У Харкові знову б'ють. Тепер — чиновників

26.12.2006
У Харкові знову б'ють. Тепер — чиновників

«Губернатор» Арсен Аваков апелюватиме до Президента.

      Одразу двоє чиновників Харківського міськвиконкому — начальник управління комунального господарства Віктор Китанін та співробітник юридичного департаменту Іван Рижков — потрапили минулого тижня до лікарні швидкої допомоги, відповідно, з травмами голови та носа. Невідомі нападники підстерегли свої жертви біля їхніх власних будинків. Один був озброєний пивною пляшкою, інший — невеликим металевим предметом, схожим на кастет. На Китаніна зловмисник налетів вранці, коли той чекав службову машину, на Рижкова — ввечері, після роботи. І того й іншого від важких травм врятувала присутність поруч свідків.

      Об'єднує ці два резонансні випадки ще одна цікава деталь. Потерпілі були активними учасниками протистояння між міською владою і торговельною групою «Таргет». Ця «війна» вже кілька місяців поспіль супроводжується в Харкові гучними розборками. Іван Рижков, скажімо, допомагав вести суди проти фірми «Таміра», яка, за дорученням «Таргету», розпочала горезвісне будівництво супермаркету по вулиці Клочківській. А Віктор Китанін, судячи із кадрів відеохроніки, був якраз тим керівником, котрий віддав наказ водієві підйомного крана демонтувати загорожу будмайданчика на вищезгаданому об'єкті. Як «УМ» уже повідомляла, це й стало причиною масового побоїща 16 грудня, коли організований мером Михайлом Добкіним та секретарем міськради Геннадієм Кернесом мітинг на Клочківській переріс у жорстоке побиття охоронців будівельного об'єкта. Тоді потерпілими виявилися 21 співробітник «Таргету» і десятеро «простих городян».

      Напад на двох управлінців «воюючі» сторони прокоментували по-різному. У міськвиконкомі стверджують, що їхнім колегам помстився «Таргет». Представник цієї компанії Владислав Протас, навпаки, припускає, що напади зімітували самі чиновники, аби уникнути відповідальності за сваволю на вулиці Клочківській. Зокрема, пан Китанін за фактом масового побоїща вже почав давати свідчення прокуратурі, але тепер, потрапивши на лікарняне ліжко, став недосяжним для слідчих.

      Проте кривава бійня на Клочківській вже встигла вирости до рівня загальноукраїнської НП. У п'ятницю відеохроніку тих подій переглянули депутати в сесійній залі Верховної Ради, відтак представники «Нашої України» виступили з досить різкою заявою. З'явилася також інформація про намір центрального апарату СБУ серйозно вивчити найбільш резонансні епізоди харківської «війни», оскільки регіональний конфлікт уже давно вийшов за рамки цивілізованого політичного протистояння.

      Саме ж розслідування «кривавої суботи» просувається не надто швидко. Утім уже відомо, наприклад, що «хлопці в білих рукавичках», які влаштували побиття, таки були саме добре організованою групою молодчиків спортивної статури, а не просто учасниками мітингу, котрі прийшли висаджувати дерева. А їхні рукавички, у свою чергу, слугували розпізнавальним знаком для своїх, а не елементом гігієни для роботи з лопатами, на чому наполягають керівники міста.

      Ще в день бійки правоохоронці затримали 12 учасників надзвичайної події. Кількох молодиків, які спровокували сутичку, оголошено в розшук. Переважна більшість із них має або кримінальне минуле, або перебуває на підписці про невиїзд.

      Головне управління МВС у Харківській області порушило кримінальну справу за статтею «хуліганство», а місцеве управління Служби безпеки — за «масові порушення громадського порядку». Як повідомив голова облдержадміністрації Арсен Аваков, це лише другий випадок у незалежній Україні (після «справи 9 березня». — Ред.), коли правоохоронні органи скористалися настільки суворим правовим актом.

      Днями у Харкові відбулося закрите засідання Ради протидії злочинності і корупції при облдержадміністрації, присвячене тим самим подіям на Клочківській. Як повідомляє сайт обласної «управи», учасники зібрання «поставили вимогу правоохоронним органам у найкоротший термін розібратися щодо причетності посадовців виконавчої влади, міськвиконкому, обласної та інших гілок влади до цього інциденту і зробити відповідні висновки». На думку Арсена Авакова, розслідування цієї НП — «не питання політичного протистояння або політичної взаємодії, оскільки кримінал не має політичного забарвлення». «Губернатор» також має намір доповісти про ці події Президентові Ющенку.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Мер Харкова Михайло Добкін по-своєму зреагував на іншу резонансну подію політичного життя в місті — демонтаж невідомими особами пам'ятного знака воїнам Української повстанської армії. Як повідомляє УНІАН, Добкін виставив рахунок на суму 1441 грн. обласній організації Української народної партії, аби саме УНПісти заплатили за відновлення «свого» пам'ятника. І це при тому, що раніше відповідальність за вандалізм узяла на себе організація «Євразійський союз молоді», а перед тим рішення про знесення каменя УПА приймали комуністи та однопартійці Добкіна з Партії регіонів.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>