Кролик і папуга під ялинкою

09.08.2007
Кролик і папуга під ялинкою

Усі в зборі, пора стартувати... Володимир Бистряков, Андрiй Бенкендорф i Антон Кукушкiн (праворуч) «запускають» тарiлку. (Фото Володимира СТАДНIКА.)

      Днями в офісі телеканалу «Інтер» режисер Андрій Бенкендорф та його знімальна команда розбили тарілку, що символізує початок зйомок ліричної комедії «Ялинка, кролик, папуга». До цього мюзиклу, що має вийти на екрани в новорічну ніч, Бенкендорф зняв 20 фільмів, найвідоміші з яких — «Бандитський Петербург»(2000), «Європейський конвой» (2003), «Бомж» (2006), «Старики-полковники» (2007), «Вітчим» (2007). Як каже режисер, йому зовсім не соромно після художніх фільмів працювати над новорічною стрічкою. До його рук потрапляють чи не щодня десятки сценаріїв. Він їх читає і відкидає, бо не бачить, що з цієї макулатури можна зробити, а от з «Ялинки, кролика, папуги», вважає режисер, вийде непогана лірична мелодрама.

 

      Випробування прискіпливістю Бенкендорфа пройшли сценаристи Григорій Руденко і Сергій Косарев, лауреат премії «Телетріумф» 2003 року в номінації «кращий телевізійний сценарист». Виробництвом картини займається кінокомпанія Inter Media Production, директором якої є син режисера Єгор Бенкендорф.

      Сценарій — типово новорічний, дійові особи — трішки напідпитку, трішки розгублені і самотні. Головного героя, Сашу, грає Антон Кукушкін, московський актор, що знімався в «Бригаді» (2002), фільмі «Бальзаківський вік, або Всі чоловіки сво...» (2004), «Капітанські діти» (2006), «Щастя за рецептом» (2006). Саша — перспективний бізнесмен, який запропонував пожити в себе на квартирі другу дитинства Мішi (Микола Хмельов, фільм «Медовий місяць» (2006). Друзів об'єднує одна пікантна історія. У студентські роки вони обоє були одружені на одній і тій же дівчині. Напередодні Нового року, коли Саша і Міша вирішили, за чоловічою традицією, сходити в сауну, а тоді погуляти в клубі, до них на квартиру приходить колишня дружина Маша (Анна Невська ( головна роль у картині «Хто в домі господар?»). Вона пішла від третього чоловіка, але щоб не бути одній на Новий рік, повернулася до двох попередніх. Цілу ніч вони згадують роки, прожиті в сімейному колі, і, звісно, намагаються повернути втрачене кохання.

      Андрій Бенкендорф каже, що не дозволяє собі змінювати зміст сценарію, а от імпровізувати в дрібницях навіть треба. Картина раніше називалася «Скелет у шафі», та для Нового року це звучить занадто трагічно, тому за основу нової назви взяли учасників: ялинку, кролика і папугу.

      Пернатий, за словами Антона Кукушкіна, навіть головніший у фільмі за його бізнесмена. Він там щось розповідає, але поки що в нього це виходить погано. «Декілька репетицій, і папуга роль засвоїть, — каже Бенкендорф, — от тільки шкода, що герої весь час сидітимуть у клітці. Папуга — красень, справжній піжон, лаятися не буде, та якщо дозволить собі мат, то замість нього звучатиме «пі-і». Кролика для зйомок спонсорує «Плейбой»

       У фільмі є одна особливість — значна частина подій відбуваються в одній квартирі. Зйомки проходитимуть ще в офісі, ресторані, «хрущовці» та один раз на вулиці. Сніг, мороз, пара з вуст, рум'яні щічки — це не проблема, а справа рук костюмерів і монтажників. Найважче, як зазначив режисер, — це замість новорічного багатосерійного «мила» зняти гарне телевізійне кіно.

      У перший знімальний день важко буде Снігуроньці (титулована красуня Інна Цимбалюк) і Діду Морозу (Володимир Бистряков, заслужений артист України, композитор, лауреат Міжнародних конкурсів піаністів). «Фішка» Діда Мороза в тому, що він весь час забуватиме слова, а Снігуронька йому підказуватиме. До речі, за сценарієм, Дід Мороз зовсім не з червоним носом. А Снігуронька досить весела. В перший знімальний день Цимбалюк довелося грати п'яну красуню, яка не в силі самотужки пересуватися, тому її доводиться носити на руках.

      «Я був на зйомках одного фільму, коли молода група не вклалася у рамки літа, і продовжувала знімати, коли вже почалися приморозки. На палубі, вкритій льодом, актори стояли в купальниках і вдавали, що їм спекотно. Ось це важко, а ми знімаємо Діда Мороза і Снігуроньку, яка ніколи не пітніє», — розповідає Володимир Бистряков. Каже, що імпровізуватиме в стилі грубого натуралізму з вкрапленнями лірики. Коли у шоу «Золотий гусак» вдягав костюм Діда Мороза, пригадує, що було некомфортно. Декілька днів тому сидів із Бенкендорфом у ресторані, і режисер побачив, як Володимир Бистряков граційно бере пальцями філіжанку кави. Тоді щось засвітилося в очах Бенкендорфа, і він сказав, що саме такий Дід Мороз потрібен країні.

      Антон Кукушкін зізнався, що не хоче зніматися в задерикуватого режисера, який «перебрав» зi сценаріями «мила» і робить усе на автоматі. «Такі режисери думають, що люди все одно нікуди не дінуться — дивитимуться, — каже, весь час усміхаючись, Антон Кукушкін. — Бенкендорф розповів мені про героя. Каже, що це 30-річний Саша. Математик, сам заробив багато грошей, без сім'ї. Я відчув, що це про моїх друзів. Багато грошей, жодних серйозних питань. До речі, в цьому між Сашею і Мішею різниця. Він легкий, темпераментний, а мій герой — більш серйозний, часто про щось замислюється. Обоє дорослих хлопчаків — люди з вищою освітою. Один — фізик-ядерник, інший — математик. Тож ця роль абсолютно моя, бо сам маю дві освіти: математичну і театральну».