Шукайте фільми

18.01.2007
Шукайте фільми

Четвірка «тубільців» у лісах Ельзасу.

      Одразу дві цікаві кіношні акції пройдуть наприкінці січня в Києві та інших містах країни: чотири дні французького кіно та січневі сеанси Future Shorts — найбільшої мережі показів короткометражних фільмів у Європі. Відкривають сезон 25—28 січня кінотеатр «Баттерфляй-Ультрамарин», 29 січня — 28 лютого кінотеатр «Жовтень», 26 січня — 1 лютого кінотеатр «БОМЕР» у Харкові і 2 лютого — «MASKI» в Одесі, які запрошують на черговий міні-фестиваль короткометражок від Future Shorts. Регулярні покази під такою назвою вiдбуваються кілька разів на місяць у десятках кінотеатрів і клубів Лондона, Парижа, Ліссабона, Брюсселя; Київ от уже майже рік теж є у цьому списку. Future Shorts діє як фільтр, відбираючи серед короткометражних фільмів оригінальні, винахідливі та, крім того, розважальні стрічки, намагаючись у своїх показах органічно відтворити якомога більше: від робіт відомих кінорежисерів до анімації на межі технічних можливостей, студентських робіт і домашнього експериментального відео.

      Першою стрічкою нового сезону стане відомий фільм француза Клода Лелюша «Рандеву» — видовищна автомобільна гонитва самого режисера на власному «Мерседесі» вулицями Парижа, знята одним кадром без монтажу, дублерів та поліцейського перекривання доріг. Щоправда, після зйомок Лелюша забрали у міліцейський відділок за порушення правил дорожнього руху, але відпустили без жодного покарання — мистецтво все ж вимагає жертв. Лелюшу і ще трьом людям, які перебували в машині, під час зйомок повинен був допомагати єдиний спостерігач, що був на перехресті біля Лувру. Як виявилось потім, навіть у разі небезпеки спостерігач не зміг би попередити водія — його рація не працювала.

      Автомобільну тему продовжить короткометражка відомого каскадера Неша Еджертона, який працював каскадером у найнебезпечніших трюках десятків голлівудських стрічок, серед яких: всі три «Матриці» (у першій — дублер Миші), «Місія неможлива-2» (дублер Домініка Парсела), «Зоряні війни: Атака клонів» та «Помста Ситхів» (дублер Івана МакГрегора). Стрічка «Щасливчик» отримала другий приз фестивалю Tropfest.

      Ще дві короткометражки січневої серії Future Shorts відзначені призами відомих кінофестивалів — «Ми обираємо час» від колективу авторів з Південної Африки (мінімалістична візуальна фантазія на тему весни) — «найкращий європейський фільм» на Венеціанському МКФ та «День, коли я померла» від Маріам Кешараж з Аргентини (любовний трикутник трьох підлітків одного спекотного дня) — «спеціальна згадка» та Teddy Bear на Берлінському МКФ.

      Меломанам буде цікаво переглянути музичний кліп на пісню Funky Squaredance, який Phoenix доручили створити Роману Коппола, з одним «але» — у них на це зовсім немає грошей. А також відому флеш-анімацію Drum Mashine, в якій японські барабанщики «кодо» грають на здоровенних барабанах, використовуючи замість паличок власні голови.

* * *

      Майже водночас iз фестивалем короткого метра у кінотеатрі «Україна» проходитимуть Дні французького кіно — 31.01—3.02. Цього разу учасників небагато — чотири, але деякі з них були відзначені на відомих кінофестивалях. Зокрема йдеться про стрічку «Тубільці», яка була представлена у допрем'єрному показі на останньому фестивалі в Каннах та відзначена журі під головуванням Вонга Кар-Вая. П'ятеро головних акторів: Жамель Дебуз, Самі Насері, Рошді Зем, Самі Буажіла та Бернар Бланкан отримали премію «За найкраще колективне виконання». Під час вручення нагороди актори разом з режисером наспівували пісню стрільців, яка виконується у фільмі.

      Ще одна дипломована стрічка — «13 Tzameti», яка отримала нагороду «Лев майбутнього» на фестивалі Mostra-2005 у Венеції та «Найкращий перший фільм» на European Films Awards-2006. Це містично-детективна історія про підпільне товариство, учасники якого б'ються об заклад на життя іншого. Фільм показуватимуть французькою мовою з російськими субтитрами.

      У рамках днів французького кіно можна буде також переглянути і анімаційний фільм «Азюр та Асмар» про пригоди молочних братів — білявого блакитноокого сина володаря замку та чорнявого сина годувальниці. Це мультяшна казка про таку важливу у Франції, де кількість чорношкірого населення стрімко зростає, толерантність від метра французької мультиплікації Мішеля Осело.