«Хорте», тримайся!

06.04.2016
«Хорте», тримайся!

Адвокат Валерій Палій оголосив голодування.

Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. Нагадаємо, що за фактом сутичок у центрі Вінниці МВС порушило кримінальні провадження за статтями «хуліганство» та «нанесення тяжких тілесних ушкоджень співробітнику правоохоронних органів». Тоді Юрій Павленко нецензурно вилаявся на адресу Президента і порвав його портрет. І це, за словами адвоката Олексія Бонюка, єдиний доведений факт: «Як би це не звучало дивно, Юрій — порядна людина. І такий його крок був вимушеним. Викликаний певними емоціями і діями тих осіб, які намагалися вислужитися».

Судовий сюрреалізм

За деякими оцінками, «Хорту» залишилося сидіти приблизно рік і вісім місяців, бо 16 місяців під час попереднього слідства і судового процесу він перебував у СІЗО. Тоді як, згідно із «законом Савченко», кожен день перебування в СІЗО прирівнюється до двох на «зоні».

Як уже зазначала «УМ», судовий процес тривав майже 1,5 року, а саме слідство закінчилося через місяць. У справі було заявлено більше 150 свідків. Однак сторона обвинувачення свої свідчення до уваги не взяла, а допитати свідків захисту суд не захотів.

У день виголошення вироку до Вінниці приїхало чимало активістів iз різних міст України — побратимів «Хорта», з якими він був у зоні АТО. Досить солідним було київське представництво: як з майданівців та журналістів, так і членів комітету захисту політв’язнів. До судової зали, окрім родичів, учасників процесу та журналістів потрапила лише частина громадських діячів. Загалом — близько ста чоловік. Стільки ж чекали в коридорі та надворі. Отож упродовж суду нетолерантні гасла долітали і з вулиці, і з коридору.

Після оголошення вироку в пані суддю полетіло все, що було під руками активістів: пусті пластикові та жерстяні пляшки від випитої води. Тож Ірині Курбатовій довелося виходити із зали під розкритою парасолькою охорони. Підготувались... Про те, що вирок буде саме таким, свідчила й кількість «зігнаних» до суду правоохоронців. Так, ніби засуджують убивцю рецидивіста.

Звісно, адвокати подаватимуть апеляцію. Нагадаємо, що на даний момент Європейський суд iз прав людини прийняв до розгляду скаргу про незаконне тримання під вартою Павленка.

Один з адвокатів «Хорта» — Валерій Палій разом із 14 активістами напередодні виголошення вироку оголосив голодування з вимогою випустити свого підзахисного з-під варти.

Круги по воді розійшлися делеко

«Юро, тримайся!!!» — такий заклик супроводжує бiльшiсть коментарiв у соцмережах. Запорізький «Правий сектор» провів акцію на захист політв’язнів. З-поміж іншого, запоріжці висловили протест щодо засудження вінницького активіста Юрія Павленка. На знак солідарності з ним «правосеки» з козацького краю порвали портрети Петра Порошенка, як це зробив Юрій у приміщенні Вінницької ОДА 6 грудня 2014 року.

У Вінниці ж на традиційному недільному віче патріоти вирішили пікетувати столичне Антикорупційне бюро. Місцеві активісти визнали, що поодиноке голодування — це не вихід із ситуації.

«Ми вимагатимемо відставки голови Вінницької облради Анатолія Олійника та перегляду вироку і звільнення Юрія Павленка, — наголосив активіст Валерій Козяк. — Адже наша влада не виявляє жодних ознак відповідальності перед громадою Вінниччини».

То за що ж насправді засудили «Хорта»? За порваний портрет? За «масові заворушення»? Чи за люстраційну діяльність «Народного трибуналу», в якому «Хорт» був лідером і який змушував місцевих чиновників переходити у статус колишніх? «Хорт» зі своїм «Народним трибуналом» реалізовував мрію більшості українців про пряму люстрацію і подолання збоченої бюрократії. Тому показове покарання за протест під стінами ОДА наздогнало саме його. Саме через нього влада тремтячим голосом зачитує вирок українському громадянському суспільству: більше так не робіть, не розхитуйте човен, не шукайте правди.

Таких пасіонарних активістів, звісно, небагато, але саме вони запускають у суспільство нові ідеї, які бумерангом повертаються громадською думкою. Саме вони реалізували вже в роки незалежності слово «революція», ще в часи, коли над ним сміялись обивателі. А тепер виходить, що революціонери опинилися під пресом правоохоронних органів?

«Хорт» — каталізатор змін в організмі на клітинному рівні. Організм відчуває потреби в змінах. Це як алергія на неправду... Уміння вийти і вміння стояти. Уміння боротися з лінню й уміння боротися зі страхом. Уміння противитись зневірі. Попіл Клааса стукає лише в ті груди, де є серце. Ми ще на шляху до мети. Тож запасаймось терпінням і повагою до часу. Минулого й теперішнього. Тоді майбутнє поважатиме й нас.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • А Вовк на лікарняному

    Вища кваліфікаційна комісія суддів (ВККС) позавчора відсторонила від посади строком на два місяці одіозного суддю Печерського райсуду Києва Сергія Вовка. На переконання адвоката Вовка – Юрія Сухова, рішення ВККС про відсторонення судді від роботи є безпідставним. >>