«Молитва» за Вєру

15.05.2007
«Молитва» за Вєру

На «ЄБ-2007» Андрій Данилко кинув виклик звичному гламуру, і в результаті відстав від переможиці лише на 33 очки. Найбільший бал (12) Україні поставили Польща, Чехія, Латвія, Португалія й навіть Андорра. (Фото Рейтер.)

І на їхній вулиці настало свято: перемога на «Євробаченні», яка весь час вислизала від представників балканських країн, нарешті знайшла своїх героїв. Цьогорічне «Євробачення» не тільки відновило справедливість, а й довело, що це все-таки вокальний конкурс і представники Молдови, Сербії, Грузії, Словаччини, Вірменії, Угорщини та інших країн тому приклад.

 

Венера у сріблі

      Якщо проаналізувати конкурсну пісню Марії Шерифович, то передбачити її перемогу доволі важко. По-перше, це чергова лірика, у якої завжди було мало шансів на «Євробаченні». По-друге, Марія співає сербською, яку мало хто розуміє (відтак яким чином саме «Молитва» не затреться між іншими балканськими баладами?). По-третє, практично немає сценічного номера. По-четверте, не сказати б, що співачка уособлює собою європейський ідеал жіночої краси, що для такого візуального конкурсу теж важливо. Крім того, Марія дивно виглядала на сцені в білих спортивних черевиках і чоловічому костюмі... Але якщо звернути увагу на промо-тури Шерифович — вона відвідала, наприклад, Швейцарію, — то стає зрозуміло, чому ця країна, де проживає чимало німців та французів, віддала їй, а не сусідам, 12 балів. І, звичайно, українці дали Сербії шість пунктів не за якийсь там піар, а «бо за душу взяло». Втім, як показує досвід, промо-тур усе ж суттєво збільшує шанси на перемогу. До речі, з 16 травня Марія вирушить в організований Європейською мовною спілкою тур для переможця, який охопить шість країн: Швецію, Грецію, Німеччину, Іспанію, Данію та Голландію.

      На запитання «УМ» перед «Євробаченням», чи планує Сердючка промо-тури, Андрій Данилко сказав, що в нього вже є домовленості про комерційні концерти, які він не може відмінити, крім того дорікнув Першому Національному, мовляв, той занадто пізно почав відбірковий тур. Хоча, наприклад, у Сербії свого представника вибирали 8 березня... Звичайно, це лише комплімент Сердючці, яка виступала лише раз — у фіналі — і не мала промо-турів, але можна уявити, що  було б, якби Вєра побувала на кількох європейських телешоу... І мабуть, другим фактором другого місця у фіналі став психологічний стан Сердючки, якiй упродовж двох місяців влаштовували справжнє цькування, а росіяни так і досі ображаються на прощання з ними.

      Словом, щастя було таким можливим, і від першого місця Вєри-Венери виграла б уся країна (мабуть, користь від проведення двох «Євробачень» у Києві можна прирівняти до майбутньої вигоди від «Євро-2012»). Тепер же від другого місця виграла переважно Сердючка. Були в її «Дансингу» слова «Раша гудбай» чи нi, але схоже, що «Раша» таки більшою мірою «гудбай», а «Юроп — хеллоу». Тільки глухі тетері не чули про фурор довкола Вєрки в Гельсінкі: коли через натовпи прихильників та не могла вільно пересуватися; площі стояли, а зали вибухали під час її виступів із одною тільки лічилкою. До речі, крім ефіру на всю Європу, Вєрку побачили навіть в Австралії, яка теж в прямому ефірі транслювала «Євробачення». Крім того, Сердючка отримала звання «Обличчя конкурсу» та згадки у більшості європейських видань. І якщо вокал у Марії Шерифович таки сильний, а місце вона зайняла перше, то її лірична пісня, ймовірно, скоро забудеться, натомість повний «ай-лю-лю» Вєрки пам’ятатимуть ще довго. Тому що не живи, щоб плакати під балади, а танцюй, щоб жити!

Кого хочеш — вибирай

      У фіналі до десяти учасників, що вже виступали напередодні, додалися ще 14, з них чотири — країни-засновниці «Євробачення», які останнім часом виставляють разюче погані композиції. Цього року приємно здивувала Франція, яка весело розповіла про «лямур а ля франсе». При цьому кумедний вокаліст Les Fatals Picards з бровами «хаткою» і добрими очима «а-ля спанієль», очевидно, уособлював традиційний «лямур», а його лисий колега, який бігав по колу і зізнавався в коханні «неведомой зверюшке» на плечі, усі інші. Стьоб доповнювали вдягнуті в рожеві штани і сорочки та з рожевими гітарами інші учасники групи та барабанщик з причепленими крилами. Втім, навіть незважаючи на це і на нетипове бажання французів співати англійською, в результаті вони опинилися на третій сходинці знизу.

      Також поганий результат показали шведи, The Ark, які, здавалося б, усе прорахували. По-перше, пісня «The Worrying Kind» — у кращих традиціях «Ватерлоо» гурту «АББА» (хоча копіювати їх мало не щороку теж не пасує). По-друге, шведи ефектно почали: з піротехнікою, активними чорно-білими світлоефектами, а у бісексуального вокаліста з жіночою укладкою був і непоганий вокал, причеплене блакитне серце, яке миготіло, і пір’я, яке він потім зняв, так, продемонструвавши голий торс та улігшись у спокусливу позу... Втім Швеція стала тільки 18-ю, набравши 51 бал.

      Очевидно, що помилилися у виборі сцени представники Ірландії. Діти квітів «Дервіши» послали пацифістський месидж «про мир у всьому світі», заспівавши про Празьку весну. Однак молитовно підняті до неба руки вокалістки їй не допомогли, того вечора молитися треба було по-справжньому, тому Ірландія за результатами фіналу — остання.

      Кілька вокалісток фіналу обрали для виступу готичні мотиви. Наприклад, представниця Фінляндії так переконливо наказала Leave me alone, I wanna go home, що і справді захотілося її залишити подобру-поздорову. Готично виглядав виступ словенки. У гарному одязi вийшли i росіянки, які з горем навпiл заспівали нам про «мані» і «сучек-подружек». «Пісня номер один» першою не стала, проте зайняла третє місце. Нагадаю, що одиниці в номерах росіян не вперше: Діма Білан, який в Афінах зайняв друге місце, на майці носив одиницю, «Тату», які в Ризі опинилися на третій сходинці, теж скористалися цим прийомом.

Скуштували?

      І як це зазвичай буває, після визнання за кордоном ми помітили те, що і так було зрозумілим. Згідно з повідомленням «5-го каналу», у неділю, одразу після повернення Сердючки з Гельсінкі, родина Президента Віктора Ющенка подарувала Андрію Данилку ікону.

      Після визначення переможця конкурсу на інтернет-блогах гілки дискусій аж ломилися від коментарів. Українські «патріоти» почали строчити повідомлення на зразок: «Наша Полтавщина завжди славилася пісенними талантами», прихильники Партії регіонів провели паралель між «Гринджолами», які були «креатурою помаранчевих» і не зайняли достойного місця, та Вєркою, яку критикують «патріоти», але яка у своєму сріблястому костюмі отримала срібло. На «Кореспонденті», наприклад, пожартували, написавши, що перемога сербської лесбійки над українським трансвеститом — це мегаполіткоректно (на заключній прес-конференції переможницю Марію Шерифович прямим текстом запитали, чи не означає її перемога нову цільову аудиторію конкурсу — лесбійок, адже досі неофіційно «Євробачення» вважали конкурсом у блакитних тонах).

      Виглядає, що ажіотаж довкола цього конкурсу ще довго морочитиме українців. І до речі, не забули, що ми вже майже оголосили війну Албанії?

 

ДО РЕЧІ

      Ті, хто побував у Гельсінкі, в один голос говорять про чудову організацію конкурсу, на відміну від минулорічної афінської. Цього року замість повного виступу переможців конкурсу «Лорді» частково показали ще й кліп із дуже масштабними зйомками. А оголошував про початок голосування гоногом, а дзвіночком відомий на весь світ найправдивіший Санта-Клаус Йоулупуккі.

      Ви звернули увагу на цьогорічні заставки? Горілку, лазні та мобільні телефони — гордість Фінляндії — у них показали тільки по разу. Натомість заставки виявилися веселими замальовками, персонажами яких були: наречена з букетом моркви, готи з візочком, стрибун, який падає у воду із трамплінів, веселі пенсіонери та горе-господиня, у якої пригорів обід, тому вона пішла в парк збирати лисички.

 

КОМЕНТАРІ «УМ»

      Рефлексії з приводу цьогорічного «Євробачення» та кого варто делегувати туди наступного року (можливо, варто придивитися до баби Параски?) «УМ» розповів ведучий «5-го каналу» Роман Чайка, який перед конкурсом провів серію дискусій про конкурс із гостями в студії: «Я думаю, що Європа вже наїлася клоунів. Дуже показово, що цивілізовані країни, які мають сформований музичний ринок, віддали голоси Сербії — це країни Скандинавії, материкова Європа. Вони оцінювали музику, а не клоунаду. В мене рука теж потягнулася, але все ж таки лінощі перемогли. Але якщо б рука таки дотягнулася, то віддав би голос власне Сербії або Словенії.

      Моє ставлення до Сердючки не змінилося. Я і далі вважаю, що це жлобський образ.

      А наступного року Україну повинен представляти хтось із молодих і амбітних виконавців, які не мають можливості вилізти на Олімп самотужки».

      Директор ТО музичних та розважальних програм НТКУ Олена Мозгова: «Я думаю, що це в принципі перемога. Відрив був невеликий. І якщо б наші «брати», на яких я особисто розраховувала, — Грузія, Росія, Вірменія, Молдова — дали нам 12, Україна б точно перемогла.

      Про учасника від України на наступний рік я ще не думала. Пройшло ще замало часу».

* * *

      На окремий коментар заслуговує прямий ефір «Євробачення» на Першому Національному. Рішення керівництва каналу представляти учасників та коментувати англомовний конкурс у країні, де англійську розуміють одиниці, цілком виправдане. Але біографії конкурсантів (до слова — компетентно написані), які під час заставок перед номерами читав ведучий Першого Національного Тимур Мірошниченко, неймовірно розпорошували увагу. В результаті і заставку не побачили, і кілька слів з інформації вихопили.

      Під час фіналу Тимур розкочегарився до того, що дозволяв собі недоречні коментарі, постійно оцінюючи конкурсанток («ведучу з народу» кілька разів назвав «реальною блондинкою», а те, що виконавиці з Македонії та Молдови були «справжніми красунями» тепер знають навіть діти). Перед оголошенням результатів і після рекламної паузи, в якій п’ять разів повторили всіх спонсорів трансляції, Тимур нас порадував: «Ви не бачили, бо у вас була реклама. Але виступ всесвітньо відомої фінської групи Apocaliptyca — це було неймовірно!» Під час оголошення результатів конкурсу адреналін у крові Тимура досягнув максимального рівня і він почав коментувати бали, які присуджували Україні, на зразок «Ну... поляки! Давайте! Ну нам же з вами ще «Євро-2012» проводити! Ану... подивимося, вдасться воно нам чи ні?» Зате тепер уже вся країна на зубок знає, де живуть наші вороги, — в Албанії! «Друзі! Запам'ятайте її! Всі країни — всі! — дали Україні бали (Польша, Чехiя, Латвiя, Португалiя й Андора — по 12), і тільки одна Албанія не зацікавилася нашою Вєрою!» — весь час повторював Мірошниченко.

      Після закінчення конкурсу в ефір вийшла інша ведуча Першого Національного Марія Орлова. Очікуючи на Сердючку, вона запросила на майданчик Філіппа Кіркорова з протеже Колдуном. Кіркоров: «Україно, дякую за 12 балів!» Ведучий у київській студії: «Ми старалися!..» Звичайно, потрібно надати слово і представникам інших делегацій. Але навіщо було тримати в прямому ефірі, який оплачується з наших із вами кишень, протягом десь десяти хвилин Кіркорова, який просто таки нахабно піарився і стирчав у кадрі, коли там з'явилися Сердючка з мамою?

 

ПIДСУМКИ

Згідно з набраними балами, місця у першій десятці фіналу «Євробачення-2007» розподілилися так:

1) Сербія   268

2) Україна 235

3) Росія          207

4) Туреччина      163

5) Болгарія       157

6) Білорусь       145

7) Греція         139

8) Вірменія       138

9) Угорщина       128

10) Молдова       109