«Я знайду майбутніх Солов'яненка, Мірошниченко, Гмирю...»

18.08.2007
«Я знайду майбутніх Солов'яненка, Мірошниченко, Гмирю...»

На сценi Володимир Гришко i Ганна Данилюк.

                З одноіменним туром Володимир Гришко вже об'їхав сім міст України. Але якщо ті концерти відбувалися в оперних театрах, то тепер співак збирає своїх шанувальників просто неба. На День незалежності Гришка та його «Обличчя нової опери» зустрічатимуть Івано-Франківськ (23 серпня), Харків (24 серпня) та Донецьк (26 серпня). Концерти відбудуться на центральних площах міст.

                У контексті того, що під час масових свят на міських площах у нас виступають зазвичай виконавці так званого поп-формату, цей проект виглядає навіть авангардово. Хоча «Обличчя нової опери», вкотре наголошував Гришко, не є стовідсотково класичним продуктом: програма адаптована до атмосфери масових свят, а під деякі номери — їх маестро називає «оперним диско» — можна буде навіть потанцювати.

                Щоправда, така жанрова демократія планується лише в Івано-Франківську та Донецьку. Харків має налаштовуватися на серйознішу варіацію «Обличчя нової опери» — концерт у цьому місті пройде в класичному стилі, з симфонічним оркестром.

                У цей тур Володимир Гришко традиційно вирушає зі своїми учнями — Віктором Мостикою, Віктором Мельником та Ганною Данилюк. Не виключено, що по завершенні творчого відрядження учнів у Гришка побільшає, оскільки співак планує викроїти час між концертами і послухати молодь у регіонах. «Я знайду майбутніх Солов'яненка, Гмирю, Мірошниченко — вони в нас є», — пообіцяв він журналістам. Власне, цими пошуками співак займається постійно — на його адресу свої записи можуть надіслати всі бажаючі, а щоп'ятниці Гришко проводить відкриті майстер-класи.

                21 серпня Володимир Гришко планує побувати в Черкасах, де виступить на «Гетьманських вечорах». Там він виконає українські народні хіти, що увійшли до диска «Пісні серця». На цьому диску стоїть посвята — «Пам'яті Лариси Роднянської». Річ у тім, що «Пісні серця» — це документальний телесеріал, продюсером якого була Лариса Роднянська. «Цей диск довго чекав свого часу, ми не мали права його видавати. Але вже пройшли прем'єрні покази «Пісень серця» на телебаченні, і тепер нам дозволили його випустити», — пояснив передісторію СD народний артист України. Придбати «Пісні серця» можна буде з 29 серпня.

                Заанонсував Гришко і свій сольний концерт, який відбудеться 29 вересня в Палаці «Україна». Це перший «сольник» співака в Києві, який до цього співав з іншими оперними зірками — Лучано Паваротті, Монсеррат Кабальє... Щоправда, конкретики тут поки що не дуже багато. Відомо лише, що концерт складатиметься з двох частин, у першій звучатиме класика, а в другій — популярні світові хіти. Навіть з орекстром співак поки не визначився — «можливо, це буде оркестр Сіренка, а можливо — Президенський оркестр, дуже сподіваюся, що приїде Тамара Гвердцителі...». А після цього виступу Володимир Гришко ненадовго розпрощається з українською публікою: з жовтня по грудень він працюватиме у «Метрополітен-Опера» в Нью-Йорку.