Панк не вмер! І «Чайка» теж

05.06.2007
Панк не вмер! І «Чайка» теж

Уоттi Банчан. Вокалiст The Exploited. (Фото Андрія ГАЛОЧКІНА.)

      У  минулi вихіднi всі бажаючі могли долучитися до європейського стилю життя в центрі Києва. Але, крім «Європейського містечка» на Хрещатику, Європи можна було торкнутися й на ВДНГ, де просто неба відбувався фестиваль «Чайка-9».

      Організатори нарешті обрали найкраще місце для проведення заходу: за роки свого існування фестиваль проводився на більшості великих концертних майданчикiв Києва — від аеродрому «Чайка» до Палацу спорту і майдану Незалежності. Як бонус меломани отримали ще одну невеличку — «молодіжну» — сцену, де виступали дев'ять молодих українських команд: «Абздольц», «Сонцекльош», «Пропала Грамота», «Диверсанты», 7'th Day, Da Bitt, Bionik, «Морс» та «Маракеш», яких було відібрано серед близько двохсот конкурсантів. Хедлайнерами «молодіжки» були ветерани сайкобіллі The Meantraitors (Росія—Німеччина).

      На основній, «міжнародній», сцені фестиваль відкривали вітчизняні «важковики» «ТОЛ». Другим виступав російський «Дельфін», але після четвертої пісні він залишив сцену, пояснивши журналістам цей демарш погано налаштованою апаратурою. В'ячеслав Бутусов апаратурою залишився задоволений та чесно відспівав свої хіти різних часів від «Гуд бай, Амєріка» до «Дєвушкі», та ще кілька пісень Віктора Цоя. Ті з меломанів, хто встиг засумувати від пісень метра російського року, вмить були підірвані «Тартаком». Положинський і Ко, як завжди, давали драйв до останнього.

      Такої кількості людей з ірокезами, мабуть, ще не бачив жодний концертний майданчик столиці. І на сцену вийшли ті, про кого кажуть, що саме вони дали панк-руху цю зачіску та гасло Punk's Not Dead — шотландські динозаври панк-року The Exploited. Попри те, що саунд команди за майже тридцять років існування набагато поважчав, Вотті Банчан із товаришами виконали, зокрема, і пісні, що стали вже класикою панку: Punks Not Dead, Alternative, Cop Cars тощо. Для виконання Sex And Violence на сцену запросили вокаліста The Meantraitors Стаса Богорада. На жаль, через проблему з електропостачанням на «молодіжній» сцені, виступ The Meantraitors відклався, і частина слухачів пішла, щоб встигнути на початок виступу The Exploited.

      Закривали «Чайку» веселі пітерські хулігани та матюкальники — група «Ленінград». Музиканти вийшли на сцену в футболках жовтого й блакитного кольорів із написом «Дякую Богу, що  не москаль». Вокаліст «Ленінграда» Сергій Шнуров сказав, що це викликано не бажанням когось шокувати чи завоювати симпатії українських слухачів. «Ми ж не з Москви, а з Пітера... не знаю, яка різниця (між мешканцями Москви та Санкт-Петербурга. —  Авт.), але вона є...» — заявив він журналістам. Група грала переважно пісні, добре знайомі слухачам, зі старих альбомів, а також стьобну кавер-версію на одну з пісень Земфіри.

      Дехто, йдучи на фестиваль, задавався питанням з приводу почерговості виступів хедлайнерів, мовляв, англійці повинні закривати концерт, але веселий драйв «Ленінграда» дуже добре зняв агресію, навіяну жорсткими The Exploited. Втім кілька бійок протягом фестивалю все ж відбулося.

      Дев'ята «Чайка»сталася. І вийшла вдалою. Навіть реабілітувалася перед тими, хто після «Чайки-8» закидав організаторам, що фестиваль «попсіє» і поступово перетворюється на чергову «Пісню року». Сподіваємось, що на ювілейну, десяту «Чайку», запросять не менш достойних виконавців.