Фашисти у казармі

29.11.2006
Фашисти у казармі

Тренувальнi бої у «Деснi». З армiї повертаються не всi... (Фото PHL.)

      У низці смертей в армії цю, що трапилася у навчальному центрі «Десна», Міністерство оборони називає «першим трагічним випадком, що стався внаслідок нестатутних стосунків». «Діди» діяли як хитрі садисти: лише розтин показав, що причиною смерті Олександра Рибки стали побої, які не залишили на тілі слідів, зате смертельно уразили внутрішні органи.

      Олександра Рибку призвали до війська 7 листопада цього року. За армійською «нестатутною термінологією», таких солдатів називають «слониками». Щонайменше місяць після призову над ними знущаються всі, кому не ліньки. Міра принижень і насильства залежить від військової частини: чим вона престижніша, тим слабша там «дідівщина». Сашкові не пощастило дочекатися «дембеля»...

      Це сталося у ніч на 27 листопада в 169-му навчальному центрі Збройних сил «Десна», що на Чернігівщині. О 5.20 ранку сусід Олександра по казармі помітив, що той стогне й важко дихає. Коли викликали фельдшера, виявилося, що стан солдата вкрай тяжкий, тож його якнайшвидше доправили до шпиталю. Та було пізно. Відчайдушні спроби лікарів «витягнути» хлопця нічого не дали, і о 6.58 його не стало. На тілі бідолахи не було побоїв, тому лікарі констатували смерть від серцевого нападу.

      І вже під час судово-медичної експертизи у Києві виявилося, що в Олександра Рибки розірвана печінка. Як з’ясувалося потім, напередодні увечері хлопця жорстоко побили сержанти, проте «досвідчені діди» зробили це в «чистий» спосіб, не залишаючи слідів.

      У рідному Бердичеві Олександр Рибка залишив матір та сестру, батько хлопця помер ще раніше.

      Як завжди, після всього у «Десні» висадилася висока комісія, аби розслідувати злочин. Її очолив начальник Генштабу Збройних сил, генерал-полковник Сергій Кириченко. Крім військових, справою зацікавилася й СБУ. Вони обіцяють швидко знайти та покарати всіх винних. Двох сержантів, уродженців Чернігівщини, яких підозрюють у скоєнні злочину, вже затримали. Міністерство оборони називає це вбивство «першим трагічним випадком, що стався внаслідок нестатутних відносин». Як і в попередніх випадках, які списали на «халатність та недисциплінованість», на військо, швидше за все, тепер чекає звичайна «прочистка вертикалі», коли за «халатність і недопрацювання» дістається всім офіцерам, які так чи інакше відповідальні за дану військову частину.

      Єдиною панацеєю від «дідівщини» Сергій Кириченко називає якнайшвидший перехід до професійного «контрактного» війська та покращення матеріального стану військовослужбовців. А тим часом армія експериментує: цього року до однiєї з бригад прийдуть солдати лише одного призову. Втім ще невідомо, чи це зарадить, адже сержанти й офіцерський склад мають бути в кожній частині, а «природність» дідівщини у війську глибоко засіла у суспільній свідомості й навіть культивується «масовою культурою» через серіали та пісні.

 

А ТИМ ЧАСОМ...
На закарпатській заставі офіцер поранив солдата

      Прокуратура почала розслідування надзвичайного випадку, який стався на одній із прикордонних застав Закарпаття. Близько опівночі  у кімнаті зберігання табельної зброї заступник начальника застави випадково поранив у груди 19-річного військовослужбовця. Через півгодини після інциденту юнака вже було доставлено до лікарні. Зі Львова спеціально було доправлено військового хірурга, який спеціалізується на кульових пораненнях. Після операції стан пораненого задовільний.

      Хлопця вже відвідали батьки, які живуть на Харківщині. За інформацією прикордонників, родичі претензій не висловлюють. Офіцер, який поранив юнака, відсторонений від виконання службових обов'язків і, швидше за все, більше служити не буде. До завершення слідства прикордонники від коментарів рішуче відмовляються, пояснюючи інцидент нещасним випадком.

Олександр ГАВРОШ.

 

ХРОНІКА АРМІЙСЬКИХ НП

      29 листопада 2005 року. Під час нічних стрільб екіпаж танку втратив ціль, і снаряд помилково влучив у навчальний клас. Загинуло двоє вояків, двоє отримали травми різного ступеня тяжкості.

      6 серпня 2006 року. В одній з військових частин у Полтавській області черговий офіцер вистрелив у рядового, який відмовився вимкнути телевізор. Від отриманого поранення хлопець помер у лікарні.

      9 серпня 2006 року. На полігоні Білоцерківського гарнізону під час навчань рядовий застрелив свого товариша. Причиною вбивства стала суперечка між солдатами.

      13 вересня 2006 року. На полігоні в Житомирі під час навчальних стрільб у товариша по службі випадково поцілив інший солдат.

      15 листопада 2006 року. У Чугуєві застрелився старший лейтенант 203-ї авіаційно-навчальної бригади Дмитро Колосов. За попередніми даними, офіцер вистрелив собі в голову після розмови з начальством.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>