Музика вiд душi

29.11.2006
Музика вiд душi

Геннадiй Iвченко (саксофон), Борис Бєльський (гiтара) i Ольга Богомолець на концертi в «Українському домi». (Фото Олени ФІЛІПОВОЇ.)

      Раз на рік Ольга Богомолець — як стій — співає в якомусь публічному місці і за гроші. Чекаєш цього разу терпляче і смиренно, розуміючи, що у жінки, яка має власну клініку, чотирьох дітей і депутатське крісло в Київраді (на хвилинку: голова постійної комісії з питань охорони здоров'я та соціального захисту), не так багато часу для вокальних репетицій і занять композицією. Втім, данину унікальному, хвилюючому голосу, який Бог дає одному зі ста мільйонів, Ольга Богомолець сплачує справно і з належною пошаною: кожен із концертів, починаючи з 1992 року, кошти від якого використали на спорудження пам'ятника Тарасу Шевченку в м. Сколе, був благодійним. За її звітами щодо витрачених коштів можна скласти діаграму суспільних потреб: 1993 — кошти передані на безплатні обіди для бідних, 1994 — на лікування потерпілих від Чорнобильської аварії, 1999 — на встановлення хрестів на могилах перезахоронених поетів-шістдесятників, останні роки — на лікування дітей з судинними пухлинами і вадами розвитку шкіри. Цього року гроші з двох концертів в «Українському домі»(бо один не вміщає усіх тих, хто рік чекає її пісень) будуть передані на спорудження пам'ятника на Байковому цвинтарі, правозахисниці, шістдесятниці, дисидентці, хрещеній матері Ольги Надії Світличній, яка померла 8 серпня цього року. 

      Водночас цей концерт був презентацією нового альбому «Нас двоє», записаного спільно Ольгою Богомолець і відомим українським бардом Ігорем Жуком. Програма  була побудована як діалог чоловіка і жінки, діалог двох людей, які схоже думають про світ, любов і свій обов'язок перед світом. Ольга Богомолець виконувала усі свої відомі пісні на слова Ліни Костенко, Ірини Жиленко, Миколи Вінграновського — вона робить те, що в буквальному сенсі зветься «співаною поезією», найкраща лірика найкращих українських поетів без перебільшення одного з найкращих голосів. Класичність виконання Ольги Богомолець — уже класичність, як не пафосно це звучить, розбавляв рвійним, імпульсивним виконанням, схожим на традицію російської бардівської пісні, і романтичними, ідеалістичними текстами відомий київський бард Ігор Жук. Вона — жагуча брюнетка  у чорній сукні з м'яким корсетом  і гіпюровими складками, і він — з хлопчачою шевелюрою, але молочно-сивою, і в романтичній сорочці з коміром апаш і широкими рукавами. Вони познайомилися в 1991 році на фестивалі авторської пісні «Оберіг» і в  цьому році святкують 15-річчя творчої дружби. До речі, на диску є дві фотографії на тому ж місці, під тією ж лампою — з дистанцією в 15 років. «Мене часто запитують: «Это ваш муж?» — Я кажу: «Це мій муз» — пояснила свій тандем із Ігорем Ольга Богомолець. До речі, з Надією Світличною Ольга Вадимівна познайомилася в тому ж 91, на тому ж фестивалі — тоді вона отримала з рук пані Надії спеціальний приз радіостанції «Свобода» (Вашингтон—Мюнхен), через рік Ольга Богомолець, Надія Світлична і Опанас Заливаха отримали премію імені В. Стуса, потому Надія Світлична і Євген Сверстюк стали хресними  батьками співачки. «Між нами були теплі і ніжні стосунки. В останні місяці життя Надійки ми часто говорили по телефону, і я співала їй в трубку через океан», — розповіла пані Ольга.

      На концерті відбулася прем'єра «Біблійного циклу» Ігоря Жука,  одну з пісень — «Марія» — вперше заспівала Ольга Богомолець. Співачка сказала, що довго вагалася і не могла підійти до цього твору — не наважувалась, не вважала себе гідною, але, як запевняє Ігор Жук, в Ольжиному виконанні пісня набула особливого змісту. До того ж «Марія» присвячена мамі автора, яка зараз у дуже важкому стані.

      Концерт завершили піснею Ігоря Жука «Нас двоє», написаною для мультфільму Степана Коваля «Йшов трамвай № 9», який отримав «Срібного ведмедя» на «Берлінале-2004». «Я написав аж три  пісні, поки переконав Коваля, що в мультфільмі не потрібна жодна. В результаті в «Трамваї» залишилася тільки мелодія від «Нас двоє», а пісня несподівано зажила окремим життям», — розказав Ігор Жук.

      До речі, дует з Ігорем Жуком — не перший у біографії Ольги Богомолець, до того вона співала кілька дуетів з Василем Трилісом. На запитання «УМ», з ким із близьких душ і голосів хотілося б дуету, Ольга Богомолець відповіла: «З Наталкою Половинкою, львівською співачкою, яка співає духовну музику. Коли я вперше почула її, я сказала чоловіку: «У неї такий голос, такий!.. Такий, як у мене, тільки в десять разів кращий».

      Останнє, що хотілося б відзначити, — вишукана, справді елітна публіка. Серед глядачів у залі були Євген Сверстюк, В'ячеслав Брюховецький, Атена Пашко, Ігор Ліховий, Ніна Матвієнко з чоловіком і родина Президента України.