпня завершився для учасникiв «нашоукраїнського турне» виступом на головній площі Кіровоградської області — ім. Кірова. Тут лідер блоку звинуватив Партію регіонів у викривленні фактів. «Якщо ви знайдете на кіровоградському базарі м'ясо за 12 гривень, яке вони рекламують у своїх роликах, — голосуйте за Януковича», — порадив Луценко.

                Бігти на базар кіровоградці не поспішали. Залишилися на концерт і тільки після спільного виконання гімну України розійшлися по домівках.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>