Євген Золотарьов: Україна досі потребує революції. Цього разу — революції громад

02.03.2007
Євген Золотарьов: Україна досі потребує революції. Цього разу — революції громад

(УНІАН.)

      Ті, в кого є ностальгія за «помаранчевим» часом—2004, сьогодні без труда впізнають політичні манери, методику тодішньої «Пори» — у закликах бадьорої «Самооборони»до весняного маршу на Київ, у епатажному політичному хуліганстві, коли солідні депутати захоплюють «рубильник» у Верховній Раді. А чим зараз займається власне «Пора», на які орієнтири у видозміненому політичному сучассі вона налаштована? Це питання «УМ» адресувала голові політради партії «Пора» Євгену Золотарьову.

 

      — Ми раді, що хтось відтворює методи нашої діяльності. Чим більше політичних партій, рухів використовують акції прямої дії, тим більше шансів на розвиток громадянського суспільства і демократичної країни, — каже Золотарьов. — Звернімо увагу: зараз Україна, порівняно з демократичними європейськими країнами, дуже відстає у кількості протестних акцій, це, на жаль, показник слабкості суспільства, його апатичності. Водночас ситуація з рубильником у Верховній Раді... У цій події мені вбачається не так нестандартна форма політичної діяльності, як імітація політичної діяльності.

      Стосовно «Пори», то ми продовжуємо залишатися в тій самій політичній ніші й ідеології, але водночас поставили перед собою завдання внести у вітчизняну політику певну змістовність. Адже політичний дискурс сьогодні розгортається на експлуатації ідей і знаків, які використовувалися під час президентської, та й останньої парламентської кампанії, — протистояння цивілізаційного, мовного. Це, безсумнівно, важливі тези, однак інший рівень дискусії — яким шляхом розвиватиметься Україна, які реформи їй потрібні — зовсім не проводиться. Ідея протистояння, умовно кажучи, між Сходом та Заходом України, потрібна сьогодні двом найбільшим політичним силам — Партії регіонів та БЮТ, — тому вони сподіваються експлуатувати її якомога довше. Ми б хотіли вийти за межі цієї дискусії і привертати увагу до речей більш змістовних. Насамперед прагнемо діяти на рівні місцевих громад, адже «Пора» має чимало депутатів у місцевих радах різного рівня.

      Наша країна і досі потребує революції, тепер — революції громадян і громад. Ясна річ, вона не відбуватиметься вже у формі майданів. Нам здається, зараз основою розвитку такого «спротиву знизу» можуть стати самоврядні громади. Такі приклади є. Скажімо, у Львові, де депутати міської ради не погодилися на вмовляння впливового столичного політика знизити тарифи неринковими методами. Гадаю, це один із низки випадків, які свідчать про зародження самоврядної демократії в Україні.

      — До речі, «Пора», не ставши парламентською партією, посіла чимало місць у місцевих радах і —трохи несподіване порівняння — так само, як Партія регіонів, має найменше депутатів-«перебіжчиків».

      — Ми маємо менше «перебіжчиків», ніж решта партій — звісно, йдеться про період, доки не почав діяти так званий закон про імперативний мандат, який, на нашу думку, закріпачує депутатів місцевих рад. З більш як 300 депутатів у радах перебіжчиків два чи три. Що свідчить про якість наших списків, до яких не потрапили випадкові люди.

      — Сьогодні знову спостерігаємо спроби блокування національно-демократичних сил, зокрема, «Нашої України» та БЮТ. Дії «Пори» в цьому контексті? Ви збираєтесь з кимось блокуватися?

      — Щодо об'єднавчого процесу відповім лаконічно: краще пізніше, ніж ніколи. Хоча, на жаль, актуальність цього об'єднання не є такою значною, як понад рік тому, коли «Пора» закликала демократичні сили об'єднатися ще в процесі парламентських виборів, що дало б можливість створити урядову коаліцію відразу по виборах. Сьогодні в «Пори» немає потреби і бажання з кимось блокуватися, тому що ми визначили своїм пріоритетом саме місцеві вибори і розпочинаємо найближчим часом формування виборчих штабів «на місцях».

      — За вашими прогнозами, коли відбудуться позачергові вибори, і місцеві зокрема? Чи не зарано формуєте штаби?

      — Зараз можна тільки гадати, коли відбудуться місцеві вибори, але рано чи пізно все-таки відбудуться. Вірогідність позачергових виборів не тільки ми розглядаємо як досить високу. Найпевніше, вибори до місцевих рад будуть позачерговими, тому що Верховній Раді вигідно буде розвести їх у часі з парламентськими — очевидно, депутатам ВР зручніше буде пожертвувати каденцією місцевих депутатів, а не власною. Отже, можна припускати, що місцеві вибори відбудуться раніше за парламентські і, можливо, навіть раніше за президентські. Тому готуватися «Пора» починає вже зараз. Наш пріоритет — розвиток самоврядних громад, ми переконані, що саме з них почнуться посутні зрушення у державі. Дуже важливо, щоб наступні місцеві вибори проводилися не за нині існуючим законом, коли депутати місцевих рад стають сліпими виконавцями волі місцевих вождів.

      — Ви пропонуєте змінити виборчу систему?!

      — Так, певні зміни треба буде внести у виборче законодавство. Ми пропонуємо вибори за так званими відкритими списками, коли виборці бачать не лише назву симпатичної їм партії, а й весь список кандидатів, і можуть впливати на їхнє місце у партійному списку. Тоді кожна людина може зробити висновок, чи її обранці втілюватимуть її інтереси, і голосуватиме не за назву партії чи блоку, а за можливість втілювати конкретні програми. Ми знаємо, що й громади, і регіональний бізнес, і депутатський корпус «на місцях» підтримує таку ідею.

      — Партія, яка не стала парламентською, як вона почувається кількісно і якісно? Партійні лави «Пори» не «всохли»? Які структурні зміни для «життя після життя» запроваджено?

      — Формально кількість наших партійців не зменшилася — їх близько 35 тисяч. Хоча, думаю, після того, як ми проведемо кадрову інвентаризацію, може виявитися, що вона стане трохи меншою. Зараз ми починаємо процес реорганізації та модернізації партійних структур, який проводитиметься вже на базі виборчих штабів до місцевих рад. Ідея така: люди, які приходитимуть до «Пори», — це не просто ті, хто сповідує нашу ідеологію — ідеологію самоврядної демократії та громадянського патріотизму, — а й ті, хто готовий працювати в органах місцевого самоврядування, у виконавчих структурах, бути депутатами місцевих рад. Таким чином буде змінено і покращено кадровий склад нашої партії.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>