Один на весь світ демократ і браття-тирани

05.06.2007
Один на весь світ демократ і браття-тирани

Володимир Путiн: жест «жорсткого демократа». (Фото РЕЙТЕР.)

      Президент Росії вміє інтригувати навіть у дрібницях. Так, ще в п'ятницю він дав «групове» інтерв'ю найавторитетнішим виданням країн-членів «великої вісімки», але за умови, що розмова ця буде оприлюднена в понеділок, тобто в самий переддень саміту G-8. (Зустріч лідерів «вісімки», нагадаємо, відбудеться 6 червня у німецькому містечку Гайлігендамм, що на Балтійському узбережжі). І хоч окремі газети не втрималися й вийшли друком у неділю, та в будь-якому разі саме вчора вибрані місця з інтрев'ю Володимира Путіна стали новиною номер один. «Сімка» зрозуміла: чекати поступливої політики від «восьмого» не варто, «льодовиковий період» у стосунках між Росією та Заходом посилюватиметься.

      Чимало йшлося і про Україну. Так, зокрема, відповідаючи на питання про порушення демократичних норм у Росії, президент РФ обурився: «Я абсолютний і чистий демократ. Але ви знаєте, в чому біда, навіть не біда, а справжня трагедія? В тому, що я один такий, інших у світі просто немає». «Після Махатми Ганді поговорити ні з ким», — побідкався російський очільник. Можливо, час від часу він проводить у Кремлі спіритичні сеанси з великим індійцем, й охоронці чують, як «звезда с звездою говорит». Адже Махатма загинув у 1948 році, рука підлого вбивці зробила так умисне, щоб у 2007-му Путіну не було з ким поговорити.

      Інтелектуально самотній «чистий демократ» звернув погляд журналістів на інші куточки світу, де права людини і демократичні цінності також занедбано. «Подивіться, що коїться в Північній Америці — жах один: тортури, безпритульні, Гуантанамо, утримання під арештом без суду та слідства. Подивіться, що робиться в Європі: жорстоке поводження з демонстрантами, застосування гумових куль, сльозогінного газу то в одній столиці, то в іншій, вбивства демонстрантів на вулицях. Я про пострадянський простір зовсім мовчу, — провадив далі Путін. — Була одна надія на хлопців з України, та й ті цілком себе дискредитували, там справа рухається просто до суцільної тиранії. Повне порушення Конституції, усіх законів і так далі».

      Водночас сумирний російський «демократ» намагається диктувати стратегію «тиранічним хлопцям з України». Зокрема, Володимир Путін рішуче проти входження України в НАТО. «Ми не бачимо в цьому ніякої необхідності, ніхто на Україну не нападає, — розмірковує він. — Ми вважаємо, що це шкідливо, тому що НАТО — це військово-політичний блок. Це додатковий подразник у відносинах з Росією». А от щодо європейського курсу України, то «вони не проти». «Ми жодного разу, якщо ви помітили, нічого недоброго не сказали щодо цього процесу. Я не знаю тільки, наскільки сам Європейський Союз готовий прийняти нових членів, у тому числі й розширитися за рахунок України...»

      Можливо, так підібралися питання, але з усіх відповідей російського президента залишилося враження того, що Москва протиставляє себе всій планеті. І першi, на кого націлено вістря агресії, — Сполучені Штати і заразом увесь західний світ. Так, Володимир Путін чітко дав зрозуміти, що Росія може спрямувати свої ракети на Європу, якщо США таки розмістять на Старому континенті систему протиракетної оборони. «Якщо американська ядерна міць розгорнеться на європейській території, нам доведеться вибирати нові цілі в Європі», — сказав він, визнавши, що такі дії Росії можуть викликати гонку озброєнь, як у часи «холодної війни».

      Як довго західний світ змушений буде слухати ці погрози від «співрозмовника Махатми Ганді»? Можливо, й після 2008 року, тобто часу, на який заплановано президентські вибори в Росії. Адже Путін, який невтомно заявляє, що піде з цього посту, позаяк минає його другий термін, упродовж згаданого спілкування з журналістами сказав про необхідність подовжити президентський термін до 5—7 років. Якщо таку норму буде внесено в Конституцію, то, виходить, кремлівський кадебіст триматиме кермо влади у країні ще один, а то й три роки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>