Піаністи активізуються

27.03.2007

      Цьогорічний конкурс присвячено 75-річчю з дня народження прекрасного педагога, дочці видатного українського композитора, фольклориста і диригента Михайла Вериківського, Олені Вериківській. Пані Олена все своє життя віддала Вищому музичному училищу ім. Р. М. Глієра. Регіональний конкурс юних піаністів — теж ініціатива Олени Михайлівни, серце якої перестало битися два з половиною роки тому.

      Щороку конкурс юних піаністів Олени Вериківської збирає учнів музичних навчальних закладів Києва та області. Все частіше взяти участь у музичних змаганнях приїжджають діти й з інших регіонів України. Цього року були учасники з Коломиї та Шостки. Свої музичні досягнення демонструють три вікові групи юних обдарувань: від зворушливих шести-семирічних карапузів до тринадцяти-чотирнадцятирічних юнаків і дівчат, багатьох з яких уже сміливо й беззастережно можна називати музикантами. Журі конкурсу складають викладачі училища, і слід зауважити, журі доволі суворе. Конкурсантам — жодних поблажок, адже серед них — потенційні майбутні студенти цього авторитетного навчального закладу. Ще три роки тому серед членів журі була Олена Михайлівна. Саме завдяки їй було встановлено доволі високу професійну планку, занижувати яку не дозволяє пам'ять про педагога. Олена Вериківська любила дітей і мала достеменний дар знаходити серед них справжні перлини. Займалася зі студентами практично цілодобово: не лише в училищі, а й у себе вдома. Зараз учні Олени Вериківської представляють українську музичну школу в усіх куточках земної кулі: в Німеччині, Швейцарії, Колумбії, Франції та Голландії.

      Для учасників і всіх поціновувачів музики організатори заходу підготували подарунок. Сьогодні в Київському будинку вчених НАН України відбудеться концерт до 75-річчя Олени Вериківської, на якому виступлять юні музиканти, переможці конкурсу різних років. Почнеться концерт о 19.00 у Білій залі Будинку вчених. Вхід вільний.

Віктор ОСТАП.