Повний «ай-лю-лю»

13.03.2007
Повний «ай-лю-лю»

      Фініта ля інтрига — Україну на «Євробаченні» представлятиме Вєрка Сердючка. Хоча, за великим рахунком, інтриги як такої і не було: Вєрці прогнозували перемогу задовго до концерту фіналістів відбіркового туру, що пройшов у прямому ефірі Першого національного 9 березня. Прогнозували по-різному. Одні — ледь не плюючись, підтримуючи всі «антисердюччині» акції. Інші до такого розвитку подій ставилися більш-менш поблажливо, мовляв, хлопець так цього прагнув, то чому тим же «Лорді» на «Євробачення» можна: а йому — ні?..

      На фiнальному концерті Сердючка, як на мене, виділялася двома принциповими речами. По-перше, костюмом, який був епатажним навіть для неї — блискучий до неможливості, iз зіркою на голові. По-друге, Сердючка виявилася єдиною фіналісткою Всеукраїнського відбіркового конкурсу «Євробачення-2007», в пісні якої була присутня українська мова. GODO (Юрій Лук'яненко), Євгенія Власова, Олена Гребенюк, «НеАнгели», «Авіатор» та Василь Бондарчук співали хто російською, а хто англійською. Вєрка Сердючка, не зациклюючись на глибинах поетичного жанру, поставилася дуже відповідально до того факту, що це саме європейський конкурс, і від душі намішала до своєї композиції англійську, німецьку, російську та українську. Так і «відстрілялася», вигукуючи «айн-цвайн», «ай-лю-лю», «о’кей», «хепі-енд», «раша гуд бай» тощо. Словом, для любителів словесності ця пісня загрожує щонайменше стресом.

      Під час концерту наша прима почувалася справжньою мега-стар, на контакт із журналістами не йшла і відсиділася за лаштунками аж до оголошення результатів. У цей час інші фіналісти активно позували перед камерами, очевидно, розуміючи, що після кульмінації вечора вже будуть не такими цікавими для журналістів.

      «НеАнгели» розповіли, що почуваються тут гідними серед гідних. І зізналися, що дуже переживали, аби не впасти на сходах, бо взуття мало того, що на височенних підборах, так іще й із підошвою, яка не гнеться. «Авіатори» пояснювали задумку пов'язок на очах, з якими вони співали свою пісню. «Наша пісня називається «Ангели», — розповіли хлопці. — Зав'язані очі символізують, що у кожної людини є ангел-охоронець, який живе біля нас. Ми його не бачимо, але відчуваємо. І як складаються у нас стосунки з ангелом-охоронцем, так складаються стосунки і між нами самими, ми у це віримо. Пісня «Ангели» — про ту силу, яка керує нашими долями і завдяки якій нічого поганого з нами не трапляється».

      Продюсер Юрій Нікітін скаржився, що дуже розстроївся, коли дізнався, що з одного телефону можна надіслати лише три есемески. Підлеглих Нікітіна на фіналі було аж чотири — Сердючка, «НеАнгели», «Авіатор» та Бондарчук — і, аби нікого не образити, він хотів проголосувати за всіх. За кілька хвилин до свого виступу прибув гість концерту, Олександр Пономарьов, і по дорозі до сцени встиг розповісти, що голосуватиме за Євгенію Власову. З минулорічних делегатів від України на «Євробачення» була ще Тіна Кароль, Руслана та «Гринджоли» підтримати своїх послідовників на фінальному концерті не приїхали.

      До слова, того вечора Андрій Данилко перед журналістами у своєму «я» за паспортом, тобто, як Андрій Данилко, так і не з'явився. Була лиша Сердючка. Яка на прес-конференції заявила, що ніяких запитань-відповідей чекати не варто, буде лише монолог. Свій спіч Вєрка виголосила в тональності ображеної людини, яку лише критикують і не дають нічого путнього зробити. Але вона на таке вже не ображається. На доказ чого навіть процитувала Анну Ахматову: «Так много камней брошено в меня, Что ни один из них уже не страшен...» І розповіла, що нещодавно їй дзвонив Армен Джигарханян, який сказав буквально таке: це одвічна боротьба Гуллівера з ліліпутами. (Ліліпути — це, за Джигарханяном та Сердючкою, мабуть, усі ті, хто не розуміє творчості зірки В. С.). «Оце мучилася та переживала п'ять днів, — зізналася артистка. — Навіть аранжування пісні довелося переробляти — вона у мене 3 хвилини 37 секунд, а треба тільки 3 хвилини. І взагалі, у мене хатня робітниця досі святкує Восьме березня, а я попоїла якогось борщу і відчуваю, що він був несвіжим...».

      Наостанок Вєрка запевнила, що вона не Президент країни, а тому на «Євробаченні» представлятиме не країну, а один із жанрів. І ще раз закликала не ставитися до цього занадто серйозно, а сприймати все як шоу, жарт.

      Утім жарт-жартом, а президент НТКУ Віталій Докаленко та директор ТО музичних та розважальних програм НТКУ Олена Мозгова вважають, що перемога Сердючки на «Євробаченні-2007» є досить реальною. Бо, цитуємо Олену Мозгову, цей конкурс із пісенного останнім часом перетворився на конкурс шоу, конкурс картинки, конкурс запам'ятовуваності». А з цим у нашої делегатки все гаразд.

      Перемога ж Вєрки на всеукраїнському відбірному етапі здетонувала хвилю громадських обговорень, які наразі точаться скрізь: у курилках офісів, у коридорах адміністрацій, у чергах до стоматолога... Мабуть, більшість із нас у цій ситуації — ті самі «ліліпути», які поки що не доросли до того, щоб зрозуміти цю перемогу, і творчість Вєрки Сердючки сприймають як несмак та махровий кітч. Але факт залишається фактом: на «Єробачення» до Фінляндії, фінал якого відбудтеться 10-12 травня, поїде Вєрка Сердючка. Так вирішило не лише журі (фіналістів оцінювали Ян Табачник, Святослав Вовк, Оксана Новицька, Віталій Докаленко та Олена Мозгова), а й глядачі, більшість з яких підтримали саме Сердючку.

 

КОМЕНТАР

Юрій Нікітін: «Якщо я захочу засудити Сердючку — я це зроблю. Якщо я захочу її похвалити — я також це зроблю. Скажу, ви подивіться, як прикольно, він же молодець! Він вийде на «Євробачення» і не побоїться показати, що Україна — це вільна країна, де немає комплексів. Ми такі, які ми є. У нас свобода волевиявлення...

      Щодо тенденцій у світі мистецтв, то ви ж самі бачите, запам'ятовується яскраве. А ми більш ніж яскраві. Андрія Данилка та образ Вєрки Сердючки вже давно любить європейський глядач. Його добре знають в Італії, Польщі, Німеччині, Прибалтиці, Росії, Молдові, Казахстані тощо. У Вєрки Сердючки по вісім аншлагових концертів у Нью-Йорку... Зважаючи на те, що образ дуже незвичайний, дуже яскравий, епатажний, я думаю, що за Сердючку реально голосуватиме європейський глядач. Сердючка може принести Україні другу перемогу на «Євробаченні».

* * *

      Володимир Зеленський, студія «Квартал 95»: «Однозначно, Вєрка Сердючка, чи, радше, творець образу — Андрій Данилко — один із найталановитіших артистів в Україні. Андрій геніальний і у розмовному жанрі, і як виконавець.  Найголовніше, що його образ Сердючки первинний і не є калькою з якогось західного прототипу, як багато наших артистів чи груп. Якщо Сердючка переможе, то це буде очікувано, я просто скажу: «І тут Данилко переміг». Але в мене є ще одна думка з приводу участі Сердючки у «Євробаченні». Я не розумію, навіщо Андрію це потрібно... Адже, за великим рахунком, це конкурс молодих талантів. Тому для мега-зірки Вєрки участь у ньому — це не крок назад, але тупцювання на місці. Таке у мене двозначне міркування».