Хто буде «підрахуєм» на дострокових виборах?

21.12.2006
Хто буде «підрахуєм» на дострокових виборах?

На парламент можна натиснути якщо не натовпом, то судом. (Фото Укрінформ.)

      «Зараз підстав для дострокових виборів парламенту немає, але вони можуть виникнути» — так вважає секретаріат Президента. «Антикризова» коаліція робить висновок, що створення цих підстав — завдання номер один для Віктора Балоги і його команди, відтак «донецькі» стають у бойову стійку, аби дати відсіч Банковій. Олії у вогонь додає протистояння президентської і прем'єрської сторін у питанні Держбюджету. Дійшло до того, що вчора Бюджетний комітет ВР ухвалив затверджувати бюджет (ніби це звичайний кошторис) постановою парламенту — аби обійти можливе друге вето Президента. Але це вже не менше як антиконституційний переворот.

      А тут ще й харизматик Юрій Луценко зі своєю «самообороною» (а насправді — вочевидь «атакою») виходить на люди й оголошує про наміри брати парламент облогою чи приступом, і все це — з метою дострокових виборів. «Антикризовики», котрі сподівалися на п'ять, а то й десять років безперервного й безтурботного правління, трохи занепокоїлися: мабуть, ці «помаранчеві»переводять свій «розпусний» сценарій в активну фазу. Тож «Регіони» вже дають адекватну відповідь.

 

Хто посіє вітер...

      Минулого тижня дві сюжетні лінії — президентське вето на держбюджет та ідеї про дострокові вибори парламенту — пов'язала воєдино лідерка фракції «Регіонів» Раїса Богатирьова. А позавчора «регіонали» підіслали на трибуну ВР ще одного свого спікера, який проголосив «програмне» ставлення «синіх» до даної проблеми.

      «Головна тема, якою живуть кризові менеджери секретаріату Президента, — це розпуск парламенту і проведення дострокових виборів. Але вони повинні чітко розуміти, що той, хто розпочне авантюрну гру щодо розпуску парламенту, підштовхне країну і до дострокових виборів Президента», — заявив член ПР Михайло Чечетов, колишній глава Фонду держмайна, який за безцінь продавав «Криворіжсталь» Ахметову й Пінчуку. «Партія регіонів виступає категорично проти проведення дострокових виборів і парламенту, і Президента. І не тому що вона боїться програти ці вибори. Навпаки, вона дуже впевнено їх виграє. Але в той же час ми чудово розуміємо, що дострокові вибори в наступному році — це крок назад і в економічному, і в соціальному сенсі», — заявив Чечетов. «Треба іноді читати класиків, панове! Хто посіє вітер — той пожне бурю. Вгадайте з двох разів, хто в цьому разі буде Президентом?!» — риторично запитував спікер «Регіонів», вочевидь маючи на увазі свого патрона Віктора Януковича.

      Звісно, дискусію можна було б продовжити і поговорити хоча б про те, чи погодиться сам Янукович на посаду Президента з урізаними повноваженнями? Чи для цього «донецькі» таки пристануть на скасування конституційної реформи? Чи Прем'єром у такому разі воліє стати Рінат Ахметов особисто, а Януковича відрядять на Банкову?

      Але це вже спроби підійти до конкретики, якої сьогодні в цьому питанні дуже мало. Є зондування грунту і є упереджувальна реакція на це зондування. Причому «Регоінали» наразі не ув'язуються в безпосередню сутичку, а переводять стрілки на нехороше оточення Віктора Ющенка. Президент, бачте, більш конструктивний, ніж його канцелярія, і фракція «Регіонів» «не схильна ототожнювати вищих керівників секретаріату Президента та самого Президента України».

Надія вмирає останньою

      Нагадаємо, за оновленою Конституцією глава держави може розпустити Верховну Раду у трьох випадках: якщо протягом місяця у ній не створено коаліцію; якщо протягом 60 днів після відставки Кабміну не сформовано персональний склад уряду; якщо протягом 30 днів однієї сесії пленарні засідання ВР не можуть розпочатися. Дві позиції з вище перелічених мали місце влітку, вони були пов'язані з «коаліціадами» та призначенням Прем'єра. Віктор Ющенко тоді довго вагався і в останню ніч таки відмовився від ідеї перевиборів «неправильного» парламенту (якщо пам'ятаєте, тоді цю тему найактивніше педалювала Юлія Тимошенко). Президент погодився на співпрацю з «антикризовою» (в перспективі — «широкою») коаліцією, погодився внести на Прем'єра Януковича й «підстрахував» усю цю схему Універсалом національної єдності. Що з того вийшло — всім добре відомо. Про зневажений Універсал уже мало хто згадує, а загальний політичний ландшафт більше нагадує картину після програного бою, а не перед вирішальною сутичкою. «Антикризова» коаліція має у Верховній Раді стійку більшість, тож пленарні засідання розпочинатимуться за розкладом. А що «більшовики» не можуть без допомоги зовні долати президентські вето, то з розпуском ВР це ніяк не пов'язано. У Конституції нічого не написано про незатверджений бюджет як підставу для перевиборів парламенту. Подумаєш, почне країна новий рік за лекалами старого бюджету — таке ми вже проходили.

      За великим рахунком, ініціатори «розпусного» сценарію основну надію покладають на весняне загострення соціально-економічної кризи та гнів народних мас. Але, ясна річ, навіть за таких умов «антикризовиків» сковирне не Майдан (другого Майдану як рушія зміни влади чекати не доводиться, принаймні в найближчі роки). Надія — на те, що відомий своєю «принциповістю» й «непідкупністю» Олександр Мороз зрозуміє невигідність продовження співпраці з «Регіонами» і виведе Соцпартію з «антикризової» коаліції.

      Але, якщо так, напрошуються питання: навіщо це Морозу, якщо в новій — «неопомаранчевій» коаліції йому в будь-якому разі не запропонують нічого кращого, аніж посада Голови ВР? А то й спікерства не запропонують (читай колишні звинувачення на адресу «Іуди»). А по-друге, навіть якщо Соцпартія сподвигнеться на нову зміну диспозиції, це означатиме не дострокові вибори, а лише формування нового уряду. Ну хіба що «помаранчеві» й Мороз затягнуть цю справу більш як на два місяці (а вони це вміють).

      Спокійний Ющенко апелює до суду, а неспокійна Тимошенко вже дає відмашку. Песимісти бачать нинішні розклади саме так, і вони, на жаль, більше скидаються на реалістів, аніж батьки оптимістичної ідеї дострокових виборів. Утім зерна сумніву кинуто. І сам Президент Віктор Ющенко не виключає можливість проведення позачергових парламентських виборів. Про це він заявив днями в інтерв'ю «Российской газете». Хоча, як і Віктор Балога, глава держави «не бачить умов» для розпуску ВР на даному етапі. «Розпуск парламенту може бути пов'язаний винятково з дотриманням норм Конституції», — каже Президент.

      А трактування норм Конституції Віктор Ющенко покладає на суд (певно, Конституційний). «Суд повинен ухвалити низку доповнень до нині наявних документів. Він повинен сказати, чи дієздатний уряд, в якому не діють міністри, призначені за президентською квотою. Чи дієздатний парламент, якщо він не приймає бюджет і не враховує поправки Президента», — каже глава держави.

      Інша річ, що, на жаль, доповнення до законів ухвалює не Конституційний Суд, а Верховна Рада, в якій більшість мають «Регіони». І підстави для розпуску в Конституції виписані чітко й скромно. Хоч як би цього хотілося, а не можна розпустити Верховну Раду через те, що депутати з правлячої більшості відставили міністра з президентської квоти і не пускають його на засідання уряду. А от скасувати конституційну реформу КС, в принципі, міг би. Але це був би вже інший, ще більш глобальний і менш прогнозований сценарій.

      А поки що Віктор Ющенко закликає до протилежного. «Я втомився від передвиборних розмов. Два з половиною роки Україна живе в перманентній виборчій кампанії. Пролонгація цього періоду веде Україну до стагнації. Країна повинна жити в спокої за принципами права», — каже Президент в інтерв'ю «Российской газете».

      ...«Шифрується»? Можливо, саме так подумала Юлія Тимошенко. І вже дала обласним організаціям партій — учасниць БЮТ завдання активізувати підготовку до дострокових виборів. Про це інформує сайт «Остров» із посиланням на народного депутата, голову донецького осередку ВО «Батьківщина» Володимира Скубенка, який брав участь у всеукраїнській селекторній нараді БЮТ у понеділок.

Ківалов, підрахуй іще раз!?

      Тож «Регіони» таки мають підстави непокоїтися. І протидіяти. На випадок, якщо дострокові вибори — чи лише парламенту, чи і парламенту, і Президента — таки відбудуться, «донецькі» вже готують «страховку». Депутати з ПР пропонують скасувати постанову Верховної Ради від 8 грудня 2004 року про призначення членів Центральної виборчої комісії і вже зареєстрували відповідний контрдокумент у секретаріаті ВР.

      Ініціатори цього проекту (Вернидубов, Хара і Воропаєв) у пояснювальній записці нагадують, що тоді (у розпал Помаранчевої революції) парламент ухвалив постанови про відставку членів Центрвиборчкому — включно з його головою Сергієм Ківаловим — і призначення нового складу ЦВК. «Єдиною підставою для дострокового припинення повноважень усіх членів ЦВК стало висловлення Верховною Радою недовіри Центральній виборчій комісії. Однак така підстава (...) законодавством України не передбачена», — зазначено в пояснювальній записці. «Регіонали» вважають, що оскільки повноваження членів ЦВК 8 грудня 2004 року були припинені незаконно, то безпідставним було і призначення нового складу ЦВК.

      Звідси — висновки. Або у ЦВК повернеться «Підрахуй»-Ківалов (нині — нардеп від ПР) разом зі своєю командою, на яку ліг основний тягар звинувачень у фальсифікації другого туру виборів. Або «Регіони» хочуть визнати нелегітимним третій тур виборів-2004. Або вони готують ще один запобіжник проти скасування політреформи (таку думку висловлює нардеп від Блоку Тимошенко, політолог Володимир Полохало). Поєднання різних «або» не виключається.

      Деякі юристи роблять висновок: Ківалов гряде, і, при бажанні, «Регіони» знову можуть зробити Центрвиборчком «своїм». Утім, не все так просто, і не лише через те, що сам «Підрахуй» нібито не має бажання міняти депутатське крісло на ЦВК. Принаймні «непростота» вимальовується з коментаря Руслана Князевича, нині — народного депутата із фракції «Наша Україна», а два роки тому — «помаранчевого» члена Центральної виборчої комісії.

      «Насправді ця постанова подається вже не вперше — міняються тільки її автори, а зміст залишається тим самим, — каже Князевич в інтерв'ю «УМ» (справді, раніше аналогічний документ вносив колишній член ЦВК Бондик. — Ред.). — Але, відповідно до Конституції, є певний порядок призначення і звільнення членів ЦВК — вони звільняються і призначаються на посаду винятково за поданням Президента у Верховну Раду. Оскільки такого подання немає, парламент не повноважний приймати будь-яке рішення з цього приводу. А скасовувати заднім числом постанови про призначення членів ЦВК — це взагалі не має жодного сенсу».

 

КОМЕНТАР ПОЛІТОЛОГА

«Ми можемо стати чимось на кшталт Сектору Газа»

Віктор Небоженко — про реальність реалізації сценарію з достроковими виборами Верховної Ради:

      — Якби питання про дострокові вибори було вирішене протягом місяця, то, безперечно, найвигіднішим такий розвиток подій став би для Партії регіонів і Блоку Тимошенко, адже ці політичні сили так і залишаються беззаперечними лідерами симпатій виборців. Але насправді ця процедура потребує значно більше часу, а до весни політичні погляди можуть змінитися у всіх без винятку партій і блоків. Тому, на мою думку, через Верховну Раду провести сценарій дострокових виборів навряд чи можливо.

      А інакше, крім як шляхом домовленостей у парламенті (якщо, скажімо, такий сценарій спробує реалізувати секретаріат Президента за допомогою союзницьких політичних сил), — неможливо взагалі. Більшість у ВР дуже міцна — людям просто добре, вони отримують насолоду й розпадатися не збираються.

      Тому єдиний справді реальний варіант, за якого можливий розпуск парламенту і проведення дострокових виборів, — це домовленість усіх політичних сил. Якщо, скажімо, розпал пристрастей, спричинених конституційною реформою і викликаними в її результаті суперечностями, досягне апогею. У такому разі ми можемо стати чимось на зразок Сектору Газа. Тоді, аби охолодити обстановку й не доводити ситуацію до абсурду, політичні сили можуть зібратися за «круглим столом» — можливо, «примусового характеру», за участi міжнародних посередників, і там досягти згоди щодо розпуску парламенту й оголошення дострокових виборів.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>