І прозвучала музика, але без грому кари небесної

15.08.2007

                Той, хто має можливість переглядати марокканські, алжирські чи еміратські музичні телеканали, переконався, що за кількістю розкішних машин, м'язистих чоловіків та напіводягнених привабливих дівчат арабські музичні відеокліпи часто не поступаються європейським. Арабська поп-музика має велетенську молодіжну (і не лише) аудиторію в країнах мусульманського світу. Але музичне відео знімають переважно у країнах із ліберальними політично-релігійними режимами: від Туреччини до Марокко. Нещодавно зняли перший відеокліп... у Саудівській Аравії, країні з фундаменталістським ісламським режимом, повідомила 13 серпня агенція «Ассошіейтед пресс». Якщо в переважній більшості «обкліпованих» пісень ідеться про кохання, то в саудівській міститься цілком інше послання: будь крутим, але побожним.

 

                Поява першого в історії Саудівської Аравії кліпу вже сенсація, оскільки духовенство та правляча верхівка вважають музику саму по собі неісламською, існує заборона на її звучання в громадських місцях. У першому кліпі з'являється саудівська жінка, що трапляється надзвичайно рідко під час будь-яких зйомок у цій країні. Попри роздратування саудівської влади, відеокліп на пісню «Малак Гхаїр Аллах» («Ти можеш покладатися лише на Бога») відразу ж став хітом, як на місцеві умови його демонстрації. Його прем'єра в популярному універмазі портового міста Джадда на узбережжі Червоного моря зібрала велетенський натовп людей. Кліп демонстрували на великому екрані в головній залі універмагу.

                «Люди невпинно плескали в долоні, а на очах багатьох iз них були сльози», — розповів у телефонному інтерв'ю агенції «Ассошіейтед пресс» режисер-постановник кліпу Касвара аль-Хатіб. Починаючи з цього тижня, відеокліп демонструватимуть більш ніж 30 музичних супутникових телеканалів Близького Сходу, тому його можна буде переглянути і в нашій країні. Незважаючи на побоювання саудівського кліру стосовно руйнівного впливу музичних кліпів на публіку, режисер отримав урядовий дозвіл на зйомки цього міні-фільму. В кінцевих титрах міститься подяка «всім тим, хто допоміг зробити цю роботу вдалою», зокрема і міністерству інформації Саудівської Аравії.

                У відео до пісні «Ти можеш покладатися лише на Бога» під ритмічну музику розповідається про успішного чоловіка, який зійшов зі шляху справжнього ісламу. Він почав палити, фліртувати з жінками і не приєднувався до своїх колег по роботі для здійснення п'яти обов'язкових щоденних мусульманських молитов. Кара не забарилася: почалися проблеми на роботі, втома, його залишила наречена, оскільки побачила, як він розмовляє з іншою жінкою. І, нарешті, герой потрапив у мотоциклетну аварію. Після одужання чоловік припинив палити, почав молитися, до нього повернулася наречена і він отримав підвищення на роботі. Показово, що герой відеокліпу навіть після повернення на шлях праведного життя продовжує одягати елегантні костюми спортивного типу, футболки, джинси і надалі спілкується зі старими друзями, які живуть неправедним життям. «Я прагнув дати зрозуміти молоді, що не зовнішній вигляд має головне значення, а те, що в тебе всередині», — пояснив 37-річний режисер кліпу, який є директором рекламної агенції і вже має досвід зйомок відеокліпів, але в інших арабських країнах.

                Зйомки першого саудівського кліпу відбувалися в місті Джадда на набережній Червоного моря, яка є улюбленим місцем прогулянок місцевої молоді. В ролі нареченої знялася Рувейна аль-Джихані. Режисер повинен був отримати згоду на зйомки від її родини. Батьки дівчини після довгих нарад із близькими і далекими родичами таку згоду дали. В пісні, яку виконує співак Мухаммед аль-Хаддад, є такі слова: «Якщо все пішло не так, якщо ти втратив свої мрії, то можеш покладатися лише на Бога».