Дискусія експертів: 2:3 на користь падіння цін

09.12.2006

Олексій КОТЕНКО, виконавчий директор групи компаній «Планета Оболонь»

«Жодних передумов для здешевлення житла немає»

      Тридцять відсотків експертів вважають, що ціни будуть падати. Інші сімдесят, до їхнього числа належу і я, — що вони зростатимуть. Чому? Насамперед тому, що жодних передумов для здешевлення житла я не бачу. Нині ми маємо значне зменшення кількості пропозицій і деяке зменшення попиту. Але сам факт, що люди знімають свої квартири з продажу, не повинен нікого вводити в оману. Частина продавців планує перечекати «мертвий сезон» зими і потім продати житло за вищими цінами. Ті ж, хто планує поліпшити свої умови, з'їхатись-роз'їхатись, замість однієї більшої квартири купити дві менші, також очікують — в умовах подорожчання подібні операції проводити некомфортно і дещо ризиковано.

Сергій СВЯТКО, перший заступник голови правління Державної іпотечної установи

«Люди заробляють більше, а отже, квартири дорожчатимуть»

      Доходи населення за 6 місяців нинішнього року зросли на 30,8%. З іншого боку, вводиться в експлуатацію надто мало нового житла — попит потенційних покупців не задоволено. То ж не дивно, що квартири дорожчають. Причому не тільки в Києві — у Дніпропетроську вартість житла з початку року зросла на 15%, у Львові — на 10%.

Олександр МОСКОВЕНКО, аналітик ринку нерухомості

«Ціни можуть знизитись щонайбільше на 10%»

      Економічних причин для падіння ціни на нерухомість у державі немає. Тобто колапсу економіки, який може викликати різке падіння доходів людей, не очікується. Може йтися, радше, про психологічні фактори, що спроможні виконати роль своєрідної піраміди: люди, які розглядали житло як варіант вкладення капіталу, почнуть збувати його, стрімко збільшиться пропозиція, а отже, впадуть ціни. Проте я не вважаю, що квартири можуть в одну мить подешевшати на третину. Максимум, на 10 відсотків. Потім розпочнеться «повзуча» зміна цін — і не факт, що вони після цього далі знижуватимуться, може настати повільне зростання.

Сергій АНДРУШКО, генеральний директор КПМК-2

«Здешевлення можливе»

      Ми займаємось будівництвом житла в Київській області. Вартість квадратного метра в нас порівняно невисока — скажімо, в місті Українка Обухівського району нині вона становить близько 1 тис. доларів. Тому проблем зі збутом не маємо і не прогнозуємо. Хоча якщо вартість житла на вторинному ринку знижуватиметься, ми будемо змушені також коригувати ціну.

Павло МЕЛЬНИК, директор компанії MPP Сonsulting

«Ринок «впаде» на 30%. Коли це станеться — побачимо вже в січні»

      Вартість нерухомості в Україні вже давно не відповідає заробіткам населення, а така ситуація не може тривати вічно. Ще один аргумент: ринкова ціна квадратного метра в новобудові набагато бiльша нiж собівартiсть. Нині реальні доходи людей знижуються, в наступному році ця тенденція, на жаль, збережеться, тому ціни на житло також не зможуть встояти на місці — ми прогнозуємо, що вони можуть впасти приблизно на третину. Зараз мені важко стверджувати, чи це буде одномоментно (на кшталт дефолту), чи процес набуде еволюційних рис, і ціна знижуватиметься поступово — все залежатиме від економічної ситуації в державі, індексу інфляції тощо. Перші висновки можна буде зробити вже в січні. Що стосується категоричних висновків ріелтерських агенцій, то вони нас не дивують: ніхто не купить товар, якщо люди знатимуть, що завтра він коштуватиме дешевше.