Хрестоносці-2007

20.03.2007
Хрестоносці-2007

      Віталій Козловський, відмовившись від участі в «Євробаченні», візьме участь в іншому міжнародному конкурсі «Ейлат», який вперше пройде 22—23 березня в Ізраїлі. Разом із Віталієм Україну представлятиме Наталя Волкова, яка може бути знайомою читачам з часів відбіркового туру «Євробачення» в Україні — вона була однією з мешканок зіркового будинку. Найцікавіше в цьому конкурсі те, що його організатори — українці: генеральний продюсер музичного каналу ОТВ Володимир Орлов та керівник «Укрдержконцерту» Валерій Куцевалов. «Якось ми пили каву на березі Червоного моря. «Як тут гарно! — сказала Маша Орлова. — Так не хочеться звідси їхати. Давайте організуємо фестиваль», — розповідає про ідею створення пісенного конкурсу в курортному містечку Ейлат Валерій Куцевалов. За його словами, вона знайшла підтримку в ізраїльських колег, зокрема телеканалу «Ізраїль плюс». Отож вони займалися технічними питаннями, Україна виконувала адміністративну частину проекту.

      Конкурсну сцену обіцяють встановити просто на березі Червоного моря. На ній змагатимуться представники України, Білорусі, Грузії, Росії, Болгарії, США та Ізраїлю. Гостями на фестиваль приїдуть Руслана, Тетяна Нєдєльська, Наташа Корольова, Олексій Глизін та інші. До суддівської колегії серед інших увійшли народний депутат України та акордеоніст Ян Табачник, співачка Лайма Вайкуле, співак та композитор (автор конкурсних пісень на «Євробаченні» для Олександра Пономарьова, Анжеліки Агурбаш, Дани Інтернешнл) Цвіка Пік.

      Вибираючи дату проведення фестивалю, відштовхувалися від сезону — він у теплих країнах восени та навесні. Запланований на осінь конкурс зірвався через нестабільну ситуацію у країні, де тривають бойові дії. Так, наче в Україні немає свого моря... «Ізраїль — тому що як ви човен назвете, так він і попливе, — відповіли на запитання «УМ» про вибір місця проведення конкурсу представники оргкомітету. — Світ починався з Ізраїлю, тому нам приємно започаткувати там новий пісенний конкурс. Тому що перспективно в цій країні щось починати. Що незвичного в тому, що українці проводять конкурс в іншій країні? А чому росіяни проводять конкурс в Юрмалі?» Марія Орлова додає: «Уявіть ситуацію, коли ми вас запрошуємо на міжнародний конкурс «Житомир—2007». Я нічого не маю проти цього міста, але звучить несолідно. Воно і важче провести це в Ізраїлі, але — одразу інший рівень». Зробити з цього твердження логічний висновок Марія Орлова не захотіла: може, Житомир не настільки солідний як будь-яке інше закордонне місто, тому що ми самі його таким робимо?

      На запитання «УМ», чим відрізнятиметься новий пісенний конкурс від уже існуючих на пострадянських теренах, наприклад «Нової хвилі», організатори вiдповiли, що всі міжнародні конкурси побудовані за схожим принципом. У перший день конкурсу виконавці співатимуть пісню своєї країни, другого дня виконають світовий хіт. Наталя Волкова співатиме хіт Таїсії Повалій «Чортополох», а також на івриті пісню ізраїльської представниці на «Євробаченні» у Києві Ширі Маймон Hashket shenishar. Нагадаємо, що саме цю композицію Волкова виконувала на півфіналі у національному відборі на «Євробачення» минулого року. Віталій Козловський теж оригінальним не буде: він виконає свою стару конкурсну пісню, з якою їздив у Юрмалу, Comme toi, а також співатиме українську народну «Повільно».

      При нагоді Козловський зазначив, що на «Нову хвилю», як і в Ейлат, зголосився охоче: «Пригадую, коли мені подзвонили за 5 днів до початку конкурсу «Нова хвиля» і запропонували брати у ньому участь, я не роздумуючи погодився. За результатами конкурсу, я не став лідером, але той досвід, який там отримав, мені дуже знадобився у майбутньому. Тому кожна участь у фестивалі — це для мене щось нове і цікаве».

      Гран-прі «Ейлат-2007» складає 15 тисяч доларів, перша і друга премії — 10 і 5 тисяч відповідно. Щоб нікому не було образливо, оргкомітет запровадив купу заохочувальних звань: «Чарівність конкурсу» чи «Найкраща пісня». За словами Маші Орлової, їй чомусь здається, що цього року гран-прі поїде в Україну... Спонсорів конкурсу не розголошують.

      У прямому ефірі за подіями фестивалю можна буде спостерігати на каналі «Ізраїль плюс». Наш Перший національний покаже повну версію конкурсу в запису, мовляв, хочуть перестрахуватися, щоб не виникло технічних несподіванок.