Який же Вітебськ без Сердючки?

27.06.2007

      Подейкують, що «Слов'янський базар», який проходитиме у Вітебську  з 5 по 15 липня, вже давно втратив свою колишню ефектність і зацікавленість з боку українського глядача. Цьогоріч організатори мають намір надолужити втрачене. Якщо протягом декількох років показ по телебаченню обмежувався відкриттям і фінальним концертом, то тепер українці зможуть спостерігати за дійством у прямому ефірі на Першому Національному. Окрім цього, Національна телекомпанія України спробує підвести «Слов'янський базар» під формат «Євробачення» — глядачам запропонують щоденники фестивалю. «Я думаю, що в сьогоднішній політичній ситуації людям треба запропонувати те, що зможе їх розслабити і примусить забути про негаразди — каже президент НТКУ Віталій Докаленко. — Пряма трансляція стане добрим початком повернення колишньої слави фестивалю, що, сподіваємося, наступного року позначиться і на спонсорах, які захочуть підтримати вітчизняних естрадних виконавців».

 

      У концерті з нагоди урочистого відкриття фестивалю візьме участь другий номер фіналу пісенного конкурсу «Євробачення» Вєрка Сердючка. Ще однією зіркою такого штибу стане Патриція Каас. А компанію їм складуть Лариса Доліна, Ігор Ніколаєв, Валерій Леонтьєв, Борис Моїсеєв та інші театри й ансамблі з Австралії, Болівії, Єгипту, Латвії, Литви, Ізраїлю, Італії тощо.

      У конкурсi Україну представлятимуть четверо учасників, які й боротимуться за пальму першості. У виконанні кожного з них прозвучать по дві пісні, причому обидвi українською мовою. У дорослому конкурсі Валентин Савенко заспіває композицію на слова Володимира Івасюка «У долі своя весна» та Віктора Павліка «Жива музика». Як розповів Валентин «УМ», незважаючи на те, що в побуті все ж більше розмовляє російською, це не завадить йому достойно представити Україну. «Я готувався до відбіркового циклу в Україні понад місяць. Коли ж переміг і мені сказали, що я буду одним із тих, хто представлятиме нашу державу у Вітебську, почав тренуватися ще активніше — репетиції зайняли ще майже два місяці. Я вільно володію українською мовою, а тому, переконаний, гiдно представлю Україну».

      Інша доросла конкурсантка Наталія Краснянська теж підтримує свого колегу. «Так, ми дійсно спілкуємося у житті російською, проте я вважаю, що на міжнародному рівні треба співати державною мовою, і у цьому мені допоможе щоденна практика, а я говорю українською не гірше, аніж російською». Пісні, які виконуватиме Наталка, вирізнятимуться серед інших, адже  виконавиця підійшла до них  досить креативно. Наприклад, перша композиція «Неслухняна» звучатиме на мотив етнічного фольклору, до якого у процесі виконання добавляться елементи року. Друга ж композиція буде діаметрально протилежною: «Тільки з тобою» — повільна пісня, яка має не лише налаштувати слухачів на романтичний лад, а й ще раз переосмислити, наскільки важливим у житті є кохання.

      Серед юних конкурсанток Україну представлять Вікторія Петрик і Ернест Дерябін. Незважаючи на те, що Вікторії всього десять років, вона вже має чималий сценічний досвід. Найбільше її дитяче досягнення — регулярні виходи на сцену Воронцовського палацу в Одесі. Каже, що поїздка у Вітебськ — це не лише нові знайомства з друзями. «Для мене важко працювати на репетиціях — дуже складний і напружений графік. Однак моя головна мета — якнайкраще представити нашу державу серед дітей на «Слов'янському базарі». Вікторія заспіває пісні «Гойдалка» та «Намалюю». Не менш ефектними обіцяють бути композиції «Гоцулянка» та «Герда» у виконанні Ернеста Дерябіна. Загалом же під час зустрічі з журналістами, незважаючи на відповідальну місію, діти поводили себе не менш впевнено за дорослий дует представників України.

      Компенсувати відсутність гучних імен у офіційній групі естрадних представників України організатори мають намір за рахунок вже «розкручених» співаків, які теж поїдуть у Вітебськ, аби підтримати юних конкурсантів. 10 липня відбудеться День України — концерт за участі вітчизняних виконавців триватиме понад три години. Режисер-постановник української програми для «Слов'янського базару» Олексій Хетчиков переконаний, що цього року вона викличе захоплення і позитивні відгуки глядачів, яких ніколи не було досі. «Оскільки фестиваль припадає на свято Івана Купала, то, відповідно, і наша концертна програма матиме забарвлення цього язичницького свята, — розповів пан Хетчиков. Наприклад, впевнений, прекрасним буде виступ Чернівецького театру «Голос», який представить обрядові дійства з акапельним співом. Досі такого ще ніхто не робив».

      Апогеєм української шоу-програми стане трансляція відомого фільму «Аврора» про Чорнобиль.