Хоробре серце важливіше за міцність рук

12.04.2007
Хоробре серце важливіше за міцність рук

Представник МНС вручив Вiктору Шилану грамoту та iменний подарунок. (Фото прес-служби Головного управлiння МНС у Рiвненськiй областi.)

      У селі Устя Корецького району Рівненської області про цей випадок, напевно, згадуватимуть ще дуже довго.

      Того березневого дня 40-річний місцевий житель Юрій Шилан, як і зазвичай, переправляв власним човном людей через річку Случ. Доправивши селян на протилежний берег, чоловік став витягувати човен на суходіл і несподівано послизнувся та, не втримавши рівноваги, упав у воду. Стрімка течія відразу підхопила чоловіка і разом з човном понесла вниз по річці. Як потім згадував сам Юрій, холодна вода та мокрий одяг миттєво скували все його тіло. Ще декілька хвилин такої «подорожі», і він міг би знепритомніти. Але саме тоді його побачив з берега учень місцевої школи 13-річний Віктор Шилан (зауважимо, що з Юрiєм вони не родичi). Дорослих поблизу не було, часу звати когось на допомогу також, і підліток, не роздумуючи, кинувся на допомогу людині.

      Треба зазначити, що в цьому місці через річку був перекинутий понтонний міст, щоправда, трохи підтоплений. Але холодна вода хлопчину не злякала. Вибігши на середину моста, він ліг на нього, й у той момент, коли потік проносив чоловіка поруч, вхопив потопаючого й щосили cтав утримувати обома руками. Перевівши подих, Віктор почав сантиметр за сантиметром витягувати майже непритомного дорослого чоловіка з води. Згодом розповів сам герой так: «Чесно кажучи, я думав, що в мене не вистачить сил. Але ж, крім мене, допомогти йому було нікому. І я сам не знаю, де в мене взялася та міць».

      Віктор усе ж витягнув чоловіка на берег. І одразу ж побіг до сусідів по допомогу. Селяни перенесли потерпілого до хати та заходилися приводити його до тями. Проте «народні» засоби бажаного результату не дали, добре, що не забарилася швидка медична допомога. Потерпілого у критичному стані госпіталізували до реанімації Корецької районної лікарні. На даний час чоловік уже виписався з медзакладу і почувається добре. На думку лікарів, якби Юрій ще декілька хвилин провів у воді, шансів на порятунок у нього вже не було б.

      Коли про вчинок Віктора Шилана дізналися співробітники Головного управління МНС у Рівненській області, вони разом із журналістами вирушили до села Устя. Професійні рятувальники щиро дивувалися мужності юного героя, який за досить важких обставин урятував дорослого чоловіка. Пишаються вчинком хлопчини і односельці. Особливо вдячні хлопцю рідні Юрія, адже сім'я не залишилася без годувальника, а діти без батька. До речі, сам Віктор Шилан — сирота, його виховують бабуся та дідусь.

      За героїзм та мужність при порятунку людини Віктора Шилана, згідно з рішенням начальника Головного управління МНС у Рівненській області, нагороджено почесною грамотою та цінним подарунком (іменним годинником). Також заохотили Віктора і місцеві освітяни, вручивши юнаку диплом та матеріальну допомогу. За інформацією прес-служби МНС у Рівненській області, кандидатура Віктора Шилана буде запропонована на звання лауреата Всеукраїнської акції «Герой— рятувальник року».

Дмитро МЕЛЬНИК.