Крок назустріч як атака

21.04.2007
Крок назустріч як атака

      Крига політичного протистояння Президента і проурядової більшості почала скресати. Першим зі своїми пропозиціями щодо виходу з глухого кута вчора виступив Віктор Ющенко.

      Глава держави вкотре зустрівся на Банковій із Прем'єр-міністром Віктором Януковичем. Через це відклали екстрене засідання уряду, на якому керівники Партії регіонів збиралися «шикувати» чільних силовиків. Влаштовані натомість на прохання Януковича консультації в секретаріаті Президента виявилися досить результативними. Принаймні для Ющенка.

      Хоча запланований на 18:00 мітинг опозиції під гаслом «Заколотникам — ні! Достроковим виборам — так!» ніхто не скасовував, одразу після третьої години дня Президент вийшов на прес-конференцію й оголосив свій план перемир'я. «Помаранчеві» спершу знiтилися — мовляв, знову Ющенко після цих триклятих «круглих столів» почав відступати. Але, як виявилося, президентський план не відходить від загальної лінії опозиції, водночас це — крок показовий. Глава держави демонструє можливі виходи з патової ситуації, але — на власних умовах.

      В. Ющенко й надалі вважає, що Верховну Раду V скликання слід переобирати достроково. «Хочу підкреслити, що невід'ємним моментом врегулювання кризи є дострокові парламентські вибори. Це висновки, які дають змогу всім учасникам конфлікту зрозуміти недопустимість порушення Конституції тим способом, як це було зроблено», — цитує Президента сайт «Українська правда». Але водночас він хоче «твердо сказати», що згоден призупинити указ про розпуск нинішнього парламенту.

      Умова перемир'я від Ющенка — «якщо протягом цієї дії [призупинки указу] буде сформульовано на певний короткий відрізок часу (один-два дні) пакет політичних компромісів», нових законів, поправок до законів тощо.

      Серед таких пунктів Президент назвав запровадження імперативного мандату для парламентарів, ухвалення змін до закону про вибори, про статус народного депутата, піднесення до рівня закону Універсалу національної єдності, ухвалення законів про Кабінет Міністрів у новій редакції із зауваженнями Президента, про регламент ВР, про опозицію, про організацію виборчого процесу, відновлення роботи ЦВК.

      Чи й надалі, після «перезавантаження» політичної кризи, дострокові вибори парламенту плануються саме на 27 травня, тепер незрозуміло. Але показово, що в пакеті компромісних пропозицій немає ані слова про дочасні вибори Президента. А Ющенко, крім усього іншого, вимагає ще й «у тяжку годину для нації» припинити «бездіяльність Генпрокуратури, яка не може відновити верховенство закону». А ще — і це вже зовсім непідйомна пропозиція для «донецьких» — провести всенародний референдум щодо внесення змін до Конституції. Ясна річ, ідеться про скасування значною мірою наслідків політреформи-2004 і посилення повноважень Президента, але саме це Ющенко називає «однією з найголовніших умов розв'язання кризи».

      Саму ж кризу, тобто її вираження у вуличних демонстраціях, Президент вважає штучною. «Дякувати Богу, ми сьогодні не маємо суспільного протистояння, хоча деякі політичні лідери хотіли б його мати. Їм понад усе потрібна хоча б одна крапля крові, яка б пролилася на Хрещатику, як [ця крапля крові] два з половиною роки роки тому потрібна була іншому режиму. Я ще раз апелюю до всіх сторін: не йдіть на спекуляції», — закликає Президент.

      Ще раз наголошуючи на розпуску ВР V скликання, Ющенко називає «винятково правовим процесом» написання депутатами БЮТ на «Нашої України» заяв про вихід зі своїх фракцій та анулювання виборчих списків. «Український парламент втратив будь-яку дієздатність і легітимність», — резюмує глава держави.

      Головне питання: чи погодиться на такий план Янукович? Президент із цього приводу заявив: «Я відчуваю, що з усіх питань, які я вам сьогодні прочитав, крім дострокових виборів, сторона Прем'єра згодна».

      Але ж якраз дострокові вибори є каменем спотикання.

      ...Коле цей номер «УМ» здавався до друку, реакції на пропозиції Ющенка вiд Януковича ще не надходило.  Лише глава Мiн’юсту Лавринович сказав, що законодавство не предбачає «призупинення» указу — тiльки скасування.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>