Усі на парад!

08.05.2007
Усі на парад!

      «Офіційний» День Перемоги почнеться 9 травня о 9.30 ранку: Президент Віктор Ющенко, інше керівництво держави, члени колегії Міноборони та ветерани Великої Вітчизняної війни покладуть вінки і квіти до могили Невідомого солдата у Парку слави. Цього дня вінки й квіти покладуть також до пам'ятника героям-танкістам, стели Перемоги та пам'ятника генералові Миколі Ватутіну, повідомляє прес-служба оборонного відомства.               Святковий парад на Хрещатику почнеться о 10.00 і триватиме дві години. Головною вулицею столиці пройдуть ветерани, солдати столичного гарнізону та «кадети» з Військового ліцею імені Івана Богуна. Прапороносці пронесуть штандарти усiх Українських фронтів та Українського партизанського фронту, а також бойові знамена частин, які брали участь у боях за Київ та визволення України.

      З 12.00 до 16.00 на території Національного музею історії Великої Вітчизняної війни відбудеться урочистий мітинг «Тих років не змовкне слава», протягом якого запалять Вогонь слави, а всіх охочих пригощатимуть солдатською кашею та наливатимуть бойові сто грам. О 21.00 святкування увінчається урочистим 20-залповим феєрверком.

      Власне, альтернативне до офіційного, свято планують влаштувати шість партій та громадських організацій, які вже подали відповідні заявки до органів столичної влади. Так, комуністи хочуть о десятій ранку урочисто пройти від Бессарабської площі Хрещатиком, вулицею Грушевського, Січневого Повстання до Парку слави та покласти квіти до пам'ятника Ватутіну та могили Невідомого солдата. Соціалісти свої заходи з нагоди Дня Перемоги планують провести з 9.00 до 15.00 біля Палацу дітей та юнацтва на вулиці Січневого Повстання, 13. Близько сотні представників Конгресу українських націоналістів мають намір провести свою акцію біля Аскольдової могили та на площі Слави з 9.00 до 13.00. Що ж до громадських організацій, то «Загальновоїнська спілка України» до своїх святкових заходів на Арсенальній площі, біля Музею ВВВ та у Парку Слави планує залучити близько трьох  тисяч людей.

      У Харкові парадуватимуть 500 бійців місцевого гарнізону. Святковий мітинг плавно перейде у театралізоване дійство: глядачам продемонструють виконання показових стройових прийомів зі зброєю і урочистий марш. Учасники вистави будуть одягнуті у стилізовані однострої часів Великої Вітчизняної війни.

      По-своєму відзначить День Перемоги місто-герой Одеса. На священному для мешканців Південної Пальміри місці — 411-й батареї — відбудеться «Зустріч поколінь»: зберуться ветерани Великої Вітчизняної, учасники воєнних конфліктів на території інших країн, колишні і нинішні воїни Збройних Сил України, які брали участь у миротворчих місіях. У пам'ять про моряків, які загинули при визволенні Одеси, в акваторії Одеського морського порту на воду спустять вінки.

      В іншому місті-герої, Севастополі, відбудеться урочисте зібрання ветеранів — членів організації «Жителі оточеного Севастополя 1941—1942 років».

      В  усіх містах-героях та деяких обласних центрах о 21.00 пролунає святковий салют.

 

ДОБРА СПРАВА

Безкоштовні хвилини і кілометри

      Десять безкоштовних хвилин на розмови з колишніми бойовими побратимами традиційно надасть ветеранам із нагоди свята «Укртелеком». Дзвонити можна 8 та 9 травня по Україні та в країни СНД, а також на номери абонентів деяких операторів мобільного зв'язку («Голден Телеком» (код 039), «UMC» (коди 050, 066, 095, 099), «Українські радіосистеми» (код 068), «Телесистеми України» (код 092), «Інтертелеком» (код 094).

      Телефонувати можна як з домашніх телефонів, так і з поштових відділень та переговорних пунктів, повідомляє прес-служба «Укртелекому». Операторам на переговорному пункті слід пред'являти відповідне посвідчення та довідку про ідентифікаційний код.

      А в Києві 9 травня деякі служби таксі, зокрема, 054 та 059, безоплатно обслуговуватимуть ветеранів війни, повідомляє УНІАН. При собі ветеран має мати відповідне посвідчення. Як зазначили в службі прийому замовлень, таксі виконуватимуть лише прості замовлення — без простою та попереднього виклику автомобіля.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>