«Мне скучно, бес...»

08.02.2007
«Мне скучно, бес...»

Картина «Співбесіда при прийомі на роботу».

      «Обманювати бариг» плюс піаритись вирішили члени громадської організації «Братство» під проводом Дмитра Корчинського. У вівторок ввечері за участю фактично самих організаторів та кількох журналістів вони відкрили виставку під назвою «Капіталістичний реалізм». Авторами 15 акварелей  стали самі «братчики». Очевидно, робота над «полотнами» почалася нещодавно: одне з них назвали «Мисливці на привалі. Харківщина». Загалом сюжети малюнків зрозумілі, а естетичні прийоми, за твердженням авторів, «близькі можливим покупцям». Для їхньої зручності міні-Андріївський влаштували не відходячи від каси: офіс «Братства» розташований навпроти Верховної Ради.

      На одному з «полотен» молода особа знесилено розвалилася в кріслі, збоку напис: «Чобітки «Гуччі» — 450 доларів, шуба «Версачі» — 2300, шприц одноразовий — 30 копійок», підпис під «картиною» «Жизнь удалась». На іншому, під назвою «На правах реклами» (папір, олівці, слина), мати годує немовля з пляшечки «Кока-кола». Загальну картину від відкриття виставки «картин» доповнювали капіталістичними захцянками: публіці пропонували частуватися бутербродами з грубо нарізаних скибок сірого хліба, на яких майонезом та соусом написали Ferre, запивати їх горілкою «Пінчук тм», «Ахметов» та «Кока-колою», для бажаючих — клей «Момент», шприци, рівні доріжки білого порошку (на смак — борошна).

      Дмитро Корчинський розповів «УМ», що «будемо пробувати втюхувати це буржуям. Ціна робіт залежатиме від того, скільки публікацій з'явиться про цю виставку. Таким чином створюється бренд. Якщо небагато, то доларів 500 для початку, я думаю... Ви подивіться, що у них висить в офісах! Там така херня абстрактна. А тут — теми, близькі їм по духу, це саме те, що їм потрібно».

      Один з «мистців», автор картини «Мировая закулиса», на якій офіціантами зображені Буш, Бен Ладен і Путін, що прислуговуються невідомим особам, Олексій Середюк розповів «УМ» концепцію виставки: «Як ви знаєте, живопис помер, нічого нового в мистецтві вже не вигадаєш. І от є сьогодні люди, режисери, художники, там Поярков, які тільки претензійно граються в мистецтво. Так і ці роботи мальовані з великими амбіціями, і я буду з їхньою допомогою розводити мажорну публіку».