«Залізний кулак» повертається

26.01.2007
«Залізний кулак» повертається

Бiй проти росiянина Маскаєва Кличко проведе в травнi без краватки. (Фото PHL.)

      Спостерігаючи за нинішньою «елітою» боксу — з її вайлувато-бикуватими «звірами зі Сходу», слабкими колінами, не раз битими лідерами, — українські вболівальники не раз зітхали. Адже Віталій Кличко сказав, що не повернеться у бокс, і пішов у політику. Повернення українського «супертяжа» хотіли так сильно, що коли він усе ж таки вирішив відновити свою спортивну кар'єру, йому... не повірили. Але це таки правда: Віталій повертається! І вже у травні планує зустрітися на рингу з Олегом Маскаєвим. А головне, що радість спортивних прихильників Кличка-старшого анітрохи не зіпсувала настрій його політичним прихильникам і соратникам. Адже ні політику, ні тим паче своїх виборців «Залізний кулак» не кидає. «Мої плани щодо повернення у спорт нічого не змінять у моїх амбіціях та завданнях у політиці. Я залишаюся тут (у політиці. — Ред.), я знаю, що можу бути дуже корисним. Я не байдужий до тих процесів, які відбуваються в Україні», — сказав учора журналістам на сходах Київради її депутат, чемпіон світу в надважкій вазі за версією WBC Віталій Кличко.

      Першим новину про повернення Віталія Кличка у великий спорт розповсюдила у своєму номері від 24 січня газета «Коммерсант-Украина». Нагадаємо, 9 листопада 2005 року Віталій був змушений оголосити про завершення спортивної кар'єри внаслідок травми коліна, через яку йому навіть довелося відмовитися від бою з американцем Хасімом Рахманом. Як написав «Коммерсант», лікарі, які проводили медичне обстеження спортсмена, не знайшли протипоказань для повернення старшого Кличка на ринг.

      Спортивні оглядачі сприйняли цю новину більш ніж скептично, припустивши, що це чергова «качка». Хай, мовляв, скаже сам, тоді повіримо. І хоча в телефонних розмовах із представниками різних видань та інформагенцій боксер кілька разів підтвердив правдивість інформації про його повернення, остаточно всі сумніви розвіялися лише вчора, коли Віталій прийшов на засідання Київради і сам усе розповів.

      Із самого ранку на депутата-чемпіона полювали чи не всі представники ЗМІ, які прийшли на чергову сесію столичного «парламенту». Спершу Віталій дав себе лише сфотографувати й одразу зайшов до сесійної зали — робота передусім. І лише через кілька годин потішив змучених очікуванням журналістів бліц-брифінгом. А щоб бути «ближче до людей», відповідав на запитання просто на ганку Київради. Щоправда, люди, які відстояли півдня під дощем на мітингу проти підвищення комунальних тарифів, так палко зраділи появі «нашого Віталіка, ми його так любимо!», що оточили зірку боксу щільною стіною метрів із 30 у діаметрі. За таких обставин багатьом представникам ЗМІ довелося читати слова двометрового депутата по губах...

      Своє рішення повернутися на ринг Кличко-старший аргументував тим, що завжди мріяв, аби всі чемпіонські пояси у важкій вазі за різними версіями «зібралися» в їхній сім'ї. Два пояси — Володимирові, два — йому, Віталієві (якщо хто забув, між собою брати не битимуться ніколи — це їхня тверда й непорушна позиція). Депутат-боксер повідомив, що вже найближчим часом сподівається одержати дозвіл WBC на проведення титульного бою з російським боксером Олегом Маскаєвим, який нині володіє тим титулом, який до завершення спортивної кар'єри належав Віталію.

      До слова, WBC присвоїла Віталію Кличкові, який пішов з рингу непереможеним, звання почесного чемпіона, яке у випадку повернення в бокс дає йому першочергове право на поєдинок із чинним чемпіоном світу. Щоправда, такий поворот зовсім не до вподоби нігерійцю Самуелю Пітеру, який наразі є обов'язковим претендентом на бій з російським чемпіоном. Промоутер Пітера Діно Дува вже звернувся до Віталія з традиційно для боксерів (окрім наших Кличків) викличним відкритим листом. «Якщо ти вирішив повернутися на ринг — ласкаво просимо. Але навіть не думай, що ми залишимось осторонь і дозволимо, щоб ти, боягузливий чемпіон Маскаєв або ще хтось, нехтував правом Семюеля Пітера на поєдинок за звання чемпіона», — обурюється Дува, зауважуючи, що Кличко може «рекламувати своє повернення будь-якими засобами», але фанати й глядачі «не такі дурні», щоб дозволити йому ігнорувати Пітера.

      Натомість на засіданні керівництва WBC, як повідомляє сайт Федерації професійного боксу Росії, під час голосування за те, хто стане наступним противником Маскаєва — Пітер чи Кличко — більшістю голосів було ухвалене рішення на користь нашого боксера. Бій, швидше за все, відбудеться наприкінці квітня — початку травня. За словами Віталія, наразі розглядається три варіанти щодо місця проведення поєдинку: Москва, Німеччина або США.

      Свої шанси знову завоювати титул чемпіона світу «Залізний кулак» оцінює як «непогані». На закиди скептиків щодо того, як він планує повернутися з тріумфом, якщо більше року не тренувався, Кличко парирував, що перебуває у чудовій формі. «Після травми я посилено тренувався, щоб відновитись», — запевнив Віталій.

      Що ж до політичної кар'єри, то і кияни, які обрали Кличка-старшого депутатом і ледве не обрали мером (Віталій лише трохи поступився чинному міському голові Леоніду Черновецькому, значно обігнавши колишнього керівника столиці Олександра Омельченка), можуть не хвилюватися. Політик запевнив, що й надалі залишатиметься депутатом Київради і працюватиме на благо України. «До сьогодні щоденні тренування не перешкодили мені в моїй роботі в соціально-політичному напрямі, і я впевнений, що й надалі заважати не будуть, — зазначив Кличко. — Мої сили, енергія та досвід зможуть бути корисні для України. Я в жодному разі не відмовляюся від своїх політичних амбіцій і продовжую працювати для того, щоб Україна стала іншою, щоб вона змінилася на краще. А роботи, повірте, вистачає». Єдине запитання, на яке Віталій не зміг дати точної відповіді —  чи балотуватиметься він на міського голову Києва в разі проведення дострокових виборів (якщо Леоніда Черновецького відправлять у відставку внаслідок референдуму). «Якщо будуть вибори мера, я тоді зможу відповісти вам на це запитання. Сьогодні ж робити таку заяву ще рано», — дипломатично зауважив Кличко.

 

ОЦІНКИ

Володимир Бондаренко,

член фракції Блоку Віталія Кличка у Київській міській раді:

      — Безперечно, Віталій Кличко залишиться у політиці. Ви ж розумієте, що спортом він займався увесь час, спорт — це його життя і його робота. А в Київраді на постійній основі не працює жоден депутат — кожен має ще й інше, постійне, місце роботи. Тож і професійний боксер може й буде залишатися депутатом. Безперечно, тренування займають багато часу, але хіба це не стосується й будь-якої іншої професійної роботи? Щодо закидів про необхідність їздити до Німеччини чи ще кудись на тренування, то я вас запевню: Віталій тренується в Києві, і за цей час жодного разу не тренувався в Німеччині чи де-інде. Між іншим, він із нами (соратниками по Блоку Кличка. — Ред.) радився щодо свого рішення повернутися у спорт. І ми його в цьому цілком підтримали.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>