Чорноморський клопіт

02.03.2007
Чорноморський клопіт

Володимир Огризко. (Фото Укрінформ.)

      Вирішення проблем, пов'язаних із неконституційним перебуванням Чорноморського флоту Росії на території нашої країни, схоже на серіал. Тим більше що російська сторона не дуже поспішає назустріч. Цього вівторка в Москві відбулося четверте засідання підкомісії з питань ЧФ РФ міжнародної комісії «Ющенко—Путін». «Кількість зустрічей поки що не перейшла в якість підготовлених документів, — прокоментував результати засідання в. о. міністра закордонних справ Володимир Огризко, який очолював українську делегацію.

      Найтугіше йде справа інвентаризації майна і землі, що їх орендує ЧФ РФ. Росіяни все відсувають цю процедуру, адже слідом за нею має йти підвищення орендної плати, яка за нинішніми світовими мірками просто смішна За словами пана Огризка, власне механізм проведення цієї роботи майже узгоджено, і він передбачає кілька етапів інвентаризації. Але російська сторона зажадала узгодження базових принципів інвентаризації. Українські дипломати наполягають, що всі базові принципи вже закладені в трьох угодах, якими, власне, і визначено статус перебування Чорноморського флоту на території нашої держави. «Спеціалісти-практики домовились про те, яким чином це все має відбуватися, — повідомив в. о. міністра. — Та от знову виникло питання про «базові принципи», як я сказав колегам iз Москви, «філософічєскіє ізисканія», які можуть дещо цей процес затримати. Але якби він почався, скажімо, завтра, то інвентаризацію можна зробити протягом двох-трьох місяців».

      Інша болюча тема — повернення маяків та інших об'єктів навігаційно-гідрографічного забезпечення (НГЗ), якими росіяни користуються в обхід усіх угод і домовленостей. У базових договорах є пункт, який вказує, що обидві сторони мають укласти угоду про спільне використання п'яти об'єктів. Щодо решти тридцяти п'яти, росіян ввічливо «попросять». «Ми домовилися , що найближчими тижнями обміняємося проектами угоди про спільне використання п'яти об'єктів, — розповів Володимир Огризко. — Ми повідомили російську сторону, що внесемо пропозиції щодо повернення об'єктів НГЗ Україні, як це передбачено українським законодавством. Iдеться про 35 таких об'єктів». МЗС України наполягатиме, аби це відбулося в часових рамках плану дій Україна—Росія на 2007—2008, що зараз саме готується до підписання.

      На переговорах розглядали також проекти угод про спрощений порядок припинення громадянства України або РФ військовослужбовцями ЧФ або членами їхніх родин. Продовжується робота над угодою з питань юрисдикції та правової допомоги у кримінальних справах. У її рамках має бути зафіксоване чітке зобов'язання РФ не мати на українській території судів, прокуратури та інших правоохоронних органів, оскільки це суперечить Конституції України.

      Протягом місяця має вирішитися питання символіки. Домовлено, що російський прапор буде вивішений над кількома великими об'єктами ЧФ, насамперед над штабами. Решту об'єктів, які використовує російський флот, позначать табличками, текст яких ще узгоджується.

      «Потрібно дещо динамізувати переговорний процес, щоб найближчими місяцями вийти на перші практичні результати, — переконаний Володимир Огризко. — Позиція української сторони полягає в тому, щоб кожна зустріч увінчувалася якимось практичним наслідком». Наступне засідання підкомісії з питань Чорноморського флоту відбудеться в Києві у травні.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>