Арешт соратника Валенси

25.01.2007
Арешт соратника Валенси

Легендарний Валенса на святкуванні 25-річчя «Солідарності». Поруч iз легендами завжди знайдеться трошки бруду. (Фото РЕЙТЕР.)

      Нещодавно співробітники польських спецслужб арештували екс-шефа канцелярії Леха Валенси — Мечислава Ваховського. Того ж дня провели і перший допит цього екс-міністра та екс-держсекретаря, звинуваченого у спробі ошуканства та приховування секретних документів. Не виключено, йдеться про політичний компромат державної ваги, який могли збирати за часів президентства Валенси (1990—1995 рр.) підвладнi йому служби безпеки на діючих політичних соратників.

      У кримінальній справі, порушеній у зв'язку з арештом Ваховського, йдеться і про корупційні зв'язки зі спробою отримання майнових вигод. Тож високопосадовому арештанту світить до 10 років позбавлення волі. Проти нього вже порушували кілька кримінальних справ, але останньою краплею стало звинувачення у хабарі в 2 млн. злотих (це близько 650 тис. доларів). Політик намагався «видурити» цю кругленьку суму в «зернових баронів», згодом до неї додалося ще й півтора мільйона злотих за обіцянку звільнити з-під варти співвласника «зернового» картелю.

      Фігурує прізвище Ваховського й у звинуваченнях щодо політичного «кришування» легалізації найбільшого в Європі торговельного комплексу. За чутками, адвокат-посередник лишень за організацію зустрічі з Ваховським призначив ціну —50 тисяч злотих (приблизно 16 тис. доларів).

      Спецслужби вже затримували Ваховського щодо цієї афери у вересні 2005 року, але... на один день. Тоді міністрові вдалося викрутитися зі слизьких пальців сліпої Феміди.

      Екс-чиновник уже не новачок і встиг активно «засвітитися» перед правоохоронними органами Польщі, зокрема його було звинувачено в контрабанді до Польщі кокаїну та зв'язках з оргзлочинністю.

      За інформацією ж впливового журналу «Впрост», частина двомільйонного хабара ще у 2002 році могла потрапити до екс-прем'єра посткомуніста Лешека Міллера за звільнення з-під польської варти бізнесмена іракського походження Аль-Зубаїді, звинуваченого в зерновій афері, котра «полегшила» польський бюджет на сотні мільйонів доларів. Сам іракець підтвердив, що Ваховський його планував «витягти» з-під варти за допомогою спецслужб. А проведене журналістами згаданого видання розслідування підтвердило, що, «розкручуючи» на хабар, Ваховський посилався на тодішнього Міллера. Щоправда, цю інформацію сам Міллер одразу назвав «байкою», але як то кажуть, головне почати копати.

      Початки кар'єри Мечислава Ваховського походять iз буремних часів «Солідарності», коли він, за освітою електромеханік, спочатку був водієм, а згодом секретарем Леха Валенси, працював у його виборчому штабі у 1990 році. Після перемоги над комуністами став держсекретарем і шефом адміністрації президента, з 1993-го обіймав посаду державного міністра. У серпні1995-го внаслідок гучного скандалу його було відкликано з усіх посад.

      Водночас ще в 1993 році саме Ваховського лідер право-центристів Ярослав Качинський відкрито звинуватив у співробітництві з комуністичними спецслужбами. Як доказ  Качинський наводив фото «гебешних» випускників 1975 року — на світлині був нібито зображений і Ваховський. Справа скінчилася гучним судом, під час якого Ваховський «відхрестився» від співпраці, але за пару місяців до президентських виборів у 1995 році Валенса відправив «камрада» у відставку. Повернулися до справ екс-водія аж у 2001-му, коли тогочасний міністр юстиції і за сумісництвом генпрокурор Лех Качинський відзначив у інтерв'ю, що Ваховський «багаторазовий злочинець», а Валенса «чинив злочини». Гострі вислови нинішнього президента Польщі наразилися на судові позови, і якщо соратники по «Солідарності» порозумілися, то перед екс-міністром Качинський вибачатися відмовився навідріз.

      Наразі ця справа «зависла» у судовому повітрі на час президентства Леха Качинського, але «нова» не має жодного зв'язку зі старою тяжбою, позаяк репутація у «політичного рецидивіста» сумнівна. Фаворита Валенси навіть звинувачували, щоправда, бездоказово, в особистому лобіюванні через канцелярію президента помилування для відомого польського бандита на псевдо «Соловей».

      Сам же легендарний Валенса, будучи якнайліпше поінформованим про непростий життєвий шлях свого екс-протеже, пiсля затримання Ваховського заявив, що арешт є «замовним полюванням», щоправда, одразу ж наголосивши, що в разі порушення закону арештант на його допомогу може не розраховувати.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>