Станьте білим і пухнастим!

01.12.2006

      Вінницькі чиновники мусять стати найприємнішими і найчемнішими в Україні держслужбовцями. Адже за грубість і хамство з 1 грудня вони ризикують бути звільненими — вінницький міський голова Володимир Гройсман затвердив «Кодекс поведінки службовців місцевого самоврядування Вінницької міської ради». За словами мера, такий крок допоможе підвищити рівень довіри городян до міської влади, а також посилити персональну відповідальність працівників мерії за належне виконання професійних обов'язків. Мер переконаний: після введення в дію цього документа порушень ділової та професійної етики серед держслужбовців буде менше, робота ради стане відкритішою й прозорішою. А в міськраді залишаться ті службовці, які можуть і хочуть працювати з людьми «по-людськи».

      Загалом же, повідомили «УМ» у прес-службі Вінницької міської ради, кодекс розроблений на основі «Загальних правил поведінки державного службовця» і є обов'язковим для всіх чиновників Вінницької міської ради. Відтепер кожен службовець мерії офіційно позбавлений права хамити відвідувачу. Бо зобов'язаний «виявляти щиру зацікавленість, доброзичливість у відношенні до громадян та колег... Бути коректним під час отримання інформації, використовувати її, сповідуючи принцип конфіденційності, щоб не зашкодити громадянам».

      Крім того, з кожного чиновника тепер суворо питатимуть про якість розгляду звернень громадян і відслідковуватимуть, аби з цим розглядом не зволікали. Цікаво й те, що чиновникам рекомендується у кодексі вести здоровий спосіб життя, підтримувати фізичну та психологічну форму: «...бути врівноваженим та спокійним, не допускати проявів неввічливості та неуважності». Вінницьким чиновникам категорично заборонено під час спілкування принижувати відвідувачів, підставляти під удар репутацію колег та городян, надавати комусь незаконні привілеї, брати хабарі чи подарунки. А ще службовці позбавлені права запізнюватися на роботу, ділові зустрічі та порушувати діловий стиль в одязі.

      За порушення норм поведінки, передбачених даним кодексом, службовці міської ради нестимуть відповідальність, передбачену законодавством. Рішення про покарання винних прийматиме міська комісія з питань етики — в десятиденний термін. Саме вона буде розглядати скарги на некоректну поведінку державних службовців, залучатиме свідків, а також розглядатиме спростовуючі документи. Якщо чиновник двічі порушив кодекс, йому оголошується попередження. Ще раз — догана. Якщо ж у службовця більше трьох доведених грубих порушень, комісія з етики має право внести пропозицію про звільнення службовця.