Шпигунські пристрасті

24.01.2007

      Новий тиждень у Харкові вже традиційно розпочався з нового скандалу, головним фігурантом якого вкотре став секретар міської ради Геннадій Кернес — людина з сумнівною репутацією та нестійкими політичними поглядами. Тепер чиновник-«регіонал» посварився зі співробітниками Служби безпеки України.

      Раніше, як повідомляла «УМ», у нього були серйозні конфлікти з будівельниками, кіоскерами, власниками ринків, рекламними фірмами, ініціаторами проведення референдуму за відставку мера Михайла Добкіна та обласною міліцією. І ось — знову проблема. Кернес запевняє, що співробітники обласного управління СБУ прослуховують його телефонні розмови, і влаштували за ним стеження. Більше того, одного з таких шпигунів Кернес вирахував і спіймав власноруч поблизу готелю «Національ».

      Нагадаємо: біля входу саме в цей готель невідомі зловмисники тиждень тому підірвали саморобний вибуховий пристрій — якраз тієї миті, коли пан Кернес піднімався сходами до свого офісу. Секретар міськради назвав інцидент замахом на своє життя і написав заяву до міліції.

      Усілякі негаразди, що постійно трапляються з Кернесом, очевидно, змусили його бути пильним. Ось і в суботу ввечері, під'їхавши до «Націоналю», він уважно оглянув готельний двір. Біля магазину «Лайф» охоронці секретаря помітили підозрілого чоловіка і попросили пред'явити документи. Ним виявився співробітник СБУ, який, за словами пана Геннадія, «був оснащений спеціальними засобами для стеження».

      Реакція на дії чиновника надійшла блискавично. Начальник обласного управління СБУ Андрій Мухатаєв повідомив: «При виконанні службових обов'язків, не пов'язаних із громадянами України, був затриманий і насильно утримувався Геннадієм Адольфовичем Кернесом наш співробітник. Проти нього були вчинені незаконні, протиправні дії, пов'язані з його оглядом, обшуком і вилученням власних речей».

      Генерал зазначає, що в затриманні його колеги брали участь охоронець секретаря міськради, співробітник спецпідрозділу «Беркут» і низка посадових осіб. На думку Мухатаєва, оцінку таким діям Кернеса повинна дати прокуратура. Мета Кернеса — дискредитувати Службу безпеки, вважає начальник обласного УСБУ. А все тому, що саме це правоохоронне відомство порушило кримінальну справу за фактом масових безпорядків по вулиці Клочківськiй, в організації яких підозрюють у тому числі й чиновників міськвиконкому. Андрій Мухатаєв говорить, що в цій справі вже зібрано 11 томів матеріалів, опитано біля 150 свідків, установлено 70 зачинщиків розбою, кількох затримано.

      Окрім СБУ, за фактом «політичного» погрому кримінальні справи порушили також слідче управління МВС у Харківській області (за фактом хуліганства) та обласна прокуратура (за фактом службового недбальства працівників міліції, котрі були присутні на місці бійки). Справу розслідують і стосовно начальника одного з управлінь міськради — за фактом перевищення службових обов'язків та організації групових дій, що спричинили грубе порушення громадського порядку. Не так давно всі ці матеріали затребувала для розгляду Генеральна прокуратура; прийнято рішення об'єднати всі три справи в одну і доручити подальше слідство обласній прокуратурі.

      Думку співробітників СБУ з приводу участі управлінців міськвиконкому у погромі на вулиці Клочківській поділяє і голова обласної держадміністрації Арсен Аваков. Він каже, що, переглянувши відеозапис горезвісного мітингу біля будмайданчика фірми «Тарчет», «зробив для себе абсолютно очевидні висновки: ніяких сумнівів щодо ролі пана Кернеса у тих подіях немає. Усі розуміють ситуацію. Висновок має бути один — однозначний осуд і щонайменше — негайна відставка». Ініціювати звільнення, за словами Авакова, фракція НСНУ міськради готова вже тепер.

      У відповідь пан Кернес звинуватив облдержадміністрацію та СБУ в тому, що вони об'єдналися на боротьбу з ним. А заодно — не проминув кинути камінця у бік своїх давніх опонентів — торговельної групи «Таргет», публічно запідозривши її у фінансовій підтримці обласного управління Служби безпеки.

 

ДО РЕЧІ
«Снаряди лягають все ближче...»

      Воюючи з правоохоронними органами, секретар Харківської міськради Геннадій Кернес встиг подати позов до суду на екс-главу МВС Юрія Луценка, який звинуватив його у причетності до корупції. А ще Кернес «вішає» на Луценка... загибель Євгена Кушнарьова. На думку Кернеса, фраза Луценка, кинута ним на сесії Верховної Ради: «Євгене Петровичу, снаряди лягають все ближче» — могла в якийсь спосіб матеріалізуватися у трагедію на полюванні.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>