«Багато хто не встигне знов доїхати до аеропорту»

27.01.2007

      Прес-конференцію в Сумах Юрій Луценко провів стоячи. Як стверджують психологи, людина, яка сидить, мимоволі налаштовується толерантно, та, яка стоїть, готова конфліктувати. Луценко нині стоїть. Суми стали другим містом, куди спрямував свій кулак громадський рух «Народна самооборона». Саме в Тетянин день — день студентства — Луценко приїхав туди, де не раз висловлював студентам свою симпатію за їхню участь у «революції на траві».

      «Я — не проект якоїсь політичної партії, — повторює «польовий командир» Майдану. — «Народна самооборона» — це форма контролю над владою». Політиків переважно цікавить не доля народу, а дерибан. І, на думку лідера, за великим рахунком, хороших політиків не буває. Незалежно від кольору, без народного контролю вони тягнуться до того, що погано лежить, і до брехні. Врешті ми маємо те, що є сьогодні. Закон про Кабмін став завершенням реваншу кучмістів. Україна згортає всі демократичні досягнення, у тому числі й свободу слова. І тим станом, що тепер, процес не обмежиться, впевнений Луценко. Бо будь-яка узурпація влади переходить у «безпрєдєл».

      Лакмусовим папірцем реставрації кучмізму Юрій Луценко назвав справу Щербаня. «Це — поворот до реабілітації тих, хто свого часу довів Україну до повстання». На запитання, чому ж таки Луценко не зустрічав Щербаня в аеропорту, він посміхається: «Не знаю, чому у вашого Петровича така манія величі. Я й не обіцяв його зустрічати».

      Звичайно, каже екс-міністр, зараз можна щось фальсифікувати, можна тиснути на сумських свідків. Але куди подіти свідчення сина Щербаня про ті мішки грошей, які вивезли за кордон? «...А хто має його зустрічати, поговоримо пізніше, коли я повернуся на пост міністра МВС. Я б хотів туди повернутися. Але — в парі з чесним Генеральним прокурором. І якщо це станеться, багато хто не встигне знов доїхати до аеропорту, аби втекти з України», — заявив Луценко.

      У виборців є два виходи, зазначає лідер «Народної самооборони»: «Один — чекати вдома наступних виборів. Другий — той, що пропоную я і за який я беру відповідальність. Свого часу я забив перший кілок намету акції «Україна без Кучми». Тепер я знову ставлю перший кілок і пропоную: давайте вимагати від політиків виконання їхніх обіцянок. І це ідея не моя — це ідея людей, які втомилися від лохотрону, що проводиться раз на п'ять років. Це ідея звіту перед виборцями або ж тиску на політиків». Треба тиснути передусім на демократичних політиків, каже Луценко. Бо мета «НС» — спонукати їх до об'єднання.

      Демонстрацією сили людей, «які вже ніколи не будуть «козлами», бо пройшли Майдан і здобули самоповагу», стане весняний марш справедливості. З усіх областей люди підуть на Київ, аби показати владі, хто є справжнім господарем у країні, — так планує акцію лідер «Самооборони». Сумчанам він запропонував вирушити в цей марш із батьківщини Президента.

      На мітингову площу позавчора зійшлося близько 15 тисяч людей. Сотні прапорів, нових і витягнутих із шухляд. Таблички з написами назв районів, звідки люди приїхали до обласного центру. Можна було б відчути таке собі дежа вю року 2004-го. Люди знову прийшли, бо нікому не хочеться погоджуватися з тим, що помирає надія; кожному хочеться вірити в перемогу, яку обіцяють гасла «Народної самооборони».

 

      P.S. Сьогодні Юрій Луценко у рамках популяризації руху, який вiн очолює, відвідає Тернопіль. Мітинг заплановано на 13-ту годину на Театральному майдані.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>