«Монументальна» люстрація

11.05.2007

      Офіційна Варшава планує остаточно вирішити питання комуністичних пам'ятників. І шукає хіба досконалішої правової форми. Фракція «Права і справедливості» пропонує спеціальний «декомунізаційний» закон; у свою чергу, Міністерство культури прагне «дипломатичнішого» розв'язання. Щоправда, в обох версіях жодних суперечок щодо необхідності усунення комуністичних «сувенірів» немає. Загалом суть запроваджуваної «чистки» можна охарактеризувати так: «мир — солдатським могилам, війна — символам комуністичного панування».

      Наразі між Варшавою та Москвою розгорілася справжня війна натяків, котра з новою силою затягує країни у вир вічної суперечки, адже російське МЗС висловило «розчарування з приводу отриманої з Польщі інформації про підготовку проекту закону, що уможливлює демонтаж пам'ятників радянських солдатів», а президент РФ Володимир Путін у промові з нагоди 9 Травня, виголошеної з трибуни Мавзолею на Красній площі, обурився спробами окремих країн колишнього соцтабору «писати історію наново». Водночас жодних офіційних звинувачень на адресу Варшави не надійшло. У свою чергу, прем'єр-міністр Польщі Ярослав Качинський дипломатично заявив, що «ніхто не буде втручатися у те, які у Польщі назви вулиць і які пам'ятники стоять у польських містах».

      Наразі ж міністр культури Казимир Уяздовський наголосив, що підготовлюваний у його відомстві законопроект, який передбачає демонтаж комуністичних пам'ятників, не створює причин для інциденту, адже не передбачає «різниці в оцінках найновішої історії». За словами міністра, одним із пунктів буде дозвіл польським «губернаторам» усувати пам'ятники, що залишилися від двох найбільших тоталітарних режимів — комунізму і нацизму. Варто зауважити, що подібна формула використовувалася у польському законі про Інституту національної пам'яті, але навряд чи вона буде актуальною, позаяк пам'ятників епохи нацистської окупації в Польщі немає жодного.

      Водночас, як наголосив міністр Уяздовський, демонтаж комуністичних пам'ятників не охоплює мавзолеїв та цвинтарних меморіалів, де спочивають солдати, які полягли на території Польщі. А у самому проектi закону з 54 пунктів лише два стосуються комуністичної проблематики.

      Головна відповідальність за дотримання нового законодавства впаде на органи місцевого самоврядування, котрі паралельно діставатимуть у розпорядження кошти Європейського Союзу на перебудову і реконструкцію вулиць і площ. Водночас про конкретні суми ще не йдеться, та й, зрештою, точної ревізії кількості комуністичних пам'ятників у Польщі не проводилося. Річ у тім, що найбільш одіозні монументи розвалили на початку 90-х без усяких законів, так би мовити, по-простому, силами громади.

      Наразі ж Інститут національної пам'яті готує рапорт, що стосується не менш гострого питання — декомунізації населених пунктів. Цей звіт має бути опублікований за кілька місяців. І саме співробітники ІНП, якщо знаходитимуть невідповідні назви з попередньої доби, звертатимуться до влади того чи iншого міста з пропозицією змін.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>