У видовищах ми — перші

24.07.2007
У видовищах ми — перші

Українські «черлідерки» були в помаранчевих штанях та чорних майках. (Фото Укрінформ.)

      У минулі три дні столиця України приймала головний континентальний форум Старого світу з неолімпійських видів спорту. Ймовірно, найбільш витонченими й привабливими стали змагання зі спортивних танців і нового для широкого загалу виду спорту — черлідингу.

      Програма танцюристів Європейських ігор відбулася в рамках ХІІ міжнародного турніру Kyiv Open. За медалі сперечалися пари з більш ніж 20 країн. Переможцем же став беззаперечний лідер у стандартній та латиноамериканській програмах — український дует у складі Дмитра Влоха й Ольги Урумової. Друге місце у «стандарті» посіла пара з Росії — Олександр Покальчук та Наталія Чижова, а «бронзу» в цій категорії судді віддали італійцям. У «латині» срібні нагороди заслужили росіяни Антон Збоєв та Наталія Румянцева, а бронзові — болгари Андрій Мітров та Яна Сурмай.

   Одночасно відбувся й чемпіонат Європи серед професіоналів із латинської програми. Ця найбільш очікувана та видовищна подія закінчилася перемогою польської пари, а українці Ігор Волков та Елла Іванова у загальному заліку стали четвертими.

* * *

      ...Раніше черлідингом називали підтримку спортивних команд під час матчів спеціальними танцювальними колективами. Нині це — складний та водночас видовищний вид спорту, який поєднав у собі акробатику, аеробіку та танці. У 2005 році Державний комітет у справах сім'ї, молоді та спорту спеціальним наказом вніс черлідинг до офіційного списку видів спорту, що не входять до олімпійської програми. Оптимісти ж пророкують йому включення до програми Олімпійських ігор 2016 року.

      Змагання «черлідерок» у рамках Європейських ігор тривали два дні. Після суботніх виступів тріо лідерів склали команди України, Фінляндії та Словенії. «Ми досить ретельно готувалися до турніру і сподівалися тільки на перемогу з самого початку. Хоча суперники — дуже сильні, й змагатися було непросто», — поділилася з «УМ» враженнями капітан збірної України Наталя Овсяннік. Утримали наші лідерство і після другого дня програми, а в боротьбі за срібні медалі представниці Словенії випередили фінок.

      До цієї перемоги українки йшли, здобуваючи перші місця на змаганнях у Росії, Польщі та Фінляндії. Тож цілком заслужено позавчора члени нашої національної команди з черлідингу отримали звання майстрів спорту міжнародного класу.


P.S. Про змагання з інших видів І Європейських спортивних ігор — у завтрашньому номері «УМ».