За кращу бригаду!

01.02.2007
За кращу бригаду!

Гірники донецької шахти імені Скочинського: останній перекур перед стартом трудової естафети. (Фото Валерія ВОЙТЬОНКА.)

      Така деталь — свого часу, в 70—80-ті роки минулого століття, відомого капітана «Шахтаря» Михайла Соколовського донецькі уболівальники шанобливо називали «бригадир». І це був чи не найвищий прояв поваги. Адже слава видобувних чи прохідницьких гірничих бригад тоді гриміла далеко за межами краю, і порівняння футбольної команди із бригадою ударників підземної праці вважалося дуже доречним. Однак часи змінилися. Не секрет, престиж шахтарської праці в останні роки падає, як штани з пенсіонера. І тепер вже місцеві юнаки зовсім не горять бажанням пов'язувати своє майбутнє з тими бригадами колишньої «гвардії праці». Та й сам термін «бригада» нині більш відомий, як угруповання бандюків. 

      Проте і керівники галузі, і керівники вугільної області все ж не втрачають надії повернути минулий імідж праці гірника. Саме таку мету, схоже, має й цьогорічна естафета серед трудових колективів вугільних шахт Донеччини за досягнення найвищої продуктивності праці, що вже стартувала на донецькій шахті імені Скочинського.

      Згаданий трудовий почин присвячений 75-річчю Донецької області, тому не випадково з ініціативою змагання за звання кращої видобувної та прохідницької бригад виступили керівники регіону. Заступник голови Донецької облдержадміністрації Олександр Хохотва, який брав участь у стартi трудового суперництва, розповів про визначений порядок проведення естафети. Отже, після «дебюту» на шахті імені Скочинського книгу-естафету із записами про результати гірників передадуть у ДП «Добропіллявугілля», потім у ВАТ «Шахта «Червоноармійська-Західна №1» і так далі. Загалом участь у трудовому суперництві візьмуть 15 колективів вугільних підприємств, а завершиться воно в передостанній день року на макіївській шахті імені Бажанова. Після підбиття підсумків змагання переможці отримають нагороди та відзнаки. Приміром, уже зараз заплановано, що керівники трьох найкращих бригад отримають за свою роботу новенькі автомобілі.

      Ініціативу донеччан підтримали i «вгорі» — у Міністерстві вугільної промисловості. Заступник міністра Мінвуглепрому Володимир Радченко, вручивши гірникам книгу-журнал «Естафета змагання серед шахтарських колективів за досягнення найвищої продуктивності праці», зазначив, що акція має й певний економічний ефект. Адже ударна робота гірників має сприяти поліпшенню виробничих показників у галузі загалом. Тим більше що на нинішній рік перед шахтарями України стоїть завдання збільшити вуглевидобуток на 2,2 мільйона тонн палива. Звісно, без підвищення темпів прохідницьких робіт це досягти неможливо, тому прохідники в 2007 році мають пройти не менше 310 кілометрів виробок (у минулому році — 255 кілометрів).

      Як запевнив присутніх заступник міністра, у поточному році вугільна промисловість буде профінансована в розмірі 5,1 мільярда гривень проти минулорічних 4,3 мільярда. Та, окрім трохи збільшеного надходження коштів, потрібно ще якось стимулювати гірників задля підвищення продуктивності праці. І розпочате трудове змагання — один із таких кроків.

      «Ми сподіваємося досягти високих результатів насамперед за рахунок злагодженої роботи бригади та нової техніки», — зізнався бригадир прохідницької бригади шахти імені Скочинського Геннадій Костромін. А ще шахтарі не приховують, що те ж підвищення продуктивності праці безпосередньо залежить ще й від підвищення оплати праці у важких умовах на кілометровій глибині.

      Естафета змагань серед шахтарських колективів стартувала. Звісно, не виключено, що саме ця акція допоможе «відкрити» для галузі гідних спадкоємців легендарних вуглерубів минулого — Микити Ізотова та Олексія Стаханова. А ще, можливо, пiсля фiнiшу трудового суперництва комусь із вітчизняних кіномитців заманеться  зняти сучасний серіал про життя якоїсь із гірничих бригад. Ось тільки називати його «Бригада», мабуть, уже не варто. Бо з недавніх часів ця назва викликає зовсім інші асоціації, ніж ті, що пов'язані з шахтарями видобувних чи прохідницьких бригад Донбасу та інших вугільних областей держави.