«Піраміда» пішла під Феміду

03.02.2007
«Піраміда» пішла під Феміду

Адвокати слухають попередній висновок судді у «справі Циганка» - одному з епізодів великого масиву зловживань «Еліта-Центру». (Данила ІВАНІВА)

Учора - рівно через рік після краху будівельної «піраміди» «Еліта-Центр» - відбулося перше судове засідання за обвинуваченням одного з організаторів афери. Уранці в Шевченківському районному суді столиці проведено попередній розгляд у справі Ігоря Циганка, обвинуваченого у скоєнні злочинів за статтями 191 і 358 Кримінального кодексу.

Самого обвинуваченого на цьому етапі до зали суду не викликали (Циганок, якого вже не раз випускали з-за грат і «запускали» назад, перебуває у Київському СІЗО, хоча і вчора адвокати скаржилися на «незаконне утримання під вартою»). Наразі від Ігоря Леонідовича були представлені аж четверо адвокатів і троє захисників із числа родичів: брат, дружина й мати. Вони не заперечували, аби суд почався по суті.

 

«Справа Циганка» - частина масиву «Еліти...»

«Справа Циганка» - це лише частина великого айсберга групи компаній «Еліта-Центр». Загалом аферисти на чолі з пп. Волконським і Шестаком продали неіснуюче житло в Києві 1652 громадянам. Майже половина з них купили квартири в будинку на вулиці Отто Шмідта, що на Татарці. Саме в цій багатоповерхівці частиною помешкань володів Ігор Циганок - один із засновників та компаньйонів «Еліти...». Він розпродував ці квартири паралельно з іншими «навколоелітівськими фірмами» і не міг не знати про зловживання, які коять його партнери (продаж одних і тих самих помешкань кільком різним покупцям, відсутність затверджених проектів та інших необхідних актів для будівництва, відмова від спорудження заанонсованих будинків на інших ділянках тощо). Волконський і Шестак рік тому втекли разом із зібраними грішми в невідомі теплі країни, натомість Ігор Циганок, який продав близько 70 квартир, - лишився, сподіваючись уникнути відповідальності. А оскільки «велика» справа «Еліта-Центру» ризикує зависнути в Головному слідчому управлінні Міністерства внутрішніх справ України ще на довгі роки, в ГСУ з неї виділили «справу Циганка» в окреме провадження. Логічно, адже епізоди, пов’язані з Циганком, уже готові до розгляду в суді, сам він - під ковпаком у міліції, та й специфіка його діянь дещо інакша, аніж у російського «гастролера» Волконського.

Учора суддя Марчук якраз і вирішувала, чи можна вже тепер приймати до розгляду окрему «справу Циганка», чи існують обставини, які не дозволяють розбиратися з нею окремо.

 

Відрізаний палець і схована заначка

Зал був переповнений - крім журналістів, адвокатів з обох сторін, захисників та трьох обвинувачів від прокуратури прийшли потерпілі, причому не лише ті, що проходять по «справі Циганка», а й загалом по «Еліті...». Одим з адвокатів «інших» потерпілих подав клопотання про те, аби не починати розгляд, поки до суду не дійде весь масив «елітівських» зловживань. Однак і захист Циганка, і «його» потерпілі схилилися до початку судового розгляду.

Це не надто сподобалося екзальтованим жіночкам з іншого табору потерпілих - «нециганківських». «Чому цим 65 людям за наш рахунок мають виділяти квартири в будинку, де квартири купували аж 850 чоловік? Вони разом із Циганком його добудують, а нам - дулю?» - репетувала пані на прізвище Попелець. На її думку, «це все одно, що відрізати від великого тіла один палець і розглядати його окремо». Словом, нечесно. Хоча думати, що в суді роздають квартири - наївно...

«У принципі, я вітаю початок розгляду цієї справи в суді, - каже кореспондентові «УМ» Костянтин Любич - молодий менеджер однієї з київських фірм, який купував квартиру в Циганка. - Це прецедент, адже досі в Україні суди не розглядали схожих афер, справ таких масштабів. Ознайомившись із зібраними слідчими матеріалами, можу сказати, що доказова база - достатня, аби засудити Ігоря Циганка «по всій строгості». Однак, якщо щиро, для нас не так і важливо, на скільки років його посадять. Дуже хотілося б, аби підсумок цього судового процесу полягав у отриманні квартир потерпілими від Циганка. Варіант добудови будинку на вулиці Отто Шмідта справді існує. З іншого боку, зрозуміло, що Циганок задовго до суду потурбувався, аби «виручені» в нас кошти із його кишень перейшли у власність брата, дружини чи матері».

Справді, в ідеалі, Ігор Циганок, якого визнають винним, мав би повернути «своїм» одуреним вкладникам їхні кошти. Якщо зважити, що кожен купував квартиру за 200-300, а то й більше тисяч гривень, то йдеться щонайменше про суму в 4 млн. доларів. Де ця циганківська заначка?

Тим часом представниця одного з потерпілих, Савчук, учора подала клопотання про збільшену суму бажаного стягнення з Циганка, з урахуванням уже не тільки вартості квартири, а й інших втрат.

 

«Ігор - теж обманутий»

Брат обвинуваченого, Вадим Циганок, ясна річ, не вважає Ігоря винним. На його думку, винна тут «влада»: «без її участі все це не відбулося б».

До речі, щодо сторони влади, то в суді «цивільним відповідачем» проходить Київська міська державна адміністрація, але її представник учора в суд не з’явився.

«Усе це — політичне замовлення. Обвинувачення — сфабриковане, у такій формі воно з’явилося вже безпосередньо перед судом, - каже Вадим Циганок, до речі, людина теж не чужа  будівельному бізнесі й зовні схожий на брата, майже як одна краплина води на іншу. - Слідчі органи просто хочуть показати видимість роботи. Насправді Ігор продавав квартири в будинку на Отто Шмідта як фізична особа, він - такий самий інвестор того дому, як і інші люди, хіба що мав значно більше квартир. Але й він - потерпілий, обманутий. І він планує таки добудувати той будинок, уже своїми силами, адже має значний досвід роботи в будівельному бізнесі».

 

Весна прийде з судом

У підсумку, суд пристав на пропозицію прокуратури й визнав, що всіх необхідних умов при підготовці «справи Циганка» до суду дотримано, тож можна переходити до судового розгляду. Слухання по суті почнуться у Шевченківському суді в перший день весни - 1 березня. Крім цього, суддя Марчук одразу запланувала ще п’ять дат для продовження процесу (поки що - включно до 26 квітня), показавши тим самим, що розбирання буде тривалим.

Запобіжний захід Ігорю Циганку - утримання під вартою - залишено без змін.

 

ЧИТАЮЧИ КРИМІНАЛЬНИЙ КОДЕКС

У чому обвинувачують Циганка і що йому «світить»

Стаття 191

Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем. Частина 5 (...у великих розмірах та за попередньою змовою з групою осіб) передбачає позбавлення волі на строк від 7 до 12 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Стаття 358

Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів. Частина 2 (якщо дії вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб) - обмеження волі на строк до 5 років або позбавленням волі на той самий строк. Частина 3 (використання завідомо підробленого документа) - штраф до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 2 років.

 

Тут - історія питання. Постраждали навіть прокурори й працівники секретаріату Президента...

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>